KamilB88 Posted December 14, 2017 Report Share Posted December 14, 2017 Witam, w asg jestem od niedawna. Wkręcił mnie znajomy, z którym byłem na dwóch spotkaniach i przyznam, że mnie wciągnęło. Przyszła pora na zakup pierwszej repliki. Lecz mam dylemat, którą wybrać. Budżet coś 1200zł na replikę i magi. Resztę mam, czyli okulary, mundur itp. Sposób gry to będzie coś w stylu przekradnij się na tyły i tam siej zamęt, tak robiłem ze znajomym. Dawało to dużo frajdy. Zależy mi na replice poręcznej, w miarę lekkiej, ergonomicznej i nie za długiej, żeby łatwo się było z nią przemieszczać, biegać, skradać. Teren różny, raz las, raz hale oraz okolice 50/50. Zależy mi na szybkiej wymianie sprężyny, żeby móc dostosować moc do terenu rozgrywki. Najbardziej podobają mi się repliki bullpup. Miałem okazję pobiegać z paroma różnymi : - AK, był to E&L, chyba AKM, robi wrażenie ale jest zbyt ciężkie, suczka też mi nie leży, - M4, SA i G&P, jakie dokładnie to nie wiem, ale jakoś też mi nie leżą - G36K, JG, cóż replika dość fajna, ale bieganie czy skradanie, przy trzymaniu tylko za chwyt pistoletowy, jest niewygodne, ciąży na przód, - AUG, bajka, wygodny, wyważony, powiedzmy, że wzór, Moje propozycje : - S&T Tavor https://gunfire.pl/product-pol-1152199474-Replika-karabinka-T21-Standard-Professional-version-czarny.html Najbardziej mi się podoba. Replika krótka, lekka, z długą lufą, magazynki m4,szybka wymiana sprężyny. Gearbox jest niestandardowy, z tego co widziałem, góra jest bardzo podobna do V2, czy jakbym chciał zrobić 420-430 fps to byłoby ryzyko pęknięcia? To jedyna rzecz, która mnie odpycha. Czy jakbym obniżył moc do 350fps to miałbym pewność, że nie pęknie? - Beretta ARX 160 https://gunfire.pl/product-pol-1152204202-Replika-karabinka-Beretta-ARX160-Elite.html Może układ tradycyjny, ale jeśli chodzi o wygląd to jest zaraz po Tavorze, gearbox V3, system szybkiej wymiany sprężyny, ergonomia podobno bardzo dobra. Minus to, że chyba wolę bullpup. - Styer AUG, wersja A2, fajna, w miarę lekka, wygląd, cóż, co kto lubi. Problemem chyba mogą być magazynki. Midy i lowy robi chyba tylko Battle Axe, a one nie grzeszą jakością. Czy tak też jest w rzeczywistości? Brałbym już Tavora, ale ten gearbox mnie lekko odstrasza. Czy przy 430 fps pęknie? Czy w stocku 400 fps jest bezpiecznie? Czy może robić 350 fps? A może odpuścić? Beretta zaraz po Tavorze, tu pytań nie mam, AUG fajny ale ten wygląd jakoś tak nie taki. Pytanie, czy faktycznie, przy założonej taktyce, potrzebuje tych 430 fps? Gieta była stockowa, czyli coś 360 fps chyba i jakoś to nie przeszkadzało. Wystarczyło samemu podejść, albo pozwolić przeciwnikowi to zrobić. Może macie inne propozycje? Szukam czegoś mało spotykanego i w miarę lekkiego. UAR, fajny, ale nie. Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted December 14, 2017 Report Share Posted December 14, 2017 (edited) Na kluczowe pytania ci nie odpowiem, bo nie znam za bardzo specyfiki tych replik, ale 360-400 fpsów jest normalną wartością, która w żadny sposób nie psuje frajdy z rozgrywki. Owszem, fajnie mieć 450< fpsów i 1,5-2x większy zasięg, lecz przewaga zasięgu nie jest czymś koniecznym w ASG, jeśli nie zamierzasz bawić się w snajperkę. Na wyjątkowo "nieczułych graczy" często skutkuję kilkustrzałowa seria po innych miejscach niż chest i odzyskują czucie. :icon_wink: Żartobliwie nieco - o ile w życiu nie kupiłbym repliki w systemie bullpup to wygląd TAR'a jeszcze strawię. Natomiast mimo, tego iż Beretta jest przedstawicielem klasycznego układu to jest moim zdaniem wizualną porażka - karykaturalne połączenie M4 ze strzelbą AA12. :icon_biggrin: Ale o gustach się nie dyskutuje, także mam nadzieję, że wybierzesz coś z czego będziesz zadowolony i ci posłuży jak najdłużej. :icon_wink: Edited December 14, 2017 by Budweiser Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts