Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

ASG - ArmaLite & A.R.M.S. M15 S.I.R. - Proline - opinie

Recommended Posts

witam,

Zamierzam kupić synowi w prezencie taką replikę. Czy ktoś z Was może używa tego modelu i może podzielić się opinią na jej temat?

Czy coś na początek "ulepszyć"? Jaki akumulator dokupić do niej? 7,4V czy 11,1V?

Pozdrawiam

Zuzelek

Edited by zuzelek

Cześć

Odpowiedz proszę na kilka pytań:

Powiedz nam proszę, czy Ty lub Twój syn mieliście już coś wspólnego z ASG? To o tyle ważne, by nikt nie zarzucał Was podstawami jeśli już je znacie.

Chcesz tą konkretną replikę, czy po prostu fajną replikę m4 na którą możesz wydać określoną kwotę?

Syn bawi się z kumplami już od jakiegoś czasu. Narazie ma pożyczony RK-02 Boyi. Ja narazie jestem czystym teoretykiem. Zgłębiam temat od dwóch tygodni głownie na tym forum. Sporo już wiem ale wszystko z netu, zero praktyki.

Chodzi o opinie na temat tej konkretnej repliki.

Pozdrawiam

Zuzelek

Edited by zuzelek

A wiesz czym się różni poza frontem? :teethh: Przeczytaj raz jeszcze i podejmij decyzję. W razie czego możesz jeszcze poszukać odpowiedniego wątku w "replikach elektrycznych".

Przy okazji. Bieganie z większą repliką może nie być zbyt wygodne dla mniejszych, młodszych graczy.

Ja posiadam ten model. Co mogę o nim powiedzieć? Jest świetny, wykonanie zewnętrzne na bardzo dobrym poziomie, kolba chodzo ciężko, bez luzów, wszyatkie inne manipulatory chodzą z delikatnym oporem ale płynnie, tak jak powinny. Funkcjonalny bolt catch bardzo ułatwoa regulacje HU, czasami po zwolnieniu nie zakrywa do końca ale to wina delikatnego luzu pomiędzy upper reciverem a lower reciverem, to normalne w rodzinie AR-15 (choć mnie to delikatnie irytuje). Lufa zew. siedzi sztywno, zero luzów, podobnie z risiem, batka mieści się w przednim risie, moje lipo 7.4v 2200mhz wchodzi z delikatnym luzem więc przy dobrym ułożeniu zmieści się nawet niewielki lipo alarm, już na pewno przy mniejszych pojemnościach. Klasycznie wybicie przedniego pina pozwala rozebrać replikę na dwie części przy czym kable na przodzie trochw utrudniają składanie ale można się pokusić o przerzucenie kabli na tył i kupienie batki do kolb sopmod (tradycyjnie stopka kolby jest zdejmowana). Co do pracy wew. to nie mam póki co zastrzeżeń, gb chodzi nardzo kulturalnie, komora HU siedzi sztywno i ani drgnie, nie rozregulowywuje się nawet podczas intensywnego strzelania i częstego siania długimi seriami na auto, szczelność na poziomie dysza-komora wzorowa. Do czego mogę się przyczepić to do jakości kabli, są marne, ot co stock aluminium, sztywne i niewygodne w układaniu, polecam dać serwisantowi na wymiane na jakieś miedziane modelarskie. Zasięg w stocku jest duży, nie chcę kłamać, bo nie sprawdzałem dokładnie ale 50m będzie spokojnie, deklarowana moc wg. producenta to ok. 400fps, po przechronowaniu u mnie wyskoczyło 420-430 więc ~30 fps gratis ;) . Mogę szczerze polecić tę replikę, spasowanie jest bardzo dobre, nic nie lata, nic nie klekocze. Dla poprawy komfortu polecam przesmarować w miejscach w których wchodzi w szyny blaszkę bolt catch jakimś smarem zmniejszającym tarcie, podobnie z rączką przeładowania. Magazynki jakie posiadam to CAA MAG17 mid cap, siedzą idealnie, mocno, sztywno, nie latają jak głupie (delikatne luzy są ale tak samo jest w przypadku wersji palnej), wchodzą swobodnie do gniazda a po wciśnięciu przycisku zwalniacza swobodnie wypadają. Jedyny problem jaki miałem to nie podawały przez pewien moment ale rozwiązałem to bardzo delikatnie podpiłowywując komin komory HU od strony ząbka blokady magazynka oraz delikatnie ów ząbek podpiłowywując na górze aby zwiększyć kąt nachylenia blokady do wylotu kulek (chodziło o to, że ząbek był zbyt kwadratowy co powodowało, że nie był odciągany do końca i kulki dalej były blokowane.).

P.S. Faktycznie replika troszkę ciąży na przód z racji rozbydowanego front risa ale spokojnie idzie się przyzwyczaić ;)

Edited by zielen