Ciapciak Posted September 14, 2018 Report Share Posted September 14, 2018 (edited) Witam. Problem wygląda następująco: Gb v3 lufa 550 mm promyka, cyl. typ 0, bezsprzeczna strzykawa z dyszą i komorą, pojedyncze łożyskowanie, wysłużone m140 SHS 515-518fps niezależnie od wagi kulek!, replika zjadała tłoki. Diagnoza szybka: złe AOE. Zrobiłem korektę Aoe za pomocą sorbo (próbowałem z podkładkami pod głowicę tłoka ale nie działało to dobrze). Na początek 1/4 cala grubości, żeby idealnie się zazębiało ale spadek o lekko ponad 40 fps i spory rozrzut prędkości wylotowej. Dalej pomiary energii takie same na różnych wagach kulek. Sprawdziłem sobie jeszcze na takiej mojej "sprężynie wzorcowej", która daje 420 fps i wychodzi wynik 385. Wsadziłem jeszcze świeżą m150 i wynik jak na 140. Ewidentnie mało powietrza przez grube sorbo, a to się pewnie jeszcze ugina i robi rozstrzały mocy. No nic, założyłem sorbo 1/8 bodajże, aoe "nie urywa" ale będzie to chodzić bo zębatki i tłok wyciągnięte z koparki, granica przyzwoitości powiedzmy. Fps 493-495 na 0.2 więc bez rozrzutu. Na kulkach 0,3 418-419 fps po przeliczeniu 511-515 fps, innych nie sprawdzałem. Niby ok, mógłbym zadowolony zakończyć temat, ale nie mogę spać jak coś nie działa na 100%. Pytanie: - czy wsadzenie tam bore up i tym samym jeszcze zwiększenie dawki ma sens? ewentualnie wtedy powrót do sorbo 1/4. Wydaje mi się, że może brakować jeszcze odrobiny do idealnej dawki powietrza a większego cylindra niż typ 0 nie wsadzę :D Jeżeli tak, to jaki jest pewny i dobry set boreupa (nigdy sam nie zakładam bo rzadko to przynosiło konkretne korzyści a raczej problemy z dyszami). - czy może powinienem dać sobie spokój i cieszyć się wzrostem energii na cięższych kulkach (przed imprezami każdy robi pomiar na 0.2 co ma dyskusyjny sens, więc limit do 500 spełniony) i uznać dawkę powietrza za niemal idealną. I jeszcze pytanie z innej beczki: używa ktoś niebieskiego prometheusa straight pod flata? gumka droga a wygląda mizernie i nie mogę z nią dojść do ładu aczkolwiek długo nie próbowałem. Wytrzyma w ogóle taki fps (dystanser maple leaf)?. Jestem kompletnie zielony w innych rozwiązaniach niż tradycyjny hopek i chciałbym to zmienić. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam Edited September 14, 2018 by Ciapciak Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted September 20, 2018 Report Share Posted September 20, 2018 Pod 0,3g i lufę 550mm typ 0 może być ciut zbyt pojemny, nawet z sorbo. Z sorbo zrezygnuj bo to syf. 495fps@0,2g na 140 SHS to........... nie wiadomo jaki wynik. Kup nową, porządną sprężynę. Nie sugeruj się tym co daje ubity chińczyk. Co do doboru cylindra... nie sprawdzisz nic jeśli nie przetestujesz innych kulek. Kup sobie w woreczkach po 100szt 0,3g, 0,32, 0,36, 0,4, 0,43 itd. Przy tych ~500fps'ach powinieneś używać 0,3g+. Po prostu szukasz tej wagi, która da najwyższy wynik fps (po przeliczeniu na 0,2g). Jest jeszcze kwestia kulek docelowych czyli takich na które Cię stać lub z których chcesz strzelać. Dla tych 500fps optymalne będą 0,3/0,32/0,36g, jednak jest to kwestia względna. Ja przy 500fps+ wkładam już 0,4g bo zależy mi na stabilności lotu kulki. Możesz wrzucić nawet 0,45 czy 0,5g jak się uprzesz, ale wtedy pewnie dawkę będziesz musiał zwiększyć. Zakładając, że chcesz strzelać z 0,36g to właśnie na tych kulkach powinieneś uzyskać najwyższy wynik fps (po przeliczeniu na 0,2g). Wtedy na 0,4g i 0,32g powinieneś mieć spadek. Quote Link to post Share on other sites
Ciapciak Posted September 21, 2018 Author Report Share Posted September 21, 2018 Dziękuję za odpowiedź. 21 godzin temu, wallop napisał: Pod 0,3g i lufę 550mm typ 0 może być ciut zbyt pojemny, nawet z sorbo. Z sorbo zrezygnuj bo to syf. Mi wychodzi, że ciut za mało raczej :D Choćby dlatego, że jak jest mniejsza pojemność (grubsze sorbo) jest drastyczny spadek fps, a moc na m140 i m150 wychodzi taka sama. Ważna rzecz w sumie to to, że pacjent to g36 i ma długą dyszę i prowadnicę w stosunku do m4, co też trzeba uwzględnić przy liczeniu pojemności. Sorbo syf, to prawda, ale akurat to co mam jest niewiele miększe od zwykłej gumy ze zderzaka i dobrze się na tym aoe ustawiało a nie uklepuje się jak guma od majtek. 21 godzin temu, wallop napisał: 495fps@0,2g na 140 SHS to........... nie wiadomo jaki wynik. Kup nową, porządną sprężynę. Nie sugeruj się tym co daje ubity chińczyk. Wynik mnie umiarkowanie interesuje, 495 na 0,2 to przeciętnie, przy większej dawce powietrza było 515-518 i to jest max dla tych sprężyn. SHS dobrze uszczelnione daje ok. 20m/s więcej niż powinno. Pomijam podwójne łożyskowania, tuleje, które dają jeszcze więcej, do czasu, ponieważ za mocno ściśnięte sprężyny szybciej się ubijają. Ten konkretny przypadek ma automatyczne zrzucanie sprężyny i jest na pojedynczym łożysku więc spring nie powinien być bardzo zmasakrowany. Niestety teraz ciężko o porządną sprężynę :D Sprawdziłem jeszcze na 0.36 ale jest już spadek mocy, po przeliczeniu wychodzi około 502 fps. Miałem jeszcze 0,28 i wynik o 1-2 fps wyższy niż na 0.30g. Ale to już może być efekt błędu pomiarowego spowodowany nawet inną gęstością powietrza :D. Tak czy inaczej ok. 2,5 J na tych kulkach wychodzi. Wychodzi na to że wypadało by jeszcze sprawdzić 0.32. O ile obstawiam, że moc będzie taka sama jak 0.28 i 0.3 to może skupienie nieco lepsze. Z drugiej strony 0,3 idzie jeszcze kupić w normalnych pieniądzach i używać tego jako szturmiaka :D. Wsadziłem jeszcze dla próby M150 na 0.2 - 520fps 0,3 - 2,9 J (560 fps) 0,36 - 2,9 J (560 fps) ale tu już nieco rozchwiane, może przez inne kulki. Nie miałem 0.4 żeby sprawdzić niestety. Raczej powrót do m140, bo z taką mocą w g36 raczej nigdzie nie wejdę, co innego jakby to była replika czegoś na większy kaliber. Jak znajdę jeszcze więcej czasu to zrobię flata i sięgnę po jakieś 0.40g. ... No nic, każdy inaczej składa repliki, ale opinia innych to zawszę jakiś temat do zastanowienia i wypróbowania. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts