staxon Posted March 28, 2015 Report Share Posted March 28, 2015 (edited) Witam, po półrocznym leżakowaniu, zabrałem gogle na strzelankę. Miałem straszny problem z parowaniem więc wiele razy przecierałem je chusteczką. Gdy wróciłem do domu i dokładniej im się przyjrzałem zobaczyłem coś takiego: http://scr.hu/4icu/r8jgy Powłoka na środku (wewnątrz gogli) skruszyła się. Nie wydaje mi się że ją zdrapałem ponieważ przecierałem je tylko chusteczką. Co mam w takiej sytuacji zrobić bo teraz mam efekt brudnych gogli? Edited March 28, 2015 by staxon Quote Link to post Share on other sites
staxon Posted March 29, 2015 Author Report Share Posted March 29, 2015 * 3-4 letnim leżakowaniu.Przepraszam za błąd. Powstaje teraz opcja że to ze starości antifog zaczą schodzić Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 A nie jest to przypadkiem sól z potu? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Stawiam jak Seger - pociłeś się, pot parował, osadził się na goglach i po pewnym czasie woda odparowała, a sól i inne nieparujące składniki pozostały. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 Jaką chusteczką przecierałeś? Do okularów czy higieniczną? Stawiam jak poprzednicy, że to raczej jest pozostałość z potu. Quote Link to post Share on other sites
staxon Posted March 30, 2015 Author Report Share Posted March 30, 2015 (edited) Lecz sol z potu zeszla by po myciu z woda,a mylem je woda z mydlem. Przecierałem chusteczką chigieniczną Edited March 30, 2015 by staxon Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Polecam chusteczki microfibry - sam używam. Nie rysują, nie pylą, bardzo dobrze wchłaniają, szybko schną i są wielorazowego użytku. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Spróbuj użyć chusteczek do okularów (zdaje się) W5 z Lidla. Są genialne w czyszczeniu, a dodatkowo mają właściwości antyparowe (że tak powiem) - zmniejszają efekt parowania. Korzystam z nich przy czyszczeniu okularów korekcyjnych (przy mocnych zabrudzeniach bo do zwyklych starcza świeża, nieprzepocona koszulka) i czyszczeniu oraz zabezpieczaniu przed parowaniem gogli Bolle Defender. Quote Link to post Share on other sites
Zem Posted April 7, 2015 Report Share Posted April 7, 2015 Mam to samo i nie wiem co z tym zrobić , pokusiło mnie żeby to pod wodą "drapać" paznokciem choć wiadomo że zadrapać paznokciem nie idzie . I ta powłoka się tak dziwnie rozmazała a nie zeszła całkiem i teraz jest mega kiepska widoczność . Nie wiem co z tym zrobić ;/// daje zdjęcie : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd3b58857129ca25.html Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted April 7, 2015 Report Share Posted April 7, 2015 (edited) Zalać mydłem w płynie, porządnie wetrzeć np gąbką. Zostawić na jakieś 5 minut w takim stanie. Zmyć i powtórzyć do skutku :icon_wink:. Mi wystarczyło 2 razy tak zmyć. Edited April 7, 2015 by Puloman Quote Link to post Share on other sites
Zem Posted April 7, 2015 Report Share Posted April 7, 2015 Jest jeszcze gorzej , teraz nie widzę już nic. Stwierdzam że te gogle to gówno . Gogle za ponad 200 zł , dotknąłem trochę paznokciem i się tak zarysowała ta powłoka że nic się nie da zrobić . Co najlepsze że zarysowana jest tylko ta powłoka tak naprawdę , sama schodzi bo to widać jak po trochu schodzi w trakcie użytkowania . Ale jak chce jej pomóc zejść to za nic nie chce tego zrobić . Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted April 25, 2015 Report Share Posted April 25, 2015 (edited) Pisałem w jednym z wątków, aby używać sprawdzonych środków do konserwacji gogli/okularów. Domowe sposoby są Tanie i chwilowo skuteczne, lecz uszkadzają zewnętrzną warstwę (fabryczny anti-fog, oraz anti scratch). Brak widoczności i łuszczenie to pierwsze oznaki złego traktowania wizjera. Niestety nie mogę podać ci linku ponieważ zostanę ponownie oskarżony o naciąganie. Nie miej pretensji do gogli ponieważ jeżeli kupiłeś oryginały to problem wynika z twojego zaniedbania i niewiedzy (bez urazy). Gogle, czy okulary ochronne to nie okulary korekcyjne. To nie jest ten sam materiał, więc używa się innych środków do czyszczenia Zapewne będziesz musiał kupić nowe szybki, więc pamiętaj, aby po każdym użyciu wyczyścić i wysuszyć gogle/okulary. Sprzedawca powinien ci doradzić, który produkt do czyszczenia będzie odpowiedni, bądź poszukaj w sklepach BHP. Edited April 25, 2015 by White1981 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts