Kiwi Posted April 5, 2007 Author Report Share Posted April 5, 2007 Ja osobiście wolę coś z serii Panawal-najmocniejsze wśród kukri. Ostrze tak mniej więcej 10-11 cali. Bardzo piękny (i praktyczny) model to Iraqi Freedom Operation (czy cośw tym stylu ;) ) Quote Link to post Share on other sites
leander Posted April 5, 2007 Report Share Posted April 5, 2007 A miałeś takie kukri w ręce? Ja się bawiłem 10'tką, i jedyne zastosowanie jakie widzę to rola klasycznej maczety do wycinania drogi w buszu/dżungli. Za wielkie do czegokolwiek innego. A jeśli mam wziąść kolejny kilogram tylko aby się lepiej drewno rąbało, to już zdecydowanie wolałbym wziąść siekierę... Waga ta sama, i tak trzeba mieć drugi nóż, a siekierą rąbie się lepiej ;) Uwierz mi, nie znajdziesz w polsce (jak i europie) praktycznego zastosowania dla 10+inch kukri. Wyjątek- do powieszenia na ścianie ;) Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted April 7, 2007 Author Report Share Posted April 7, 2007 Kukras z allegro ma około 10cali i jest bardzo ok. Mam jedno (gówniane bo gówniane, ale mam) kukri 8-mio calowe i wyważenie jest do dupy... Patrząc jeszcze, że chciałbym cośtypu Panawal (full tang) wyważenie przy tak krótkim ostrzu byłoby jeszcze gorsze. Myślę, że przy 10 calach byłoby optymalnie-przynajmniej dla mnie. Quote Link to post Share on other sites
AB Moro Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Też lubie Gurkhów mam kukri cold steela baardzo dobry ale teraz może kupie jakiś lepszy. Ja to go głównie do ścinania kszaków i drzewek na umocnienia używam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts