John Petrucci Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Witam, nie mogę znaleźć informacji na temat: Czy tłumik dźwięku który nie pokrywa lufy wewnętrznej zwiększa rozrzut kulek? planuje zakup precki kilka cm dłuższej tak aby nie trzeba było zmieniać cylindra, Jednak nie widzę nigdzie tłumików które maja z 5cm dlugosci z góry dziękuje za odp :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Są, są ;) 6 cm http://gunfire.pl/product-pol-1152199678-Tlumik-dzwieku-SWISS-ARMS-60x32mm.html 8,5 cm http://gunfire.pl/product-pol-1152200353-Tlumik-dzwieku-CQB03-85X41mm.html 10 cm http://gunfire.pl/product-pol-1152202454-Tlumik-dzwieku-U-S-Air-Force.html A sprawdzałeś ile Ci będzie lufa wewnętrzna wystawać? Quote Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted February 23, 2015 Author Report Share Posted February 23, 2015 no teoretycznie okolo 5cm ;p Mam tez w domu wolny tlumik 17cm dlatego sie zastanawiam czy nie bedzie problemow skoro zostaje wolne okolo 10cm wewnatrz tlumika? Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Posiadam dwa tłumiki, jeden 15cm a drugi 23cm. Oba z tej samej znanej polskiej firmy zajmującej sie ich produkcją. :) W przypadku krótszego wykorzystywana jest jego cała długość, w przypadku dłuższego tylko końcówka. Właściwości tłumiące wyraźnie słyszalne, jeśli zaś chodzi o ewentualne zmniejszenie się prędkości wylotowej to nie odczuwam tego zjawiska, na tyle dobitnie, żebym mógł powiedzieć: nie używaj tłumika jak chcesz 500 fps. Prawdopodobnie można założyć, że dzieje się to samo co w wypadku wytłumionej broni palnej - pocisk traci na prędkości wylotowej. Z drugiej strony odnoszę wrażenie, że te 15cm dobrze wpływa na tor lotu kulek, może przez to, że komory pochłaniają nadmiar powietrza w odpowiednim momencie a może po prostu na kulki od razu nie działa wiatr. Czasem używam, a czasem nie - różnice jednak są trudne do wyłapania, niestety nie mam dostępu do chrono, żeby jasno stwierdzić wpływ tłumika na osiągi AEG. Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 mierzyłem to kiedyś (nie jakoś mega dokładnie) i z tego co pamiętam spadek fps był rzędu 5 fps czyli żaden. Tłumiki były dłuższe od lufy wewnętrznej od 2 przez 5, 10 i 15 cm Zdejmując tłumik odczułem tylko głośniejsze strzały. zasięg i celność się (wg mnie) nie zmieniły na tyle, żeby to stwierdzić w polu Quote Link to post Share on other sites
Mackowiak Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 @John Nie, nie wpłynie jakkolwiek na rozrzut. @mike88 Zmiany w fps wywołane są tylko i wyłącznie inną odległością od chrono. @Fedajkin Tłumik nie zmienia prędkości wylotowej pocisku w broni palnej. Za dużo Bf-a :p Różnica prędkości pocisku w palnej zależy tylko i wyłacznie od rodzaju pocisku (dla jeszcze lepszego wyciszenia strzału stosuje się z tłumikiem amunicję, która nie przekracza prędkości dźwieku, więc nie wytwarza sonic-boomu). Quote Link to post Share on other sites
Karol3101 Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 (dla jeszcze lepszego wyciszenia strzału stosuje się z tłumikiem amunicję, która nie przekracza prędkości dźwieku, więc nie wytwarza sonic-boomu). Otóż to. Nawet przy użyciu amunicji poddźwiękowej i tłumika strzał jest znacznie głośniejszy od tych "pyknięć" w grach. Quote Link to post Share on other sites
John Petrucci Posted February 23, 2015 Author Report Share Posted February 23, 2015 (edited) Więc użyje starego długiego tłumika :icon_smile: najwyżej wymienię na inny jak ogólnie giwera będzie za długa :icon_smile: Czyli generalnie jakiś spadek fps czy rozrzut to obalony mit? Edited February 23, 2015 by John Petrucci Quote Link to post Share on other sites
Mackowiak Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Tak :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts