Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Nowy się przedstawia :)

Recommended Posts

Witam

Chciałem się przedstawić jako nowy w świecie airsoftu. Uprzedzając pytanie, jestem pełnoletni :)

Nie będę zaczynał od pytania jaką replikę na początek bo tego jest już więcej niż trzeba na forum natomiast mam inne:

Gdzie i jak umawiacie się na strzelanki? Czy to co jest na forum pod hasłem "imprezy" to są jedyne strzelanki czy oprócz tego umawiacie się na "zwykłe" strzelanki (na fortach albo innych lasach itp)?

Czy mogę przyjść po prostu z buta na strzelanke o umówionej godzinie i wziąć w niej udział jeśli się tego nigdy wcześniej nie robiło? Wiadomo że ochraniacze dla własnego bezpieczeństwa trzeba mieć ale czy jakiekolwiek mundury/kamuflaż/kaski itp są obowiązkowe?

Zależy jak leży. Niektórzy umawiają się na strzelania na WMASGu, inni na forach lokalnych, a jeszcze inni na FB. Są duże imprezy, ale też i zwykłe strzelanki - najlepiej jak zapytasz na podforum Twojego województwa o popularne formy kontaktu.

Od tego jaka to strzelanka zależy też to czy możesz przyjść bez zapowiedzi czy musisz się anonsować. Na niektóre imprezy wymagane jest wpisowe albo są wprowadzone pewne wymogi umundurowania (np. strzelanki historyczne - ASH - na które mogą wejść tylko odpowiednio ustylizowani gracze). Jednak na tzw. niedzielne jebanki wymogi są zazwyczaj trzy - replika, atestowana ochrona oczu i kulki. Czasem jest też limit prędkości wylotowej - fps - ale to wszystko zależy od organizatora.

Edited by MarekMac

Gdy Ja zaczynałem swoją przygodę z ASG, wyszukałem w moim mieście ekipy które dzielą moje zainteresowania, wybrałem tą która wydała mi się najciekawsza i zarejestrowałem się na jej forum lokalnym. Tam podawane są terminy strzelanek i każdy kto ma zamiar wziąć udział melduje się w temacie danej imprezy. Tak też zrobiłem, oczywiście po wcześniejszym przywitaniu.Gdy nadszedł ten dzień zwyczajnie wstawiłem się na umówione miejsce.Reszta już poszła z górki. Najważniejsze to przełamać pierwsze lody. Nie martw się. Społeczność ASG jest z reguły przyjaźnie nastawiona do nowych.Poznasz wiele ciekawych osób, i z pewnością szybko złapiecie wspólny język.

Powodzenia i pozdrawiam

Łukasz