sumik13 Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Witam, od razu piszę ,że wiem, iż taki temat powienen być w dziale dla początkujących ale nie moge tam pisać bo rejestrowałem sie na forum ponad 3 mies temu. Kupiłem pare miesięcy temu replike ale z powodu wypadku nie strzełem jeszcze z niej. Teraz mam zamiar zacząć troche jej używać i mam pytanie odnośnie jej konserwacji po strzeaniu. Chodzi mi o to *jak często warto replike czysścić , *jak to robić żeby nie uszkodzić - wiem ,że są serwisy replik ale przecież nie będę jej oddawał serwisantowi po każdej strzelance *czy rzeba ją rozbierać i czego nie dotykać żeby nie stracić gwarancji lub nie uszkodzić z powodu niewiedzy *jak smarować i czym oraz jak często co i jak zrobić kiedy zatnie sie kulka i tego typu prozaiczne rzeczy ale ważne dla osoby , która zaczyna w airsofcie. Szukałem na forum jakiegoś "poradnika" konserwacji replik dla nowicjuszy ale nie znalazłem. Może ktoś napisze kilka chociaż zdań o konserwacji dla początkującego gracza. Mam replike m4 ras firmy G&P jesli to ma jakieś znaczenie. Quote Link to post Share on other sites
Erkiii Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 (edited) -Oddać serwisantowi raz na rok zeby przesmarowal etc -po strzelance nic nie trzeba robic, ew. czasem przeczyscic lufe jak ubrudzisz jakimś syfem. wycior i na to szmatka -konserwowanie hop-upa, lufy i magazynków olejem silikonowym to bzdura Generalnie to nic poza przesmarowaniem raz na rok nie trzeba, czasem mozna wyjąć zespol hop upa z lufa i to wszystko przeczyścić co w m4 gp jest banalnie proste Edited June 14, 2014 by Erkiii Quote Link to post Share on other sites
sumik13 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Erkii dzięki wielkie, troche obawiałem się ,że po każdej strzelance wymagane jest rozebranie i smarowanie tudzież czyszczenie "w środku" o czym nie mam pojęcia. Prawde mówiąc w ogóle nie chce rozbierać repliki , przynajmniej na początku kiedy nie mam pojęcia o tym. Poza tym nie chce tez stracić gwarancji na replike. Bardzo Ci dziękuje za pomoc :D Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 -po strzelance nic nie trzeba robic, ew. czasem przeczyscic lufe jak ubrudzisz jakimś syfem. wycior i na to szmatka Jak będziesz czyścił lufę to radzę ustawić HU na zero. Dodatkowo warto też czyścić magazynki raz na jakiś czas. Szczególnie po strzelaniu w zasyfionych miejscach (np. pełnych kurzu, pyłu). Quote Link to post Share on other sites
sumik13 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 ok, a czy podczas rozbierania magazynka , bo rozumiem,że trzeba rozebrac aby wyczyscic, trzeba uważac na "wylatujące" jakieś cześcictypu spręzyny itd, aby potem to złożyć jak należy? Czy można bez obaw skorupe ściagnąc? Quote Link to post Share on other sites
Erkiii Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 No możesz uwazac, w necie jest i tak miliard zdjęć budowy takiego magazynka... ale jest to na tyle prosta konstrukcja, że poki porzadnie go nie usyfisz nie ma co czyścić Quote Link to post Share on other sites
sumik13 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 OK, dzięki wielkie za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 (edited) 1. Przed imprezą: - ładuję baterię, - ładuję magazynki - podłączam baterię, - sprawdzam działanie (semi, auto), - pakuję do pokrowca transportowego. 2. Po impresie: - opróżniam magazynki, - przeczyszczam lufę, - wyjmuję baterię, - oczyszczam replikę zewnętrznie, - układam na półce. 3. Raz do roku (zimą) oddaję replikę do serwisu na: - przegląd, - dokładne oczyszczenie i przesmarowanie, - ewentualną wymianę zużytych części. Edited June 16, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
sumik13 Posted June 16, 2014 Author Report Share Posted June 16, 2014 OK, dzięki, obawiałem się po strzelankach trzeba będzie replike rozbierać aby wyczyścic ale na szczescie nie jest to zazwyczaj konieczne,, serwis porządny raz w roku i tam profesjonalny przegląd. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts