Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ochrona oczu przed rykoszetami.

Recommended Posts

Witam. Jakiś czas temu mój tata znalazł okulary uvex ivo. Nie miałem jeszcze wtedy pojęcia o ochronie oczu w asg. Myślałem wtedy, że to zwykłe okulary rowerowe, przeciwsłoneczne. Teraz wiem, że to dobre okulary do airsoftu. Problem polega na tym, że nie wiem czy te okulary będą odpowiednio chronić wzrok, ponieważ jak już wyżej pisałem zostały znalezione. Z drugiej strony nie potrzebuję czegoś wybitnego ponieważ z racji wieku na strzelanki chodzić nie mogę, okulary miały by służyć tylko do ochrony przed rykoszetami, kiedy strzelam do celu. Dodam jeszcze że strzelam z tego pistoletu : (na marginesie, co o nim sądzicie?) https://www.militari...14770_p5700.xml

Więc przy tak niewielkiej mocy, do tego utrata mocy prze rykoszecie, czy te okulary wystarczą (są używane nie mam co do nich pewności)?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edited by matpol7

Były partie Uvexów bez atestów. Dużo zależy od tego jak przylegają do twarzy (jak masz szczelinę między policzkiem, a szybką na 2 centymetry to może być kiepsko). Radziłbym kupić okulary w sklepie BHP. Takie plasticzaki jak używają chłopaki co rowy koszą. Cena to jakieś 10zł więc nie majątek.

No i możesz pomyśleć nad jakimś kulochwytem z kartonu wypchanego szmatami.

Przy strzelaniu do celu rykoszetami możesz oberwać "od przodu" w zasadzie jedynie. Pistolet masz bardzo słaby, po odbiciu kulka energii ma jeszcze mniej. Używając zdrowego rozsądku- tak na dobrą sprawę wystarczy Ci byle co z klasą F i to z gigantycznym marginesem bezpieczeństwa.

Jak zaczniesz chodzić na strzelanki- wtedy trzeba temat przemyśleć ponownie i zwrócić uwagę na przyleganie, normy, srutytuty.