Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G&G T4-18 (HK416) vs Knight's Armament SR16 CQB

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

po paru latach wracam do ASG i szukam nowej repliki. Generalnie spędziłem w sklepach sporo czasu i wyselekcjonowałem dwie, które są dla mnie interesujące.

1. T4-18 G&G - najbardziej zależy mi na HK416 i ta wydaje się być doskonałym kandydatem (nie stać mnie na UMAREX). Niestety jest zaznaczone, że gearobox jest modyfikowany i posiada PBB. Chciałbym posłuchać rady kogoś, kto ma z tym styczność.

PYTANIA DO G&G

Jak z naprawą, serwisem i utrzymaniem repliki PBB?

Jak z późniejszym tuningiem? Czy system PBB to w tym przypadku jakiś problem?

Jak w ogóle stoi G&G?

Jak z awaryjnością G&G?

T4-18-PBB.html

2. VFC Knight's Armament SR16 - CQB - karabin generalnie polecany z racji bycia VFC. Słyszałem, że wewnątrz znajdują się dobrej jakości części, istnieje sporo możliwości tuningu. Właściwie podoba mi się, jednak jak wspomniałem bardziej zależy mi na HK416.

PYTANIA

Jak wypada VFC w porównaniu z G&G? Przepaść? Zbliżone?

Czy TEN karabin jest polecany, czy ktoś ma swoje doświadczenia?

SR16 - CQB.html

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Jeżeli na w sklepie Gunfire znajdują się repliki naprawdę godne polecenia chętnie rozważę coś innego. Kategoria HK416/7 / SCAR / ewentualnie M4 i pokrewne.

Rozważając repliki za 2k, dorzuć te 300zł i weź Umarexa.

W tym budżecie masz ogromny wybór, więc warto na spokojnie podejść do tematu.

Jako posiadacz SR16 CQB napiszę kilka słów. Piękne body (z wybijanymi i licencjowanymi oznaczeniami) i wykonanie z kilkoma słabymi punktami. Prawy selektor kiepsko zamocowany. Bardzo duże luzy. Dokręcenie nie pomaga, bo lata płytka doczepiona do gb. Bardzo przeciętna kolba ze sporymi luzami, trzeba ratować się izolką. Kwestia prowadnicy, bo kolba od G&P siedzi dużo lepiej.

Replika jest też wybredna w magazynki. Nie wszystko pasuje. Największe problemy są z plastikowymi oraz magami od G&P. Trzeba też uważnie zatrzaskiwać.

Oprócz wsadzenia precki KM Heada wszystko u mnie jest stockiem. Strzela przeciętnie, jak to stock. Prawdopodobnie od nowości wymaga przesmarowania, ponieważ zdarza się, że co któryś strzał wypluwa kulkę.

W opisie tego nie ma, ale jest wbudowany mosfet.

Z plusów wymieniłbym jeszcze niską wagę.

Co do tuningu to z tego co mi się obiło o uszy to gearbox do SP120 daje radę, powyżej trzeba trochę wymienić. Poczytaj więcej w wątkach o VFC.

Real foto masz u mnie w profilowej galerii.

Edited by gratek

Rozważając repliki za 2k, dorzuć te 300zł i weź Umarexa.

W tym budżecie masz ogromny wybór, więc warto na spokojnie podejść do tematu.

Jako posiadacz SR16 CQB napiszę kilka słów. Piękne body (z wybijanymi i licencjowanymi oznaczeniami) i wykonanie z kilkoma słabymi punktami. Prawy selektor kiepsko zamocowany. Bardzo duże luzy. Dokręcenie nie pomaga, bo lata płytka doczepiona do gb. Bardzo przeciętna kolba ze sporymi luzami, trzeba ratować się izolką. Kwestia prowadnicy, bo kolba od G&P siedzi dużo lepiej.

Replika jest też wybredna w magazynki. Nie wszystko pasuje. Największe problemy są z plastikowymi oraz magami od G&P. Trzeba też uważnie zatrzaskiwać.

Oprócz wsadzenia precki KM Heada wszystko u mnie jest stockiem. Strzela przeciętnie, jak to stock. Prawdopodobnie od nowości wymaga przesmarowania, ponieważ zdarza się, że co któryś strzał wypluwa kulkę.

W opisie tego nie ma, ale jest wbudowany mosfet.

Z plusów wymieniłbym jeszcze niską wagę.

Co do tuningu to z tego co mi się obiło o uszy to gearbox do SP120 daje radę, powyżej trzeba trochę wymienić. Poczytaj więcej w wątkach o VFC.

Real foto masz u mnie w profilowej galerii.

Dzięki za info. Niestety UMAREX kosztuje zbyt dużo i ma tylko 300fps więc trzeba włożyć kolejne $$$ w tuning do ok. 400.

Ja dorzucę od siebie propozycję:

1) http://www.asgshop.p...mid=166&id=2992

2) Może ewentualnie "chińska" Specna 416? https://gunfire.pl/p...nka-SA-H02.html lub wariant IAR?

Pozostały hajs można przeznaczyć na preckę PDI/PROMYK, komorę hopa i gumkę oraz mosfet i malowanie. Oczywiście do tego porządny serwisant aby poprawić fabrykę i dziadowe złożenie gb.

G&G PBB to syf, niestety zapomnij o tym. Osiągi mocno przeciętne, a replika działa prawidłowo nim zaczniesz w niej grzebać.

O VFC złego nie powiem. A UMAREX to zazwyczaj rebrand VFC.

Edited by reaper666

Dzięki. Masz jakieś doświadczenie z PBB? Co do specny, interesuje mnie tylko wysoka półka. Nie jestem fanem rozkładania repliki. Chcę mieć produkt "Out of box". Inne sklepy niż Gunfire nie wchodzą w grę bo mam tam dobry kupon rabatowy.

Ja dorzucę od siebie propozycję:

1) http://www.asgshop.p...mid=166&id=2992

2) Może ewentualnie "chińska" Specna 416? https://gunfire.pl/p...nka-SA-H02.html lub wariant IAR?

Pozostały hajs można przeznaczyć na preckę PDI/PROMYK, komorę hopa i gumkę oraz mosfet i malowanie. Oczywiście do tego porządny serwisant aby poprawić fabrykę i dziadowe złożenie gb.

G&G PBB to syf, niestety zapomnij o tym. Osiągi mocno przeciętne, a replika działa prawidłowo nim zaczniesz w niej grzebać.

O VFC złego nie powiem. A UMAREX to zazwyczaj rebrand VFC.

Na jakiej podstawie stwierdzasz, że to syf? Swojego czarnego HK mam od listopada 2016 i nie miałem w nim żadnej usterki. PBB wydaje dość przyjemny dźwięk, a sama replika nie ma żadnych wad. W swojej przeprowadziłem downgrade do 350 FPS a mimo wszystko zasięg i celność jest absolutnie zadowalająca.

Na jakiej podstawie stwierdzasz, że to syf? Swojego czarnego HK mam od listopada 2016 i nie miałem w nim żadnej usterki. PBB wydaje dość przyjemny dźwięk, a sama replika nie ma żadnych wad. W swojej przeprowadziłem downgrade do 350 FPS a mimo wszystko zasięg i celność jest absolutnie zadowalająca.

Pozwól, że zadam kilka pytań;

1. Jak wygląda upgrade?

2. Jak sprawdza się w polu?

3. Jakie magi dokupić?

4. Jak celność?

5. Możesz polecić z czystym sercem?

1. Myślę, że jest nieco wymagający, ale mi nie był potrzebny.

2. Wyśmienicie, ani jednej zacinki od -17 do 29. Bardzo ergonomiczna i świetnie spasowana. Bateria mieści się w kolbie (mi weszła taka https://gunfire.pl/product-pol-1152205028-Akumulator-LiPo-2600mAh-7-4V-20C-dwudzielny.html )

3. Ja do swojej kupiłem magi G&G i niestety nie miałem okazji testować innych, ale myślę, że specna byłaby ok. Poczytaj trochę na forum.

4. Mój egzemplarz strzela bardzo dobrze, z odległości 40 m bez problemu trafiam w 5-ęcio centymetrowe stalowe rurki.

5. Za cenę 1545 zł (czyli tyle za ile kupiłem) zdecydowanie tak. W cenie 1915 zł myślę, że mógłbyś się zastanowić się jednak nad czymś nieco lepszym.

Czysto subiektywnie z tego czego byłem świadkiem/widziałem/macałem: cytując ciebie "W swojej przeprowadziłem downgrade do 350 FPS", może dla tego że te repliki tylko do tego się nadają? Nie zrobisz w niej porządnego, bezproblemowego tuningu nie wymieniając... wszystkiego a wtedy i tak PBB idzie w diabły. Jaki jest dla ciebie "zadowalający zasięg"? Dla mnie to jest przynajmniej 60-65m, a tyle na 350fps nie osiągniesz, i na pewno nie na stockowych bebechach G&G (lufa, komora itp itd). Do CQB ok - nie ma się do czego w ogóle przyczepić. Ruch zamka wg. mnie to super bajer - ale nic poza tym. Pupy nie urywa. Jakość body też niczego nie urywa...

G&G jest ok, ale nie za te pieniądze, nie w tym segmencie i jest najmniej podatna na modfikacje/jej modyfikacje są trudniejsze (bla bla niepotrzebne pole skreślić).

Co do UMAREX'a/VFC, to M120 raczej powinno pociągnąć bez większego problemu. A przynajmniej na pewno na 7.4V.

Edited by reaper666