=**LOKI**= Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Witam, Posiadam dwie sztuki bateri, która jest łożem repliki. Zawsze dwie baterie używałem i łądowałem tak samo jednak okazuje sie, że jedna bateria pomimo naładowania przez akumulator jest rozładowana ... w czym problem ? Quote Link to post Share on other sites
reaper666 Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 (edited) Najpierw podaj informacje o bateriach. Na jakich ogniwach? Niklowo-wodorkowy? Litowo-jonowe? Jeżeli to LiPo/LiFe/LiOn i pomimo naładowania napięcie od razu spada, to ogniwo jest R.I.P. i do wywalenia. W przypadku NIMH'a możesz pokusić się o kilka serii rozładowania i pełnego naładowania na ładowarce mikroprocesorowej (4-10 cykli), sam tak parę razy postawiłem do życia obecnie już 7 letniego nimha do futaby ;p Edited April 15, 2017 by reaper666 Quote Link to post Share on other sites
=**LOKI**= Posted April 15, 2017 Author Report Share Posted April 15, 2017 Kurcze to nie dobrze bo jest to bateria LiPo. Myślisz, że przyczyną było przeładowanie ? Jak pisałem mam dwie takei same batki, które równo ładowałem a druga jest wporządku... Mam nadzieje, że uznajągwarancje bo koszt nowej bateri to 260zł :/ Quote Link to post Share on other sites
reaper666 Posted April 15, 2017 Report Share Posted April 15, 2017 Ładowane ładowarką mikroprocesorową? Po naładowaniu do pełna, sprawdzałeś napięcie multimetrem? Akumulator akumulatorowi nierówny (jak ludzie), jeden żyje X cykli, drugi Y (np 1/4 X). Cóż to za Lipol skoro kosztuje aż 260 jeżeli można wiedzieć? Quote Link to post Share on other sites
=**LOKI**= Posted April 15, 2017 Author Report Share Posted April 15, 2017 Prosiłem w sklepie o dobór ładowarki pod baterie i dostałem tą: http://shop.ehobbyasia.com/g-g-li-po-balance-charger-100-240v.html#.WPJEZ2ig-Uk Niestety nie mam multimetra. Chyba będe musiał sie przejść do elektryka, ale myśle, że najpierw warto spróbować oddać na gwarancje. Skoro zakładamy, że jest padnięta to czy moge spróbować potrzymać ją troche dłużej pod ładowarką pomimo, że pokazuje ona pełne naładowanie ? Jest to standardowa bateria, jednak cena tak wysoka, ponieważ producent rozwiązał instalacje tej bateri w łożu repliki i tylko taką można kupic. Właściwie to 300zł bo na 260 jest promocja. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts