matpol7 Posted July 27, 2017 Report Share Posted July 27, 2017 (edited) Witam. Jakiś czas temu mój tata znalazł okulary uvex ivo. Nie miałem jeszcze wtedy pojęcia o ochronie oczu w asg. Myślałem wtedy, że to zwykłe okulary rowerowe, przeciwsłoneczne. Teraz wiem, że to dobre okulary do airsoftu. Problem polega na tym, że nie wiem czy te okulary będą odpowiednio chronić wzrok, ponieważ jak już wyżej pisałem zostały znalezione. Z drugiej strony nie potrzebuję czegoś wybitnego ponieważ z racji wieku na strzelanki chodzić nie mogę, okulary miały by służyć tylko do ochrony przed rykoszetami, kiedy strzelam do celu. Dodam jeszcze że strzelam z tego pistoletu : (na marginesie, co o nim sądzicie?) https://www.militari...14770_p5700.xml Więc przy tak niewielkiej mocy, do tego utrata mocy prze rykoszecie, czy te okulary wystarczą (są używane nie mam co do nich pewności)? Z góry dziękuję za pomoc. Edited July 27, 2017 by matpol7 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 27, 2017 Report Share Posted July 27, 2017 Były partie Uvexów bez atestów. Dużo zależy od tego jak przylegają do twarzy (jak masz szczelinę między policzkiem, a szybką na 2 centymetry to może być kiepsko). Radziłbym kupić okulary w sklepie BHP. Takie plasticzaki jak używają chłopaki co rowy koszą. Cena to jakieś 10zł więc nie majątek. No i możesz pomyśleć nad jakimś kulochwytem z kartonu wypchanego szmatami. Quote Link to post Share on other sites
matpol7 Posted July 27, 2017 Author Report Share Posted July 27, 2017 Dzięki za pomysł na kulochwyt. Szczelina nie jest szersza niż 2 cm, wnioskuję więc, że jest w porządku. Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted July 28, 2017 Report Share Posted July 28, 2017 Przy strzelaniu do celu rykoszetami możesz oberwać "od przodu" w zasadzie jedynie. Pistolet masz bardzo słaby, po odbiciu kulka energii ma jeszcze mniej. Używając zdrowego rozsądku- tak na dobrą sprawę wystarczy Ci byle co z klasą F i to z gigantycznym marginesem bezpieczeństwa. Jak zaczniesz chodzić na strzelanki- wtedy trzeba temat przemyśleć ponownie i zwrócić uwagę na przyleganie, normy, srutytuty. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts