REMOV Posted July 28, 2005 Report Share Posted July 28, 2005 Zauważyłem w pewnym zamkniętym wątku... {dawno dawno temu ruger był sprzedawany pod nazwą luger wiec starsi używaja nazwy luger bo pod taką nazwą go pamiętają Arthur Currie} Ruger nigdy nie był sprzedawany pod nazwą Luger, bo to drugie odnosiło się do Parabellum (amunicji oraz broni), którego konstruktorem był Georg Luger. Firma Ruger, a konkretnie Sturm, Ruger and Co. Inc. powstała w 1949, z Parabellum nie miała nic wspólnego, a zasłynęła ze swojego sztandarowego produktu, czyli pistoletu .22LR Mk I. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 28, 2005 Report Share Posted July 28, 2005 Spotkałem się z opinią, że Bill Ruger wzorował wygląd pistoletu .22 na Parabellum 08, które było popularnym trofeum wojennym. Podobieństwo nazwisk konstruktorów było korzystne z marketingowego punktu widzenia. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 28, 2005 Report Share Posted July 28, 2005 Zauważyłem w pewnym zamkniętym wątku...{dawno dawno temu ruger był sprzedawany pod nazwą luger wiec starsi używaja nazwy luger bo pod taką nazwą go pamiętają Arthur Currie} Ruger nigdy nie był sprzedawany pod nazwą Luger, bo to drugie odnosiło się do Parabellum (amunicji oraz broni), którego konstruktorem był Georg Luger. Firma Ruger, a konkretnie Sturm, Ruger and Co. Inc. powstała w 1949, z Parabellum nie miała nic wspólnego, a zasłynęła ze swojego sztandarowego produktu, czyli pistoletu .22LR Mk I. Otóż wiem że Ruger nigdy niebył sprzedawany jako Luger. Była to przenośnia wobec sprzedarzy w naszym kraju jakiś czas temu airsoftowego rugera pod nazwą luger. Sam jakiś czas temu zainteresowany owym "lugerem" przeszukałem zasoby internetu i fachową prase w kraju i w jednym z numerów było właśnie o rugerze mk.2 jego historii i konstrukcji. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts