Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Dobór odpowiedniego rozmiaru munduru

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym zamówić sobie mundur ze sklepu e-militaria, lecz napotkałem pewien problem - nie mogę dobrać munduru pod swój rozmiar :icon_confused3: Dokładnie chodzi mi o http://www.e-militar...elikon-camogrom oraz spodnie do tego http://www.e-militar...elikon-camogrom . Wszystko ładnie pięknie ale nie ma tam mojego rozmiaru... Na różnych stronach są podane różne rozmiary, które różnią się czasem o ponad 5+cm... Ze spodniami chyba nie ma problemu, gdyż w pasie mam troszkę poniżej 90cm (rozmiar M ze strony e-militaria pasuje), lecz z bluzą już tak nie jest. Rozmiar M bluzy to obwód 126cm w klatce piersiowej, a ja mam tylko 92cm. Przecież to będzie na mnie zwissało i powiewiało... Rozmiar S też nie jest odpowiedni gdyż to coś koło 116cm. Długość całkowita to nie problem gdyż powinno być OK. Jaki rozmiar powinienem wybrać? Nie mam jak przymierzyć tego munduru więc liczę na Waszą pomoc forumowicze. Chciałbym zrobić w miarę szybko zamówienie a tu taki dylemat a odpowiedzi z biura już 2 dzień nie ma.

Pozdrawiam!

Edited by LikeIt

CPU (bluzy) są spore w obwodzie, bo takie jest ich przeznaczenie - mają dawać luz. Jeżeli wolisz ciuchy dopasowane do ciała (ja tak mam), to raczej szukaj czegoś innego ;)

Na Twoim miejscu zamówiłbym ten rozmiar S i sprawdził jak w rzeczywistości na tobie leży. Jeżeli uznasz, że jest do przeżycia, to zostawisz. Jeżeli nie, to odeślesz.

Osobiście bardziej wolę krój ACU niż CPU, chociaż wydaje mi się, że różnica w rozmiarze jest taka... iluzoryczna ;)

Pamiętaj też (i miej na uwadze przy zamawianiu), że Helikon ma tendencję do robienia ciuchów w różnych odcieniach w zależności od kroju i materiału z której produkowany daną serię ubrań. Jeżeli komuś to obojętne, to machnie ręką, ale osobiście miałem akcje, gdzie odcień bluzy był zupełnie inny niż spodni :)

18165886.jpg

Tak, to jeden kolor wg. metek :D

Helikon wydaje mi się dobrą firmą gdyż wiele osób poleca mi ich produkty. Odcień nie ma takiego dużego znaczenia, gdyż i tak go spiorę prędzej czy później :icon_razz2: Jak na taką cenę to chyba nie mam co wybrzydzać. Najbardziej martwiła mnie kwestia rozmiaru, ale dzięki ci Yahalom za objaśnienie :icon_smile: Myślę że jeśli wezmę spodnie M i bluzę S to powinno być już ok. Spodnie (w pasie ok. 89cm - spodnie 88cm), bluza (w klacie ok. 92cm - bluza 108cm) 16cm różnicy to chyba nie będzie zbytnio odstawało, ale też będzie umożliwiało sprawne poruszanie nieprawdaż?

edit: nie doczytało mi się wcześniej zdjęcie ale już widzę tą różnicę, kurcze jak oni do tego dopuścili? nocna zmiana zaspała i źle pomieszała kolorki? :D

Edited by LikeIt

Nie wiem w jakim jesteś wieku i jak długo planujesz używać ciuchów, ale jeżeli masz tych "naście" lat, to trzeba też uwzględnić, że będziesz jeszcze rósł ;)

Kolejna "prawda objawiona", którą poznałem kupując ciuchy firmy H. - rozmiar, rozmiarówce nie równy ;)

Tabelka przestawia swoją wersję, a para spodni, którą przymierzasz swoją. Dochodzi też do absurdów typu: spodnie SFU w rozmiarze L/L, nie odpowiadają wymiarami drugiej parze w tym samym rozmiarze (prawdopodobnie pochodzącym z innej serii produkcyjnej).

Helikon jak najbardziej jest dobrym wyborem na początek, ale po prostu trzeba być świadomym, że dobór rozmiaru może stać się loterią wymagającą trochę cierpliwości przy dopasowywaniu ciuchów do swoich gabarytów :)

Wątpię, że więcej urosnę w moim wieku, zwanym wiekiem przechodzenia w dorosłość, chociaż pasowałoby w pewnych miejscach się poszerzyć :D Właśnie te rozmiary mnie trochę pomotały, gdyż przy przeglądaniu tego samego produktu na różnych stronach, posiada on różne rozmiary (myślałem że to bubel ze strony sklepu) a tu ciekawe zaskoczenie :) Może uda mi się dobrać za pierwszym razem obydwie części, a jak nie to będę próbował do skutku. Przynajmniej teraz wiem na co zwrócić uwagę. Dzięki wielkie!