Chrupek95 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 (edited) Witam, Niedawno kupiłem używany karabin STR-13. Używany, ale na gwarancji. Otóż kiedy podłączyłem do niego naładowaną baterię (stockową, Ni-MH 8,4V), zasypałem kulkami 0,25 i nakręciłem hi-capa. Niestety przy strzelaniu na ogniu pojedynczym pierwsza kulka wystrzeli z dość dużą prędkością, jest ok. Przy oddaniu (a raczej próbie oddania) drugiego strzału kulka nie opuszcza lufy, karabin wydaje dźwięk, jakby silnik nie miał siły się ruszyć. Przy próbie oddania trzeciego strzału sytuacja albo się powtórzy, albo wystrzeli 2 kulki. Czasami zdarza się też, że kulka wyleci i spadnie 2m przed lufą. To samo dzieje się na serii. Co może być przyczyną? Gość od którego kupiłem replikę zapewniał mnie, że jest ona 100% sprawna i że to wina stockowej baterii - powiedział, że miał tak samo, a kiedy kupił nową LiPo to karabin od razu zaczął strzelać normalnie. Tutaj moje pytanie, czy to rzeczywiście wina baterii, czy coś innego? Szukając w internecie natrafiłem na mnóstwo różnych opinii. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam ;D Aha, jeszcze jadno. Tak, czytałem FAQ - problem nowego ze strzelaniem z repliki i wykonałem/sprawdziłem wszystkie czynności z pkt 7 Edited March 28, 2016 by Chrupek95 Quote Link to post Share on other sites
awasil28 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Trzeba było sprawdzić na lipo przez zakupem i nigdy nie wierzyć w zapewnienia. Sent from Nexus 6p Quote Link to post Share on other sites
Chrupek95 Posted March 28, 2016 Author Report Share Posted March 28, 2016 Karabin kupiony od znajomego w zeszły piątek, także jeszcze mogę go zwrócić, z tym nie ma problemu. Tylko jeśli to rzeczywiście wina baterii, to wolałbym go zostawić. Możliwość sprawdzenia go na lipo będę miał, niestety, dopiero pod koniec tygodnia ;/ Quote Link to post Share on other sites
awasil28 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Właściwie nie ma znaczenia czy to lipo czy nimh. Po prostu bateria może być walnięta. Może coś z gearboxem jest nie tak. Sent from Nexus 6p Quote Link to post Share on other sites
Chrupek95 Posted March 28, 2016 Author Report Share Posted March 28, 2016 Zapomniałem dodać jeszcze jednej rzeczy. Kiedy odwrócę go "do góry nogami", i wrzucę pojedynczą kulkę go komory hu to za każdym razem strzela normalnie. Ale kiedy do wlotu wrzucę 2-3 kulki i przytkam palcem, to dzieje się to samo co z wpiętym magazynkiem. Na większości wystrzelonych kulek zostaje czasami malutki, czarny ślad. Quote Link to post Share on other sites
ligo1997 Posted March 28, 2016 Report Share Posted March 28, 2016 Na mój gust, w replice jest problem z wentylacją tłoka, jeśli jest tak jak piszesz. I jak byś mógł jeszcze sprawdzić jak działa replika na "sucho" (bez kulek). Quote Link to post Share on other sites
Chrupek95 Posted March 28, 2016 Author Report Share Posted March 28, 2016 Bez kulek pracuje normalnie, a przynajmniej dźwięk wydaje taki, jak powinna. Co więcej, kupiłem ją dokładniej od kolegi mojego przyjaciela, który powiedział mi, że dopiero co z niej strzelali i nie było problemów. Quote Link to post Share on other sites
DEDKILLER Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Jak na moje oko koleś robi cie w ch*ja, przed sprzedażą musiało już tak być.Możliwe że ci się tylko gumka hop-up podwinęła, więc to nie jest duży problem i łatwy do naprawienie . Quote Link to post Share on other sites
Chrupek95 Posted March 29, 2016 Author Report Share Posted March 29, 2016 Jakiś szybki poradnik jak sprawdzić tą gumkę i ewentualnie poprawić? Wyjęcie komory hu nie oznacza utraty gwarancji? Quote Link to post Share on other sites
DEDKILLER Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Tylko otwieranie gearboxa = utrata gwarancji i tylko to . Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Gorzej jak dysza jest połamana. Opcjonalnie może być totalnie zasyfiona gumka/lufa. Skoro masz gwarancje to z niej korzystaj. Albo oddaj komuś na serwis. Lipo prawie na bank nic nie poprawi. Quote Link to post Share on other sites
Chrupek95 Posted March 30, 2016 Author Report Share Posted March 30, 2016 Dzięki wszystkim za podpowiedzi i porady. W piątek sprawdzę karabin na lipo kolegi, jeśli to nie pomoże, to replika w poniedziałek trafi na gwarancję. Po sprawdzeniu na lipo napiszę czy to coś dało. Quote Link to post Share on other sites
Chrupek95 Posted April 1, 2016 Author Report Share Posted April 1, 2016 Dzisiaj udało mi się znaleźć chwilę i podwiozłem replikę do serwisu (gwarancyjnego) do Wrocławia. Naprawili na miejscu w 5 minut. Winna okazała się źle ustawiona komora HU, która jak stwierdził serwisant - lekko się przekrzywiła. Teraz wszystko działa sprawnie, oczywiście na świeżo zakupionym lipo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts