szaszek Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 Witam.Z gory przepraszam jezeli w zlym miejscu pisze.Mam pytanie o ladowarke + zasilacz. Kupilem sobie takiego clona Imaxa b6 http://www.ebay.co.uk/itm/141228487904?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT + taki zasilacz do tego http://www.ebay.co.uk/itm/281621977781?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT . Mozecie mi powiedziec czy to da rade ?I te kable co sa w zestawie maja koncowke do mini tamiya ? Jako ze juz tu napisalem mozecie mi powiedziec czy taka bateria bedzie pasowac do CM 0.28c ? http://www.ebay.co.uk/itm/231361704426?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Dziekuje za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 I te kable co sa w zestawie maja koncowke do mini tamiya ? Czemu pytasz nas, a nie sprzedawcy? ;) Sądząc po zdjęciu widzę tylko Deans (T-connector) i krokodylki. Od biedy da radę, bo krokodylkami da się ładować Tamiyę (ale robi się to na własne ryzyko - potencjalne zwarcia i odwrócona polaryzacja), ale polecam kupić od razu taką baterię, która ma wyjścia w standardzie Deans. A czy bateria będzie pasować na pewno znajdziesz w wątku poświęconym tej replice. Quote Link to post Share on other sites
szaszek Posted June 3, 2015 Author Report Share Posted June 3, 2015 Dzieki za odpowiedz. A jakbym kupil koncowki deans,to ciezko jest je przerobic ? wystarczy odciac mini tamiye i przylutowac deansy ? dzieki ;) Quote Link to post Share on other sites
Baxian Posted June 3, 2015 Report Share Posted June 3, 2015 Dzieki za odpowiedz. A jakbym kupil koncowki deans,to ciezko jest je przerobic ? wystarczy odciac mini tamiye i przylutowac deansy ? dzieki :icon_wink: Tak, właśnie w ten sposób to się robi :) Quote Link to post Share on other sites
szaszek Posted June 4, 2015 Author Report Share Posted June 4, 2015 Bedzie takie cos pasowac do Imaxa ? http://www.ebay.co.uk/itm/361263282751?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Jest napisane ze do Turnigy 6 pasuje. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 4, 2015 Report Share Posted June 4, 2015 Będzie. Istotne są tutaj wtyki które wchodzą do ładowarki, czyli tzw. "banany", to uniwersalny i rozpowszechniony standard i Imax oraz jego klony takich używają. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted June 4, 2015 Report Share Posted June 4, 2015 I pamiętaj przy odcinaniu tamiya i lutowaniu deans'a- ucinaj i lutuj pojedynczo. Najpierw jeden kabelek odciąć (np. czerwony) nałożyć na odcięty termokurczkę, przylutować do Deans'a , nasunąć termokurczkę i "opalić", a potem drugi kabelek to samo... Utniesz oba naraz i będziesz zaraz zakładał "nowy" temat : "było zwarcie, ratujcie" albo "spuchłą mi batka, co teraz"... Quote Link to post Share on other sites
szaszek Posted June 4, 2015 Author Report Share Posted June 4, 2015 I pamiętaj przy odcinaniu tamiya i lutowaniu deans'a- ucinaj i lutuj pojedynczo. Najpierw jeden kabelek odciąć (np. czerwony) nałożyć na odcięty termokurczkę, przylutować do Deans'a , nasunąć termokurczkę i "opalić", a potem drugi kabelek to samo... Utniesz oba naraz i będziesz zaraz zakładał "nowy" temat : "było zwarcie, ratujcie" albo "spuchłą mi batka, co teraz"... Narazie sie wstrzymam z przerabianiem koncowek.Kupilem ta przejsciowke,powinno narazie wystarczyc...Jednego nie rozumiem z przerabianiem koncowek. Czy jest obojetne ktory kabel do ktorej koncowki przylutuje ? Cos tam o polaryzacji piszecie w innych tematach ale zielony jestem (nie mam pojecia co to polaryzacja ;) ) Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted June 4, 2015 Report Share Posted June 4, 2015 Oczywiście że ma znaczenie. Czerwony kabel to plus. Na niektórych Deans'ach możesz mieć znak plusa, a na niektórych nie, ale plus to ta końcówka wystaje prostopadle względem dłuższego boku wtyku typu T-Deans ... innymi słowy to daszek w literce T Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 4, 2015 Report Share Posted June 4, 2015 Nie jest obojętne, na niektórych Deansach jest odciśnięty plus. Najłatwiej wziąć ladowarkę albo baterię i porównać kolor kabli. Czarny do czarnego, czerwony do czerwonego. Na wtyku można markerem maznąć po stronie czarnego i już dużo trudniej się pomylić :) Dla pewności można jeszcze spojrzeć jak wyglądają gotowe pakiety np. na stronach sklepów internetowych. Niekoniecznie w ogólnie przyjętym internecie, bo zdarzyło mi się dostać replikę z odwróconą mini-Tamiyą (zarówno na baterii jak i w replice). Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted June 5, 2015 Report Share Posted June 5, 2015 ew 10-15zł kosztuje przejściówka. Quote Link to post Share on other sites
szaszek Posted June 5, 2015 Author Report Share Posted June 5, 2015 ew 10-15zł kosztuje przejściówka. z tym to mi chyba byloby ciezko upchnac wszystko pod dekiel.alarm,przejsciowka+lipo chyba nie bedzie miejsca... Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted June 5, 2015 Report Share Posted June 5, 2015 alarm sobie odpuść. podłączaj na respach żeby sprawdzić czy batka jeszcze podoła. Inaczej czasami po puszczeniu dłuższej serii ,albo walecznym semii (raz za razem) będziesz słyszalny z kilomtera... a batka będzie miała jeszcze swoja pojemność tylko chwilowe obciążenie będzie poniżej alarmowej (zawyżonej zresztą w celu ochrony pakietu). Te alarmiki dobre do RC latającego i nie mają opóźnień. Quote Link to post Share on other sites
Marcin_Modzel Posted June 6, 2015 Report Share Posted June 6, 2015 Niekoniecznie, Można ładować pakiet przejściówką, bez trzymania jej w replice. Najlepiej i tak Ci wyjdzie wymiana kabli na niskooporowe jak jeszcze tego nie zrobiłeś + tconnector. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts