Rychu18 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Witam. Mam cm 048 którą z mojej głupoty nasmarowałem WD40. W tej chwili replika strzela raz w prawo raz lewo na parę metrów itp. Wczoraj wymieniłem gumkę na G&G zieloną, ale problem nie znikł. Nie mam zamiaru go rozkręcać. Co robić ? Dzięki z góry. Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 WD40? W takim razie najlepiej oddaj do serwisu na gruntowne czyszczenie. Quote Link to post Share on other sites
Rychu18 Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 Tylko czyszczenie ? Słyszałem że trzeba wymieniać uszczelki. A jak do serwisu to gdzie ? Replika kupiona z gunfire* Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Jeśli na gwarancji to odeślij do sklepu na czyszczenie. Możliwe że wymiana uszczelek będzie konieczna ale to już zdiagnozuje serwis. Quote Link to post Share on other sites
Rychu18 Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 Jest na gwarancji, tyle że sam wymieniłem gumkę, a z tego co słyszałem to po samowolnym rozbieraniu repliki gwarancja przepada, (gearboxa kijem nie tykałem tylko do komory) Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Nie do końca o to mi chodzi. Zrobią ci płatny serwis bo nikt nie uzna usterki spowodowanej przez ciebie, ale jeśli nie rozbierałeś repliki (zmiana gumki nijak ma się do gwarancji) to po skończonej robocie najprawdopodobniej takowa dalej będzie obowiązywać. Najlepiej zapytaj bezpośrednio sklepu czy to co zrobiłeś nie zrywa gwarancji (bo gearboxa niby nie otworzyłeś) i czy zrobią płatne czyszczenie z pozostawieniem gwarancji. Quote Link to post Share on other sites
Rychu18 Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 (edited) A jak z ceną ? Nie mam dużego budżetu w tej chwili (~50-60zł), + jeszcze koszty wysyłki muszę pokryć ja. Nie mam też zielonego pojęcia w tych sprawach (płatność, wysyłka itp.) Edited December 3, 2014 by Rychu18 Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Najpierw pogadaj ze sklepem odnośnie tej sytuacji i wszystko ci wyjaśnią. Nie wiem ile dokładnie jest w cenniku gunfire za taki zabieg ale możesz zapytać o to przy okazji, myślę że nie będzie więcej niż 50zł. Quote Link to post Share on other sites
Rychu18 Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 Dzięki, a czy poinformować ich o użyciu tego ,,zabójczego'' środku konserwacyjnego WD40 ? Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Lepiej wyjaśni dokładnie sytuacje niż ściemniaj. W innym wypadku mogą ci przyjąć na naprawę gwarancyjną a po zajrzeniu do środka odeślą ci to z powodu ingerencji własnej i tylko stracisz kasę. Quote Link to post Share on other sites
Rychu18 Posted December 3, 2014 Author Report Share Posted December 3, 2014 Dzięki, już biorę się za pisanie maila :-) Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 zanim oddasz na gwarancję przeczyść lufę, nasmaruj dobrze gumkę i ja przestrzel. Może nie będzie konieczności odsyłania do serwisu Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Po pierwsze gumki się nie smaruje, po drugie to skoro nawalił tego do gearboxa (tak zrozumiałem z pierwszego posta) to należy wyczyścić całe wnętrze i obejrzeć uszczelki. Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 1. Gumkę się smaruje olejkiem sylikonowym. 2. Jeśli nalał tego do GB to faktycznie trzeba oddać do serwisu Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 A doczytałeś z której strony smaruje się tą gumkę? Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 serwisuje repliki od 2 lat i zawsze daje odrobinę olejku sylikonowego na koniec górmki hu (nie tam gdzie jest kołnież tylko z 2 strony) tak, że kołnież jest suchy i podkręcanie działa jak powinno Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 Nigdy nie słyszałem o takiej metodzie, ale nawet jeśli miało by to działać to precyzuj jak ma to zrobić bo tak to po prostu uciapał by sobie całą gumkę. Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 autorski pomysł :P ale masz racje powinienem sprecyzować. Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted December 4, 2014 Report Share Posted December 4, 2014 No nawet jeśli rzeczywiście nie pogarsza to osiągów to możesz mi wyjaśnić co według autora miało by to poprawić? :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts