Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

SG 550 (JG080) vs G3 SG-1 (JG098)

Recommended Posts

Witam wszystkich! To mój pierwszy temat i zarazem pierwszy post, przyznam szczerze, że bardzo długo zastanawiałem się nad założeniem konta i tego wątku. Jednak bez opinii i pomocy się nie obędzie. Mam nadzieję, że zamieszczam go w dobrym dziale, jeśli nie, proszę o przeniesienie. No to zaczynamy...

Zanim zdecydowałem się na założenie powyższego tematu, obowiązkowo zapoznałem się z tym co już w sieci krąży. W przypadku G3 nie jest tak źle, natomiast gorzej z SiG-iem, większość wpisów jest sprzed kilku lat, sporo się zmieniło od tego czasu. Dlaczego akurat te dwie repliki? Już wyjaśniam:

1. Kałachy, emki, G-36 nie są dla mnie. Każdy ma jakieś fetysze, mój to długie karabiny szturmowe. Marzył mi się FAL, ale najtańszy jest zdecydowanie znacznie poza zasięgiem mojego portfela, więc, no właśnie.

2. Nigdy nie lubiłem iść "zgodnie z prądem", a z tego co wiem i SiG-i i G3 nie są tak bardzo popularnymi replikami. Ma to oczywiście swoje minusy, jak chociażby brak tak dużej dostępności części, ale to potem.

3. No jednak cena. Oczywiście jest SiG z ICS-a i kupiłbym go bez wahania, ale to nie na moją kieszeń, niestety...

4. Wiem, że nie będę miał problemu z ergonomią tych replik, niski nie jestem, łapska nie takie małe, więc spokojnie sobie poradzę z nimi.

Tyle w ramach obszernego wstępu. Obie repliki kosztują praktycznie tyle samo, z dostępnością też nie ma wielkich kłopotów, co dodatkowo komplikuje podjęcie wyboru. Główne przeznaczenie tej repliki to zielona, G3 się do czarnej kompletnie nie nada, za to SiG po złożeniu kolby już jakoś radę da. Czas na pytania...

1. Dostępność magów. Z tego co wiem z magami do G3 nie ma tak dużego problemu, jest spora kompatybilność, z SiG-iem gorzej i ponoć często siadają. Ktoś może to potwierdzić?

2. Jak wygląda sprawa ze składaną kolbą w SiG-u? Komuś pękło body przy niej albo szybko wyrobił się zatrzask? Jest jakakolwiek szansa na dostanie pinów do niej albo zapasowych części?

3. Wytrzymałość body. Z tego co wyczytałem, na G3 trzeba baaardzo uważać, ta seria od JG nie specjalnie lubi być obijania. Przy SiG-u za to ponoć są luzy przy górnej części łoża, gdzie batka jest. Ktoś może to potwierdzić/zanegować?

4. Zasięg. Chociaż obie repliki mają bardzo zbliżone parametry, widziałem kilka wpisów na temat dziwnie krótkiego zasięgu SiG-a. Z gorszej partii, czy faktycznie coś jest nie tak?

5. Co oprócz cylindra i gumki wypadałoby wymienić, a żeby nie wydać fortuny znowu i zamknąć się w max 100zł? Ponoć cylindry które są w tych replikach przy tej długości lufy się nie sprawdzają, więc typ zero jest konieczny. Gumka to standard w chinolach. Także niech nikt mi nie pisze "kup preckę", bo mnie zwyczajnie na nią nie stać.

6. Dostępność części. Jest jakakolwiek szansa na znalezienie części zapasowych w razie awarii/uszkodzenia body? Zwłaszcza do SiG-a...

7. Batka. Da radę na tej stock'owej czy jest tak beznadziejnie zła, że od razu do odstawki? Znów pojawia się problem kasy.

W sumie to by było na tyle. Jeśli chodzi o mnie, będę używał tej repliki dość sporadycznie, więc nie chcę w nią pakować za dużo kasy, której i tak nie mam jakoś od groma. Staram się wrócić ostatnio do ASG, niestety całe moje doświadczenie opiera się na springach. Gdyby ktoś miał jakieś dobre porady przy okazji, niech śmiało pisze, na AEG-ach się nie znam i sam niczego w gearbox'ie nigdy nie zmienię.

Z góry dziękuję za poświęcony czas, jeśli ktoś to przeczyta i proszę o wyrozumiałość i cierpliwość.