Nosferatu272 Posted November 18, 2016 Report Share Posted November 18, 2016 Witam, wymieniłem stockową komorę mojego AUG'a na metalową od G&P. Po wymianie kulka zatrzymuje się na kołnierzu gumki - sprawdzałem i na gumce z zestawu i na gumce DeepFire. Komory są identycznych rozmiarów, ale najwidoczniej lufą w metalową wchodzi ciut głębiej niż w plastik. Problem nie leży w dyszy, przy oddawaniu strzału cofa się ona maksymalnie (praktycznie znika). Czy jest może jakiś hopek z maksymalnie skróconym kołnierzem czy wszystkie są takie same i wymiana komory odpada? Albo jakieś inne rozwiązanie? Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted November 18, 2016 Report Share Posted November 18, 2016 Ale wynika z tego jakiś problem, nie podaje kulek, są puste strzały? Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted November 18, 2016 Author Report Share Posted November 18, 2016 (edited) A no tak, źle to ująłem - kulka zatrzymuje się na kołnierzu ale nie w komorze tylko przed, tak jakby kołnierz był za długi. Magazynek nie jest w stanie przepchnąć tej kulki przez kołnierz. Edited November 18, 2016 by Nosferatu272 Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 A musisz aż tak dopychać lufę? Weź ją po prostu milimetr wyciągnij z komory. Jeśli nie pozwoli na to C-Clip to go lekko zeszlifuj tak żeby się dało. Ewentualnie możesz użyć gumki która ma bardzo miękki kołnierz (n.p. Zielona G&G) albo możesz nawet pokusić się kołnierz podciąć. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 Komora GP niezbyt pasuje mimo ze teoretycznie jest do auga. Moja po 9 latach popeklala bo jest ze znalu ... Ja swoja musialem pilowac - ten element ktory wchodzi do gearboxa okrągły - wtedy dopiero dobrze podawala kulke. Wez sprawdz od dołu poprzez rurkę przez którą wchodzą kulki z magazynka do komory - czy czasem komora nie jest za bardzo z przodu - wtedy kulka nie przechodzi nie przez kolniez gumki (gumka tu nie ma znaczenia) ale dlatego ze komora jest za bardzo z przodu w stosunku do magazynka. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted November 19, 2016 Report Share Posted November 19, 2016 Komora GP niezbyt pasuje mimo ze teoretycznie jest do auga. Moja po 9 latach popeklala bo jest ze znalu ... Ja swoja musialem pilowac - ten element ktory wchodzi do gearboxa okrągły - wtedy dopiero dobrze podawala kulke. Wez sprawdz od dołu poprzez rurkę przez którą wchodzą kulki z magazynka do komory - czy czasem komora nie jest za bardzo z przodu - wtedy kulka nie przechodzi nie przez kolniez gumki (gumka tu nie ma znaczenia) ale dlatego ze komora jest za bardzo z przodu w stosunku do magazynka. Fakt - słuszna uwaga odnośnie przesunięcia otworów od podajnika kulek i komory. Co do komory to potwierdzam że mam same złe doświadczenia. Jak za swoją cenę jest wykonana niezwykle podle i podobnie miałem problem z pierścieniem dociskającym pokrętło. Poza tym że podobnie odsuwał komorę zbyt daleko od gearboxa, to jeszcze niewystarczająco trzymał pokrętło regulacji co skutkowało tym że się ustawienia nie trzymały. Oba problemy rozwiązałem stosując pierścień z innej komory. Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted November 26, 2016 Author Report Share Posted November 26, 2016 A musisz aż tak dopychać lufę? Jak bym nie musiał to bym nie dopychał. Nie jestem typem osoby, która prosi o pomoc bez wcześniejszej próby rozwiązania problemu. Ogólnie zmiana gumki pomogła - zielona g&g ma stosunkowo krótki kołnierz, ledwo ją widać w komorze i dobrze leży na lufie. Swoją drogą przycinanie kołnierza gumki to nie jest dobry pomysł- kulka będzie wylatywać luzem z komory. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted November 26, 2016 Report Share Posted November 26, 2016 U mnie z GP wlasnie najlepiej sprawdzala sie zielona GG. Oraz - doszlifowanie komory hop od strony gearboxa. Zwyczajnie bierzesz i szlifujesz pilnikiem komore zeby byla 1 mm mniejsza. Potem to samo robisz z okregiem do regulacji - i masz 1 -2 mm lufe blizej gearboxa. Tylko sprawdz najpierw czy problemem jest wlasnie ze komora jest za daleko. Ale u mnie tak bylo. Aktualnie kupilem stockowe komory na gunfire - za zawrotne 15 zl... I z gumka GG i przy 550 fps dziala pieknie. Metalowa komore kupilem z 8 lat temu na poczatku przygody z ASG - kiedy jeszcze nie wiedzialem ze to ze jest z metalu nic a nic nie pomaga a moze popsuc. Stockowe komory sa bardzo ok. Zwlaszcza ze w augu komora nie stabilizuje gearboxa - bo trzyma go gnizado magazynka i ono stabilizuje jego polozenie. To nie emka gdzie metalowa komora ma sens - bo przytrzymuje gearbox i moze opoznic jego uszkodzenie. Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted November 26, 2016 Author Report Share Posted November 26, 2016 Pierścień już wcześniej przejechałem pilnikiem bo rzeczywiście ciężko było to dopchać do końca. Osobiście mam wrażenie że układ jest szczelniejszy bo kulka leci ok. 5 metrów dalej, ale może to też przez lepszą gumkę. W każdym razie jak by coś się zepsuło to stockowa komora leży w półce z częściami zamiennymi, więc póki co nie ma co się martwić :-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts