Kamilkoc Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 Witam, Ostatnimi czasy zacząłem myśleć nad tuningiem mojej repliki (cm.040) Chcę wymienić kable, no i tu pojawia się pytanie, montować mosfet, wiem że dużo ludzi to robi bo zwiększa wydajność repliki, ale czy jest to konieczne? Nie wystarczą kable niskooporowe i nowa kostka stykowa? Jeśli ten temat był już poruszony, to przepraszam, ale musiałem go przegapić. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 Jak dasz mosfet to już nigdy nie będziesz musiał wymieniać kostki stykowej ;) Quote Link to post Share on other sites
Kamilkoc Posted January 3, 2016 Author Report Share Posted January 3, 2016 Tylko, że do mosfetu będę potrzebował kogoś kto będzie umiał go założyć, bo sam raczej nie dam rady Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 (edited) Konieczne to nie jest, są repliki, które strzelają bez mosfetów, aczkolwiek jest to jedna z najbardziej opłacalnych inwestycji. Ja mam mosfety we wszystkich swoich replikach, nawet... w cymoglocku. Edited January 3, 2016 by relativy Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 Warto, nie ważne czy sam będziesz dłubał, czy kupisz gotowca, mosfet (plus kable niskooporowe i wtyczki t-connect/xt60 co kto lubi) to rzecz warta zrobienia. Ja mam jedną replikę z, jedną bez mośka i różnicę czuć pod palcem. Quote Link to post Share on other sites
Kamilkoc Posted January 3, 2016 Author Report Share Posted January 3, 2016 Czytałem sporo o mosfetach, ale byłby to mój pierwszy jaki zakładam, zastanawiam się nad tym: http://gunfire.pl/product-pol-1152201328-Uklad-Mosfet-Gate-NanoSSR.html a do tego kable modelarski 1.5mm z miedzi i kostka stykowa shs Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 Za 55zł wraz z wtyczkami i kablami można zrobić mosfet z aktywnym hamulcem, ale to już zależy od osoby, która chce ten mosfet mieć. Quote Link to post Share on other sites
Kamilkoc Posted January 3, 2016 Author Report Share Posted January 3, 2016 W tych sprawach jestem zielony więc wolę kupić gotowy i zobaczyć z czym to się je :D Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 W każdym razie i tak musisz mieć w replike i akumulatorze wtyki deans. Quote Link to post Share on other sites
Kamilkoc Posted January 3, 2016 Author Report Share Posted January 3, 2016 Zmienię na Deans bo są lepsze od tamiy Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted January 3, 2016 Report Share Posted January 3, 2016 Pamiętaj, żeby w akumulatorze odciąć na początku jeden kabel i na nim zlutować wtyczkę, potem drugi i zrobić to samo. Jeżeli obetniesz oba kable jednocześnie, to spowodujesz zwarcie i możesz spowodować zapalenie akumulatora :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Kamilkoc Posted January 4, 2016 Author Report Share Posted January 4, 2016 Dzięki za radę ;) Quote Link to post Share on other sites
ArkadiuszWernicki Posted April 18, 2017 Report Share Posted April 18, 2017 Witajcie. Poczyniłem moduł z mikrokontrolerem do sterowania przez mosfeta. Zadaniem było zrobienie maleństwa z sporymi możliwościami. Cena nie "zabija" więc jak ktoś marzył o mikroprocesorowym sterowaniu to zapraszam. http://forum.wmasg.pl/topic/18905-tranzystor-fet-w-obwodzie-aeg/page__st__800?do=findComment&comment=2127908 Jeśli będą potrzebne inne funkcjonalności - bo każdy ma swoje potrzeby - to jeszcze się trochę wolnej pamięci zostało. W planie jest druga wersja płytki z mosfetem do hamowania. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts