Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Prosze o fachową porade przy wyborze repliki

Recommended Posts

Wiem, że kolega się już prawie zdecydował na giete, ale mimo wszystko wezmę w obrone to nieszczęsne CM.028, bo troche dziwią mnie te złe opinie, kiedy jak ja zaczynałem 4 lata temu to była to chyba najbardziej wychwalana pod niebiosa replika. Swoją sprzedałem po roku, bo kończyłem zabawę z asg wtedy, teraz po trzech latach u drugiego właściciela odkupił ją mój dobry kumpel za bagatela... 60zł, ponieważ po tych czterech latach miała dwie usterki - luźny selektor ognia, który trzeba było dokręcić i... magazynek nie podawał kulek, bo drugi właściciel nie wiedział, że hi capa trzeba nakręcać (wstyd mi, że sprzedałem karabin takiemu idiocie). W każdym razie czteroletnia cymka nadal śmiga, śmiałbym twierdzić, że chodzi ciszej niż nowe CM.039 kumpla o mojej specnie nie wspominając.

Co do giet to na codzień mam do czynienia z Gietą cymy (CM.011) od kumpla i szczerze mówiąc nie cierpię tej repliki, może przez to, że to jest full stock, może przez to, że wykonanie jak i jakość materiałów jest conajwyżej średnia. W każdym razie jak już brać tą giete cymy to obowiązkowo wymienić w momencie zakupu gumke hop up, bo bynajmniej w egzemplarzu kolegi na każdym możliwym ustawieniu hop up podkręca tak, że po 20 metrach kulka leci w kosmos (nie, nie przesadzam, nie potrafiłem z takiej odległości trafić odsłoniętego "snajpera" na dachu bunkra, ponieważ nad Jego głową kulka leciała w kosmos).

O innych karabinach w tym przedziale cenowym sie nie wypowiem, bo nie miałem z nimi (nie licząc eMek A&K) do czynienia.

Pozdrawiam.

Czyli według Ciebie cm.028 jest wykonane lepiej niż g36 Cymy? Hehe.

Chłopczyk ma znacznie mniejsze doświadczenie od was, to fakt. Nigdzie nie pisałem, że kałasz jest lepiej wykonany od giety to kolejny fakt. :)

Napisałem, że dwudziestkaósemka jest może nie niezniszczalna, ale napewno baaardzo wytrzymała. Mogę sie wypowiadać na podstawie jednego egzemplarza kałasza i jednego egzemplarza giety, które miałem w rękach, z których strzelałem nie raz i szczerze mówiąc nie wiem jak obecnie wygląda wykonanie i spasowanie w CM.028, w tej czteroletnie replice co do spasowania nie można się doczepić, plastikowe body po czterech latach nie pękło, a z tego co mi wiadomo karabin nie był oszczędzany jak za mojej kadencji. Wiadomo, że jeśli są fundusze, albo autor tematu myśli o replice w kontekście późniejszego tuningu to pewnie są lepsze repliki, ale z postów autora wywnioskowałem, że raczej nie planuje on ulepszać karabinu, więc tak jak mówie, jak ktoś chce karabin, który wytrzyma długo to tego kałasza moge polecić z czystym sumieniem, chyba, że w obecnych seriach cyma zaczęła jakoś oszczędzać na materiałach.

Co do Giety to tak jak pisałem, sam bym, mimo że podobają mi się te repliki cymy nie wziął, może to przez tą irytacje stockowym hop upem, w rękach wydawała mi sie strasznie lekka. Nie miałem przyjemności obcowania z analogicznymi modelami JG i Boyi także tutaj nie moge porównać wykonania, natomiast tak, teraz to napiszę: MOIM ZDANIEM, już nie moja, czteroletnia CM.028 sprawia wrażenie lepszego wykonania/spasowania niż nowa CM.011, ale to jest tylko moje zdanie.

(...) czteroletnia CM.028 sprawia wrażenie lepszego wykonania/spasowania niż nowa CM.011, ale to jest tylko moje zdanie.

No właśnie tylko Twoje zdanie, na szczęście, bo nie ma niczego wspólnego z rzeczywistością... :sciana:

Edited by Powała

Widzę że pod moją nieobecność trwa tutaj bardzo burzliwa dyskusja..:) Ale Panowie bez nerwów..:) Spokojnie..:D

Po namowie jednego z forumowiczów doszedłem do wniosku że lepiej będzie wstrzymać się z kupnem na razie czego kolwiek i najpierw udam się na jakąś strzelanke i tam będę miał okazje postrzelać z różnych replik i wtedy będę wiedział co mi bardziej pasuje z czym czuje się lepiej i co mi bardziej odpowiada..:) myślę że to będzie rozsądne posunięcie w tej sytuacji niż kupno w ciemno gdzie moja wiedza i doświadczenie w tych tematach jest jeszcze zerowe..:)