IroKlag Posted September 29, 2019 Report Share Posted September 29, 2019 Witam. Jako, że chciałbym nabyć termo i znalazłem coś, co podane zostało w tytule mam kilka pytań. Po pierwsze jak to jest z termo? O ile wiem, że nokto ma określoną żywotność matrycy, o tyle nie wiem jak to jest z termo - czy czas jego żywotności również jest ściśle ustalona? Po drugie kto z Was ma doświadczenie z zakupem - gdzie go dokonać? Ebay czy inny Amazon często twierdzą, że nie wysyłają do Polski, a wiem, że podobne urządzenia są u nas używane. Jak radziliście sobie z wejściem w ich posiadanie? Podpowiem, że nie chciałbym dokonywać zakupu w Polsce z dwóch powodów - narzucane marże sprzedawców, dostępność, a raczej jej brak (dostępne i to w kosmicznych cenach są rzeczy, które do mnie nie trafiają). A może jakieś sugestie, może podpowiecie coś co spełni moje oczekiwania, a jednocześnie nie wydrenuje kieszeni do dna? Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted September 29, 2019 Report Share Posted September 29, 2019 Żaden sklep Ci tego nie wyśle do PL. A nawet jeśli to wyłapałbyś cło i vat czyli pi razy drzwi +30%. Albo "wujek" w USA albo pośrednik (są grupy na fb). W drugim przypadku wpadnie na pewno prowizja dla pośrednika. Quote Link to post Share on other sites
IroKlag Posted September 29, 2019 Author Report Share Posted September 29, 2019 (edited) No wiesz, +30% + jakaś prowizja dla pośrednika to chyba i tak korzystniejsze niż jakieś 80% wyższa cena w Europie. Jeszcze jedna kwestia - ITAR. "Wujka" lub innego pomocnika może jakoś znajdę. Edited September 29, 2019 by IroKlag Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted September 30, 2019 Report Share Posted September 30, 2019 Pośrednik przewala paczkę zazwyczaj bez opłat celnych. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts