Elektrycerz Posted August 22, 2014 Report Share Posted August 22, 2014 (edited) Niedawno, wraz z kilkoma kolegami zacząłem interesować się ASG. Oczywiście jedną z ważniejszych czynności przy jakichkolwiek strzelankach jest przede wszystkim wybranie odpowiedniego miejsca, aby nikogo nie skrzywdzić czy nie przestraszyć. W okolicy naszego miasta jest kilka dobrych miejsc, na przykład stara żwirownia lub mocno pofałdowane pola i łąki. Pojawia się jednak pytanie: jak daleko od jakichkolwiek siedlisk ludzkich i szlaków wycieczkowych można się strzelać? A dokładniej: Ile metrów może średnio przelecieć kulka 0.25 wystrzelona z repliki 420 fps? Nie mówię jedynie o strzelaniu równolegle do ziemi, ponieważ zdarza się też (w szczególności kiedy cel jest na górce), że strzela się pod kątek 45 stopni, a wtedy kulki potrafią prawdopodobnie dolecieć najdalej. Czy 300m to już bezpieczna odległość? Czy kulka po przebyciu takiego dystansu (o ile to możliwe) w ogóle może kogoś skrzywdzić? Edited August 23, 2014 by OFF Przenoszę do "Jak zacząć?" Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 (edited) Strzelaj się tak by było bezpiecznie. Jak chodzą ludzie to przerywacie, a w pobliżu domów/ uczęszczanych dróg raczej nikt się nie bawi. Wybierzcie jakieś opuszczone miejsce gdzie nikt nie chodzi i tam się bawcie... Kulka z 500fps po 80m jest ledwo odczuwalna, co nie oznacza, że można się strzelać w takiej odległości od domów. Te 300m to nie osiągnie karabin snajperski na ceramice. Bo ja wiem, 150m lobem może by było z strzelając ze wzniesienia, mancraft + odpowiedni kąt.. no ale chyba, jeszcze nie było takiego, który by tak strzelał. Sądząc po pytaniach jesteś stanowczo za młody na airsoft. Kiedyś nie było takich dylematów, jak dzisiaj bo zamiast forum był po prostu zdrowy rozsądek. Edited August 23, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted August 23, 2014 Author Report Share Posted August 23, 2014 To chyba dobrze, że najpierw pytam, a potem działam, nie? Z mojego zdrowego rozsądku wynikło tyle, że wczoraj strzelaliśmy się 350m od najbliższego domu, z czego jakieś 600 od najbliższego zamieszkanego na stałe. Jestem nowy i mało wiem o osiągach replik (szczególnie kiedy strzela się pod kątem, czyli lobem, jak to określiłeś) i właśnie dlatego upewniałem się czy aby na pewno nic się nikomu nie stanie. Wiem, że jak ktoś akurat będzie przechodził to przerywamy, chociaż właśnie specjalnie wybieramy miejsca oddalone od czegokolwiek, nawet jakichś polan na których raz dziennie na 3 minuty zatrzymuje się jakiś turysta. Proszę mi tu nie robić nagonki że za młody, za mało rozsądny i tak dalej. Nie widzę niczego złego w upewnianiu się co do swoich przekonań. Za młodym na airsoft to można być najwyżej jak się nie zadaje pytań tylko wszystko wie najlepiej (a wcale nie). Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 (edited) Zasięg 300 m jest nieosiągalny nawet dla "ostrego" MP5, wystarczy poszukać :google: a o zasięgu replik ASG jest co najmniej kilkadziesiąt tematów na Forum. :szukaj: http://forum.wmasg.p...g +replik +asg http://forum.wmasg.p...g#entry1959833 http://forum.wmasg.p...g#entry1953637 http://forum.wmasg.p...g#entry1920874 http://forum.wmasg.p...g +replik +asg http://forum.wmasg.p...g#entry1714407 http://forum.wmasg.p...g +replik +asg to tylko kilka znalezionych w minutę. Praktycznie zasięg replik stockowych mieści się w zakresie 25-40 m, repliki sanjperskie po tuningu osiągają >100 m. Wnioski należą do Ciebie. Nie radzę urządzania strzelanek w rejonach uczęszczanych przez przechodniów i spacerowiczów. Edited August 23, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 Chłopaki, spakujcie sprzęt w plecaki i poproście tatę by Was podwiózł do jakiegoś lasu (tylko jak pojedziecie na północ od Węgorzewa to pamiętajcie, że tam może SG chodzić więc jak ich spotkacie to repliki na ziemie i grzecznie tłumaczycie co i jak - pamiętajcie, że oni mają troche mocniejsze zabawki niż Wy). Jak tata nie może to hop na Komarki, skutery czy rowery i jedziecie - daleko nie macie. W lesie 90% Waszych problemów zniknie - trzeba tylko na grzybiarzy uważać. Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 Zasięg 300 m jest nieosiągalny nawet dla "ostrego" MP5, No to jest akurat bezedura. Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 @Elektrycerz Jeden temat na jedna osobę proszę? A co takowej tematyki , to odjechać dalej w las to nie jest problem. Jak się grzybiarzy spotka to krzyczy się np , cywil (tak żeby każdy z was skumał i tyle). To też zależy ile was jest. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 (edited) No to jest akurat bezedura. Taaa, nooo Zasięg efektywny (m) 200 Wydaje mi się, że mówimy tu o zasięgu efektywnym, a nie wirtualnym. Bo dalej to człowiek strzela a Pan Bóg kule nosi... :icon_confused: Edited August 23, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted August 23, 2014 Author Report Share Posted August 23, 2014 Mowimy o maksymalnym możliwym zasięgu, a nie skutecznym. Pociskiem z broni ostrej który przeleci "po łuku" 300m też można kogoś skrzywdzić. A zasięg replik odnosi się do strzału z wysokości około jednego metra, równolegle do powierzchni ziemi. Co innego jak się strzeli tak, że kulka poleci "po łuku", że się tak łopatologicznie wyrażę. Zapewne kulka po tak długiej wojaży traci już większość swojej początkowej mocy, nie zmienia to jednak faktu że kogoś trafić może Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 Jakim łuku? Normalne strzelanie z poprawką. Z glocka na przeszło 210 metrów trafisz. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 Mowimy o maksymalnym możliwym zasięgu, a nie skutecznym. Pociskiem z broni ostrej który przeleci "po łuku" 300m też można kogoś skrzywdzić. A zasięg replik odnosi się do strzału z wysokości około jednego metra, równolegle do powierzchni ziemi. Co innego jak się strzeli tak, że kulka poleci "po łuku", że się tak łopatologicznie wyrażę. Zapewne kulka po tak długiej wojaży traci już większość swojej początkowej mocy, nie zmienia to jednak faktu że kogoś trafić może Zbytnio kombinujesz. Póki nie będziesz strzelał na terenie ogrodzonym ze strefą "zdemilitaryzowaną" (czyli teren otoczony jest podwójną siatką, siatki oddalone są od siebie o powiedzmy 150 metrow dzięki czemu nawet stojąc przy wewnętrznej siatce nie trafimy nikogo za zewnętrzną siatką) zawsze istnieje ryzyko, że ktoś wejdzie na teren strzelania. A nawet jak zrobiłbyś sobie taki podwójnie otoczony teren to jest ryzyko, że ktoś się wedrze bo "Panie, w tym lesie takie piękne borowiki są" (skoro na poligony w ten sposób potrafią włazić to i na teren do strzelania "pistolecikami na kulki" wejdą). Trzeba po prostu uważać i zminimalizować ryzyko wybierając miejsca odludne (lasy, opuszczone budynki na uboczu) albo ogłaszając wszem i wobec, że tu i tu, tego a tego dnia, o tej i o tej godzinie będzie strzelanie (ale ludzie i tak wlezą bo nie wszyscy usłuszą, a inni będą mieli gdzieś ostrzeżenia). Quote Link to post Share on other sites
sanex Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 (edited) Jakim łuku? Normalne strzelanie z poprawką. Z glocka na przeszło 210 metrów trafisz. Ja przy 30m z klocka (ostry, nie asg) mam już problem aby strzały leciały dokładnie tam gdzie chce :icon_razz: ... Zresztą, wydaje mi się, że broń krótka ma właśnie około 50m efektywnego, dlatego te 210 wydaje mi się być bajką. W asg górna granica zasięgu to 120m~, skutecznego. Znajomy ostatnio z 140m strzelał do tarczy, ale mancraft był na maksa odkręcony + kulki stalowe łożyskowe, czyli zestaw raczej nie występujący w naszych realiach :icon_lol: @edit: A dokładniej: Ile metrów może średnio przelecieć kulka 0.25 wystrzelona z repliki 420 fps? Strzał lobem da Ci z 5-6m zasięgu więcej, niż strzelając normalnie. Chińczyk z taką mocą strzela gdzieś na 45m skutecznego i 55~całkowitego, a dobrze złożona replika przez kogoś ze złotymi rączkami, z 10m-15m dalej ;) Edited August 23, 2014 by sanex Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted August 23, 2014 Report Share Posted August 23, 2014 Ja przy 30m z klocka (ostry, nie asg) mam już problem aby strzały leciały dokładnie tam gdzie chce :icon_razz: ... Zresztą, wydaje mi się, że broń krótka ma właśnie około 50m efektywnego, dlatego te 210 wydaje mi się być bajką. Kończąc offtopic (przepraszam) - Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts