Kwakerfeller Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Witam, od jakichś dwóch miesięcy zainteresowałem się tematyką ASG- przekopałem się przez maaasę wątków (z kilka godzin czytania by się uzbierało). Sprzęt jaki posiadam: Specna Arms B02+3 low capy specny, mundur wz93 (tak wiem- żandarmeria będzie pałować), hełm kevlarowy wz93 (dla lansu i bansu- tak na prawdę to zakupiłem po okazyjnej cenie ~85 zł razem z pokrowcem wz93), ochraniacze na kolana od gfc (wiem, że chińskie, ale nie są tragiczne) buciki protektory grom 1, gogle bolle (testowane z wytrzymałością "B"- przetestowane już w boju). Teraz przejdę do sedna sprawy: Co dalej? Z tego co czytałem, bateria stockowa powinna przez pierwsze miesiące dawać radę. Dlatego zastanawiałem się nad kupnem jakiejś ładowarki do nimha, a w przyszłości do baterii lipo. Pytanie więc brzmi- jaką ładowarkę wybrać z półki cenowej ~80-100 zł? Kupić zwykłe mikroprocesorowe, czy może np redoxa alpha v2 (ma wiele przydatnych funkcji jak np rozładowywanie baterii). Kolejne pytanie: Co kupić priorytetowo? Ładowarkę+ baterię, czy może akcesoria takie jak np.: maska stalker, zawieszenie do broni, czy może jakieś pasoszelki (powietrza raczej bym tam nie nosił). Ostatnie pytanie brzmi: Większość mojego szpeju jest zrobione pod wz93, z tego też powodu zastanawiałem sie nad wyborem pasoszelek/kamizelki taktycznej, tylko, że w ograniczonym budżecie,czyli ~100 zł (więc kamizelki miwo odpadają). OLVka jest podobno słabym wyborem- pocisz się jak świnia + trzeba dorobić sobie wkłady (lub je kupić). Moim oczom ukazały się pasoszelki wz988- dlatego mam pytania do posiadaczy tychże pasoszelek- czy są one wygodne oraz czy w kieszeniach na magazynki beryla zmieszczą się po jednym magazynku m4, czy może 2? Jestem otwarty na wszelkie sugestie oraz porady oraz przepraszam za trochę chaotyczny post- jak mam o czym, to często się rozlegle rozpisuję. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Ja bym nie kupował ładowarki do nimha by docelowo przejść na lipo. Od razu lipol+prosta ładowarka do niego (prosta, ale koniecznie z balanserem, ja mam od GFC i nie narzekam) W ładownice do AK zawsze wejdą magi od emki. Na ogół wchodzi jeden za jeden, i zostaje troszkę luzu. Maskę kup. Najwygodniejsze są małe stalkery z dwoma połączonymi paskami mocującymi. Chociaż, moja maska zakrywa też uszy i nie narzekam. Co do tuningu specny się nie wypowiem, bo żadnej nie serwisowałem, a nie chcę powielać forumowych legend. Jeśli potrzebujesz kamizelki, to najtańszą polecaną jest chest rigg w DPM'ie - ideał to to nie jest, ale działa i dobrze współgra z plecakiem. Jeśli masz więcej kasy, ale za mało np na Condora, to możesz spróbować dogadać się z którymś z polecanych krawców w sprawie prostego chest z kilkoma (ja mam 4) zintegrowanymi ładownica, płaską kieszenią z gumami (taki organizer) i jakimś cargo, obszytego molle. Quote Link to post Share on other sites
Kwakerfeller Posted April 21, 2016 Author Report Share Posted April 21, 2016 (edited) Od razu przy zamówieniu repliki kupiłem gumkę od G&G (montaż był za darmo). Co do reszty- najpierw inwestować mam w replikę, a później w oporządzenie? Co do NimHa- traktowałbym tą baterię zastępstwo (po zakupie lipo oczywiście) Edited April 21, 2016 by Kwakerfeller Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted April 21, 2016 Report Share Posted April 21, 2016 Ładowarka do NiMha (lepsza niż w zestawie z repliką) to koszt min 80zł. Za tyle kupisz zapasowego li-pola. Stockowego nimha już lepiej sprzedać za przysłowiowe piwo... o ile ktoś zechce kupić. Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 (edited) Mundur kup wz2010, kosztuje niewiele więcej od wz93, nie nasiąka wodą jak głupi a na kolanach( i łokciach) ma gąbkowe wkładki, które do lasu są dużo lepsze od nakolanników. Jeśli na początek chcesz nosić 3 dodatkowe magazynki to możesz na allegro za 40-45 zł kupić kamizelkę LBV. do trzech ładownic pakujesz magazynki, do czwartej szybkoładowarkę i worek z kulkami. Dołożyć to tego worek zrzutowy za 25 zł. Jak w przyszłości nakupisz więcej sprzętu to rozejrzysz się na inną a LBV sprzedasz za tyle samo co kupiłeś. Edited April 22, 2016 by sledz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts