Marscezar Posted August 21, 2019 Report Share Posted August 21, 2019 (edited) Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na forum, ale poza tym z pistoletów strzelam od wielu lat. Historia wydarzyła się już pierwszego tygodnia strzelania z nowego pistoletu. NIe wiem dokładnie ile kulek wystrzeliłem ale zużyłem prawie cały 1 pojemnik 1000ml zielonego "Mad Gas". To był ciepły dzień ale nie upał,. Tak więc można ! Jeżeli ktoś chciałby na własne oczy zobaczyć w którym miejscu pęka zamek w stockowym Tokyo Marui Hi-Capa 5.1 to załączam zdjęcia które to przedstawiają. Myślę że nawet jak wymienią mi to w serwisie (już oddałem go do sklepu) to i tak będę szukał jakiegoś trwałego zamka. Oto moje pytanie: Czy ogólnie dostępny (jak mi sie wydaje) zamek Guarder Springfield (ok 310 zł) jest dobrym wyborem? Edited August 21, 2019 by Marscezar Quote Link to post Share on other sites
Marscezar Posted August 27, 2019 Author Report Share Posted August 27, 2019 (edited) Ustaliłem że istnieją co najmniej trzy rozwiązania problemu pękających zamków w TM HiCapa: 1. Strzelać drogim gazem Gun Gas 144a (2019r: 50-60 zł na 700ml) (Duster Gas) (zachowamy oryginałny pistolet) 2. Wymienić zamek na aluminiowy (2019: 310-450zł) (dokonamy customizowany upgrade i możemy wybrać design zamka) 3. Kupić lub samamu wydrukować lekką szczerbinkę z absu co zlikwiduje przyczynę uszkodzeń zamka (2019r: druk 3D: 25zł brutto) Zdjęcie z sieci: Szczerbinka do Tokyo Marui HiCapa 5.1 wydrukowana z ABS. Zwróćcie uwagę że na tym zdjęciu widać dokładnie takie same uszkodzenia jak na mojej HiCapa w poście powyżej. Jest to wyraźna linia pęknięcia. Tak samo przyczyną jest szczerbinka, która działając na oryginalne plastikowe mocowanie tworzy dokładnie taki sam wzór uszkodzenia. Pewnie dlatego włąsciciel wymienił na ABS - zrobił to zanim jego zamek się wyłamał w tym miejscu. Modele 3D elementów do pistoletów Tokyo Marui są tutaj: https://www.thingiverse.com/thing:2202316 Edited August 27, 2019 by Marscezar Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 Hi Capa TM wyglądem nie powala, ale w te implanty z ABSu to bym się jednak wolał nie bawić, zwłaszcza że na dłuższą metę to pewnie i tak nie pomoże. Jak dla mnie jak się już kupuje Hi Capę to z założeniem, że zmiana zamka jest nieunikniona. Przynajmniej jest się w tej łatwej pozycji, że nie ma problemu z częściami, a replika jest zapewne jedną z najpopularniejszych. Quote Link to post Share on other sites
Marscezar Posted September 18, 2019 Author Report Share Posted September 18, 2019 (edited) Tak, wydrukowałem szczerbinke (dla testów) i kupiłem aluminiowy zamek Springfield. Oczywiście zamek alu zostaje a plastikowy zamek wraz ze szczerbinką (naprawdę dobrze działa) wystawiłem na sprzedaż w dziale Giełda. https://wmasg.com/pl/auction/show/25556 Edited September 18, 2019 by Marscezar Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts