papu0303 Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Witam. Niedawno zakupiłem swoją pierwszą replikę, tak by się oswoić z ASG. Wybór padł na replikę CZ o napędzie sprężynowym. Strzela dobrze, ale jak wiemy gdy emocje po zakupie opadają zaczyna się myśleć jak teraz o sprzęt dbać? I tu rodzi się pytanie. No właśnie jak? Wiem że potrzebny jest w tym przypadku olej silikonowy, ale nawet nie wiem jak go użyć. No bo w internecie jest mnóstwo sklepów gdzie go kupić, ale jak taki żółtodziób ma go użyć to już nikt nie napisze. Nalać go do lufy? Rozłożyć (co boję się robić) i przetrzeć wszystkie części? Więc ostateczne pytanie brzmi, co mam robić by replika postrzelała przynajmniej parę lat. A jak coś robić to jak? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Sprężyna? Poza strzelaniem - nic nie robić. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Nie trzymać naładowanej repliki (mag i zamek), nie rzucać, nie dziurawić, nie narażać na zbyt niskie (pękanie) i zbyt wysokie (topienie się) temperatury. Quote Link to post Share on other sites
papu0303 Posted December 8, 2015 Author Report Share Posted December 8, 2015 Takie coś to ja wiem. Chodzi mi bardziej o konserwowanie, czy ewentualne czyszczenie. Quote Link to post Share on other sites
Giermen Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Jak chcesz przeczyścić lufę to kup jakąś benzyne ekstrakcyjną czy inny specyfik który wyparuje sam. Razem z repliką prawdopodobnie dostałeś wycior, czyli taki długi plastikowy patyk zakończony jakby oczkiem, jeśli go nie dostałeś to musisz go kupić. Bierzesz kawałek cieniutkiej szmatki (ewentualnie ręcznika papierowego), przekładasz przez te oczko, moczysz w alkoholu, przecierasz lufę, powtarzasz czynność aż szmatka/ręcznik będzie czysty - wuala Ps. jeśli masz hop-up'a ustaw go na 0 przed czyszczeniem, dobrze było by gdybyś w ogóle nie dojeżdżał do gumki (możesz ją uszkodzić) I nic nie możesz zrobić by replika wytrzymała dłużej, czyszcząc lufe sprawisz po prostu że będziesz miał optymalną celność i brak zacinek. A jak jakaś część będzie miała dosyć, no cóż... Tym bardziej że prawdopodobnie najważniejsze części są plastikowe, na przykład w mojej pierwszej replice po około 500 kulkach poszedł zaczep tłoka... Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Nic nie rób, nawet nie czyść lufy, gdyż w wielu sprężynach lufy wewnętrzne to plastikowe rurki, które łatwo rozpuścić/zarysować. SirHawk i Hindus ładnie wytłumaczyli, ja dodam od siebie - najlepiej sprzedać, a za 50-70 zł kupić sprężynowego shotguna AGM. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts