Gareth Posted August 31, 2005 Report Share Posted August 31, 2005 Szukam wszelkiego materiału na ten temat. Mile widziane zdjęcia i opisy. Szykuję się do rekonstrukcji, ale oprócz ogólnej zasady działania i kilku b.ogólnikowych ilustracji nie posiadam narazie zbyt wielu materiałów (poszukiwania trwają), dlatego proszę o pomoc. Było nie było, jest to pierwsza broń palna strzelająca "seriami" :wink: . Wiem, że Warszawskie Muzeum Broni ma w swojej ekspozycji dwa egzemplarze - 25-lufowy lawetowy i relingowy szwedzki 64 - lufowy, ale nigdzie nie znalazłem fotografii ani ilustracji. Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Ptack Posted September 2, 2005 Report Share Posted September 2, 2005 jeśłi Cię temat dalej interesuje, mogę cię skontaktować z człowiekiem, kóry wyrabia lufy do organek. Łoże chyba zrobisz sam. Organki organkom nie równe. Jeden egz w museum to kilkadziesiąt luf ułożonych jak butle browaru w lodówce. Drugie to 64 otwory w stalowym sześćścianie. pozdr Quote Link to post Share on other sites
Gareth Posted September 4, 2005 Author Report Share Posted September 4, 2005 Dzięki. Wiem jak one wyglądają bo mam opisy, ale chciałbym jakieś dobre zdjęcia, ilustracje czy wymiary. Interesuje mnie przede wszystkim jak jest rozwiązana ścieżka prochowa, czy też jak w tym "piwnym" modelu jest rozwiaza oś na której te lufu się obracają. Pewnie będę musiał się wybrać do W-awy z aparatem i miarką. Liczyłem że ktoś będzie miał jakieś materiały na ten temat. Bo wsieci możesz znaleźć tylko i wyłącznie odnośniki do "Dwarf Organ Gun" z warhamera. Za lufy dzięki ale mam własnego rusznikarza który również jest zainteresowany tym projektem, i do tego to on go sponsoruje :wink: , więc na pewno będzie tańszy :D . Gareth Quote Link to post Share on other sites
<AleX> Posted September 14, 2005 Report Share Posted September 14, 2005 www.freha.pl Tam sie spytaj :> Quote Link to post Share on other sites
Jazu Posted September 17, 2005 Report Share Posted September 17, 2005 Alex - jakbyś poczytał trochę Frehę to byś kojarzył z niej Ptack'a także dużo więcej się nie wyciągnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts