jakostak Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 Witam, pewnego dnia postanowiłem sobie postrzelać z mojej mp5, wystrzeliłem może ze 100 kulek i nagle repilka przestała działać. Pomyślałem, że może bateria [stockowa] się rozładowała [ładowałem ją wtedy 5h, ma 1500 pojemności, moją chińską ładowarą powinno się ją ładować +- 9h]. Jak wróciłem do domu podładowałem batkę przez 1h, podłączyłem do repliki i usłyszałem tylko dźwięk silnika. Dodatkowo selektor ognia zaczął się dziwnie zacinać, blokować [a czasem wręcz przeciwnie, latał luźno]. Postanowiłem przez noc naładować baterię i zobaczyć co dalej. Niestety po podłączeniu naładowanej już batki repilka nie reagowała. Sprawdziłem baterię woltomierzem - było napięcie, więc niby ok. Podłączyłem batkę i replikę na krótko [bez bezpiecznika] - nic, zero reakcji. Sprawdziłem wtyk na replice - nie było napięcia [nawet na full auto + przyciśniętym spuście]. Rozkręciłem replikę i "pobawiłem się" płytką selektora ognia, sprawdziłem znowu napięcie woltomierzem i o dziwo napięcie wróciło. Skręciłem wszystko, ale niestety delikatnie naruszyłem izolację na czarnym kabelku [po skręceniu selektor ognia chodzi jak nowy]. Po ponownym podłączniu batki do tej nieszczęsnej mp5 znowu zero reakcji. Postanowiłem podłączyć ją bez bezpiecznika [który również według woltomierza jest sprawny] i nagle połączenie styków i bateria zaczęły się dymić i bardzo mocno grzać + zapach spalenizny. Oczywiście plastikowe wtyki się ze sobą zgrzały, nie da się ich teraz rozdzielić. Gdzie najprawdopodobniej leży problem? Oczywiście zaizoluję czarny kabel, ale nie sądze, żeby to było przyczyną. Silnik? Wtyki? Ile mniej więcej w serwisie mogliby krzyknać za naprawę? Pozdrawiam, jakostak. Quote Link to post Share on other sites
erykxdxd Posted April 18, 2014 Report Share Posted April 18, 2014 No wygląda tu na zwarcie. Trudno powiedzieć co jest przyczyna, bo może ich być wiele. Najpierw wszystkie otarcia zaizoluj taśmą. Potem podłącz pod silnik napięcie i zobacz czy ruszy. Całe okablowanie musisz obejrzeć. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 18, 2014 Report Share Posted April 18, 2014 (edited) Jakostak, nie ryzykuj samodzielnego dłubania jeśli się na tym nie znasz, efekty mogą być opłakane. Oddaj do serwisu. Edited April 18, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts