Elektrycerz Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 (edited) (Z góry proszę o wyrozumiałość... Rozumiem, że na forum panuje moda na biczowanie każdego nowego, który wypowie słowo "snajper", ale mimo wszystko chciałbym zadać parę pytań i rozpocząć dyskusję (może nawet na poziomie). Do moderatora: Podobnego tematu jak ten nie znalazłem. Mój stary temat i tak już można wywalić/zamknąć, więc zakładam nowy. Dlaczego piszę akurat w tym dziale? Ponieważ w sprawach omawianych poniżej jestem kompletnie nowy. Jeśli zły dział, to proszę o przeniesienie, a nie zamykanie.) W całym internecie słyszę tylko jedno: "żeby zostać airsoftowym snajperem, trzeba mieć minimalnie 2-3 tysiące złotych do wydania. Poniżej tej kwoty nie ma szans na cokolwiek co chociażby stało obok snajperki". Otóż przed chwilą z ciekawości przeglądałem sobie oferty kilku sklepów internetowych, i natrafiłem na parę ciekawych karabinów snajperskich o w miarę porządnej prędkości wylotowej i (co ważniejsze) niewielkiej cenie. Przykłady (dosyć losowe): http://www.taiwangun...&campaign-id=19 http://gunfire.pl/pr...iego-MB13A.html http://gunfire.pl/pr...kiego-G96A.html Można powiedzieć, że repliki te mają prędkość wylotową w okolicach 500fps (tym bardziej, że zapewne da się do nich wsadzić troszkę lepsze komponenty). Z tego co wiem, aby mieć znaczną i liczącą się przewagę w zasięgu nad innymi graczami, trzeba mieć 100-200fps przewagi. I prawdopodobnie tutaj dochodzę do sedna sprawy: ludzie, którzy wypowiadają się o karabinach snajperskich, są najczęściej bardzo doświadczonymi airsoftowcami. Zatem strzelają się z podobnymi sobie, którzy posiadają najwyższej jakości sprzęt, np. karabinki szturmowe 450fps i karabiny wsparcia 500fps. Zatem w takich warunkach snajper powinien mieć przynajmniej te 650fps w swoim karabinie. A to rzeczywiście ciągnie za sobą spore koszty. ... Jednak sytuacja wygląda inaczej, gdy najmocniejszą repliką na polu jest CM.028, czyż nie? Ta ruska plujka ma w porywach 370 fps, zatem aby osiągnąć przewagę nad takim karabinem, wystarczy około 500fps! ... Oczywiście pomijam tutaj fakt małej przydatności snajpera na "niedzielnych łupankach". W tym temacie chciałem omówić jedynie techniczne i cenowe aspekty, o przydatności dyskutować nie muszę. W każdym razie, co uważacie na ten temat? Czy budżetowe snajperstwo rzeczywiście jest możliwe? Czy osoba znająca techniki kamuflażu i mająca pół tysiąca może zostać niewykrywalnym człowiekiem-krzakiem, atakującym z ukrycia i siejącym strach i dezorganizację w szeregach przeciwnika? A może zalinkowane przeze mnie karabiny są dobre tylko na papierze, a w rzeczywistości mają 400fps i rozrzut, jakby strzelały z grochu? Co sam wykombinowałem - już napisałem. Teraz czekam na opinie ekspertów i pseudo-ekspertów. PS: Proszę tego tematu nie zamykać :icon_neutral: Edited September 9, 2014 by Elektrycerz Link to post Share on other sites
OFF Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Jeden użytkownik - jeden temat w tym dziale. Poczytaj o tuningu tych replik, mają też pewnie swoje własne tematy w "replikach sprężynowych". Bonus. Link to post Share on other sites
Recommended Posts