Elwo Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 (edited) Słuchajcie, znalazłem takie podwyższenie RIS z regulowaną szerokością http://img05.allegro...4/64/5118346498 czy będzie mi to pasować do standardowej "szyny" L85? (szerokość ok. 18mm) http://i.imgur.com/0nVWibj.jpg http://i.imgur.com/r5fO50N.jpg Mogę zakupić oryginalną ICS'a ale kosztuje ona 130zł, średnio mi się widzi wydawanie tylu pieniędzy na kawałek blachy... A może znacie jakieś lepsze rozwiązanie? Zależy mi na tym żeby zamontować optykę na replice a że akurat sobie ubzdurałem L85 ICS'a to teraz mam problem :icon_biggrin: Są też szyny od ARESa za ok 50zł które pasują, ale nigdzie ich nie mogę dostać (w specshopie od września mówią mi że 'za miesiąc będzie na pewno'). Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym to niech się podzieli doświadczeniem :icon_razz: Edycja: Słyszałem też że mogę sobie wydrukować taką szynę, ale ponoć nieopłacalny biznes jeżeli nie posiada się kogoś kto ma taką drukarkę i potrafi zaprojektować daną część. Edited February 25, 2015 by Elwo Quote Link to post Share on other sites
Mackowiak Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Ja kupiłem dowolną szynę RIS (na strzelankach można popytać, ktoś na pewno będzie miał na zbyciu; moja była od g36 bodajże), pierwszy otwór jest, drugi wywierciłem samemu (wszystkie pomiary i dobór narzędzi nie jest trudny - każdy da radę). Wszystko wyniosło mnie 30zł. A co do eLi - doskonały wybór ;) Quote Link to post Share on other sites
Elwo Posted February 25, 2015 Author Report Share Posted February 25, 2015 (edited) Ale wierciłeś "od góry" czy jak? Nie wiem jak wygląda ta szyna i nie bardzo wiem jak to zrobiłeś, jeżeli jesteś w stanie to poproszę o jakieś zdjęcie. Edited February 25, 2015 by Elwo Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Robisz tak: Najpierw odkręcasz szynę która jest na eluśce (jest zamocowana śrubami do korpusu repliki). Później bierzesz dowolną standardową szynę RIS (zwykłą, płaską - te dedykowane do g36 są chyba najtańsze) i nawiercasz w niej otwór na śrubę tak by pasował do otworu w korpusie repliki. Drugi otwór w szynie już jest. Przykręcasz szynę. Na przykręconą szynę RIS zakładasz tą podwyższającą o której pisałeś. Albo i nie - zależy czy jest potrzebna. U mnie była. Quote Link to post Share on other sites
Elwo Posted February 25, 2015 Author Report Share Posted February 25, 2015 Okej rozumiem, dzięki za rady i informacje! Quote Link to post Share on other sites
Mackowiak Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Niestety nie mogę wyslać Ci zdjęć. Szyna to zwyczajna RISka 22mm. Długość nie ma znaczenia, byleby była niekrótsza od rozstawu śrub u góry. Więc po kolei. Zmierzyłem średnicę śruby suwmiarką na gwincie, dobrałem wiertło. Stół, mała deseczka (co by stołu nie rozwiercić ;) ), na niej szyna - tyłem do góry, z zaznaczonym miejscem na wiertło - wszystkie trzy ścisniete razem. Wiertarka z ww. wiertłem i jadymy dziurę na wylot (oczywiście w zaznaczonym wcześniej miejscu). Mam nadzieję, że nie muszę przypominać, że w metalu nie wiercimy udarowo. :p Jest jednak jeden problem. Główka śrubki nie wchodzi ładnie w szynę, więc oryginalna śrubka nie sięgnie body repliki. I teraz masz wybór. 1) kupujesz śrubkę na tyle długą, żeby pewnie siedziała, ale jej główka będzie wystawała. Kwestia stylistyczna. Opcja łatwiejsza, ale brzydsza i mniej funkcjonalna. 2) (tę opcję wybrałem) Używasz frezarki lub wiertarki z szerokim wiertłem, żeby zrobić miejsce na główkę. Opcja szczególnie dobra, jeśli ma się frezarkę. Z wietarka też się da, ale jest o wiele trudniej. Wszystko wychodzi też estetyczniej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts