Maciek219843 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Cześć. Dzisiaj podczas strzelania z repliki przestała ona nagle reagować na spust. Odkręciłem więc pokrywę silnika ale wszystkie kable były podpięte. Przykręciłem ją po czym oddałem kilkadziesiąt strzałów ale znowu przestało działać. Spróbowałem więc wyregulować silnik cały czas dokręcając śrubkę i naciskając spust. Replika oddała jeden strzał prawidłowo a przy kolejnym naciśnięciu spustu słychać było tylko kliknięcie tak jakby silnik miał problem z naciągnięciem sprężyny. Próbowałem regulować silnik jeszcze kilka razy z tym samym efektem. Ponadto wtyk mała tamiya mocno się nagrzewał. Po odkręceniu pokrywy silnika i podłączeniu baterii silnik zaczął normalnie się kręcić ale jak pokrywę silnika znowu przykręcę to przestaje reagować na spust. Do repliki podłączałem Ni-Mh 8,4 oraz LiPo 7,4 naładowane do 4,1 V na ogniwo . Przy obu akumulatorach efekt był taki sam. Macie może pomysł co może dziać się z tym silnikiem? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Stawiam na zwarcie :) Najlepiej otworzyć replikę, otworzyć gearbox i wszystko posprawdzać. Quote Link to post Share on other sites
Maciek219843 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Raczej nie wygląda to na zwarcie. Po odkręceniu pokrywy silnika, podłączeniu baterii i po naciśnięciu spustu silnik działa i normalnie się kręci. Problemy zaczynają się dopiero po ponownym przykręceniu pokrywy silnika Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Wsuwki masz zaizolowane? Quote Link to post Share on other sites
Maciek219843 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Są zaizolowane. Na izolacji czerwonego kabla jest niewielkie przetarcie wielkości około 0,1 milimetra. Może to w jakiś sposób wpływać na działanie repliki? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 (edited) Raczej nie. Wyciągnij silnik, zdemontuj chwyt i sprawdź czy kable pod silnikiem nie mają przetartej izolacji. Edited March 30, 2018 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Maciek219843 Posted March 31, 2018 Author Report Share Posted March 31, 2018 Sprawdziłem kable pod silnikiem i nie mają przetartej izolacji. Po wyciągnięciu silnika zauważyłem jednak że izolacja na wsuwce czarnego kabla ma pęknięcie wielkości około 4 milimetrów. Spróbuję to zakleić taśmą izolacyjną i zobaczę czy działa. Quote Link to post Share on other sites
Maciek219843 Posted March 31, 2018 Author Report Share Posted March 31, 2018 Zakleiłem taśmą ale replika nadal nie chce strzelać. Co jeszcze mogę z tym zrobić? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 (edited) A może po prostu za mocno jest dociśnięty silnik do pierwszej zębatki w GB, może z jakiegoś powodu (uderzenie) szlag trafił "geometrię" zębatek? Jedna z nich się "przekosi" na swojej osi i koniec może "zamurować" cały GB - a co za tym idzie zatrzymać silnik. Edited March 31, 2018 by thor_ Quote Link to post Share on other sites
Maciek219843 Posted March 31, 2018 Author Report Share Posted March 31, 2018 Silnik raczej nie jest za mocno dociśnięty. Próbowałem go regulować śrubką pokrywy silnika. Gdy silnik mocno docisnąłem replika oddała kilka strzałów po czym przestała strzelać. Gdy natomiast tą śrubę prawie całkiem odkręciłem to też oddała 1-2 strzały i znowu przestała działać. Próbowałem śrubę regulować jeszcze kilka razy dokręcając lub odkręcając ją. Efekt był taki: replika strzeliła parę razy albo całkowicie nie reagowała na spust lub po naciśnięciu spustu słychać było tylko takie kliknięcie jakby silnik nie mógł naciągnąć sprężyny. Z tego co zauważyłem to działo się tak niezależnie od dociśnięcia śruby. Quote Link to post Share on other sites
Maciek219843 Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 Już udało mi się wszystko naprawić. Okazało się że izolacja na wsuwkach była w kilku miejscach przetarta. Nakleiłem kilka kawałków taśmy izolacyjnej i teraz wszystko działa :icon_biggrin:. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts