sanex Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 (edited) Witam, kupiłem na allegro "oryginalne", używane gogle ess advancer v12 z "angielskiej armii", wraz z 2 zestawami dodatkowych szyb/wkładów. W oryginalnym pokrowcu dostałem 2 czarne pudełka z oznaczaniami, w środku czarne i żółte "wkłady", na szybkach oznaczenia ESS/V12, a na ramce wytłoczony napis ESS Z87+. Założone żółte szybki na goglach natomiast nie mają żadnych napisów, można je zarysować bez problemu paznokciem i ogólnie wyglądają bardzo chińsko. Pomyślałem, "pal to licho te jedne szkła, założę oryginały." No i ZONK. Oryginalne szkła nie pasują do tej ramki :icon_confused: . Zacząłem oglądać ramki, przód, góra, spód-żadnych oznaczeń! No to google>szukajka>zdjęcia i na internetowych fotach też nie znalazłem napisow/wytłoczonych norm itp itd do ramek... I tutaj mam do Was pytanie, miał ktoś kiedyś problem z niepasującymi szkłami V12? Dałem się nabić w butelkę, czy może ESS wypuścił kilka modeli, które nie współgrają ze sobą? Poniżej umieszczam kilka zdjęć z opisem: Ramka: Plastik z którego wykonane są gogle, wydaje się nie być produktem za 300zł~, posiada kilka nadlewów i wykończenia są na niskim poziomie. Faktura plastiku jest matowa, materiał jest giętki i elastyczny. Wywiewy posiadają szarą gąbkę po drugiej stronie, są zrobione z twardego tworzywa sztucznego. Szkła: Oryginalny ESS ma biały napis, wytłoczony napis, oraz napis ESS/V12 na szkłach. Niestety na zaczepach też są delikatne nadlewki, ale materiał ramki wygląda na znacznie wytrzymalszy od "podróbek" "Podróbki". Zarysować je można powietrzem, ramka jest z tandetnego tworzywa sztucznego. Posiadają większe nadlewki od tych z oznaczeniami. Zaczepy szkieł różnią się wielkością oraz kształtem. Oryginały są szersze o jakieś 1-2mm, do tego podróbki można "ścisnąć", oryginałów nie. Z drugiej strony zaczepy też się różnią. Oryginalne są dużo ciaśniejsze, przez co nie wchodzą na oprawki. Edited July 10, 2014 by sanex Quote Link to post Share on other sites
Barszcz164 Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Na Twoim miejscu popróbowałbym jeszcze raz na spokojnie - zakładanie tych szkiełek to istna katorga, przynajmniej dla mnie. Ja w swoich, raczej oryginalnych (nówki ze Speca) również spotkałem się z problemem rysowania się - zewnętrzna warstwa schodziła nawet przy zadrapaniu paznokciem. Po zareklamowaniu towaru dostałem nowe szkła, w których ten problem już nie występuje, więc może jest to jakaś słaba partia. Z tym, że były to szkła przeźroczyste. Spojrzałem teraz na zaczepy tych starych szkieł - nie różnią się od przedstawionych przez Ciebie jako oryginały. Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted July 10, 2014 Author Report Share Posted July 10, 2014 Szkoda, gdybym to podpiłował to by weszło, chyba. Problem jest z tym zaczepem, bo w oryginałach jak się patrzy na nie z góry, to "wejście" jest skośne, a w tych lipnych szkłach i ramkach-bardziej prostokątne. Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted July 10, 2014 Author Report Share Posted July 10, 2014 niestety nie mogę już edytować: Po prawej oryginały. Szukałem cały dzień, ale niestety nie znalazłem. Czy Chińczyki podrabiają ten model ESS? Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted July 12, 2014 Author Report Share Posted July 12, 2014 Mógłby ktoś zrobić 2-3 zdjęcia zaczepów ramek, szczególnie miejsca w które wchodzi ten "klips"? Będę bardzo wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted July 12, 2014 Report Share Posted July 12, 2014 Z tego co mi wiadomo to ESS nie robi kilku różnych produktów z tą samą nazwą . Jeśli to v12 to szkła oryginalne v12 muszą pasować. Instalacja szkieł w ESS v12 nie jest odwrotnym procesem do wyjmowania szkieł. Najpierw wkłada się zewnętrzne zaczepy a potem dociska od strony nosa. Upewnij się że nie pasują w ten sposób. Co to za sprzedawca? Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted July 12, 2014 Author Report Share Posted July 12, 2014 justysia19761, napisałem do sprzedawcy, zaproponował zwrot albo, że zejdzie z ceny. Z tego co czytałem na zagranicznych portalach, przeglądając ebay'a to ESS wypuścił kilka partii szkieł, z tym, że ta pierwsza miała troszeczkę inny zaczep. Chińczyków do tej pory nie znalazłem żadnych. Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 Byłby ktoś tak miły i sfotografował mi te zaczepy na ramkach? Byłbym bardzo wdzięczny ;) Quote Link to post Share on other sites
violence Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 (edited) Moje za 9 dych z demobilu wyglądają na oryginały. Żadnych odlewów, zaczepy są w porządku. Nadal chcesz fotki? Edited August 23, 2014 by violence Quote Link to post Share on other sites
Gadom6 Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Ja mam podobny problem z białymi szybkami, całość oryginalna kupiona w zestawie, a te białe szybki dokupione później. Jakoś tam działały, ale nie działał za bardzo zaczep (ten zewnętrzny, odchylanie żeby nie zaparowały). Zaczęły się tworzyć takie jakby bąbelki po powłoką. Jak je przemyłem to powłoka zaczęła się łuszczyć i zeszła całkiem. Nie jestem pewny czy to może być inna wersja, ale myślę, że to podróbki, bo nie mają żadnych oznaczeń. Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted September 8, 2014 Author Report Share Posted September 8, 2014 Szkła miałem na 100% oryginały, ale z modelu nowszego. Ramka była podobno starszego typu, ale też z oznaczeniami. Dociąłem lekko zaczepy, nożykiem do tapet i wszystko fajnie pasuje ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts