Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Hejka. 

Od lat się miałem w głowie zacząć działać coś z ASG, ale nie było czasu lub pieniędzy. 

Chciałbym zacząć przygotowania do tej zabawy, a samą zabawę w okolicy lutego kiedy przeprowadzę się w okolice granicy z Polską. 

Kilka pytań:

1. Forum jest dość martwe, może znacie jakieś grupy w okolicy granicy kraju na  dolnym śląsku/lubuskim? Nie chciałbym sam się w to bawić ani za daleko jeździć. No max 200km od granicy. 

Zależy mi, żeby to nie byli try-hardzi, a luźna grupa skłonna przyjąć w swoje szeregi naczelnego śmieszka. 

2. Co na początek? Już nie mówię o BHP, bo ogarnę to sobie sam, ale o broń/przyrządy i dodatkowe wyposażenie. 

Interesowałaby mnie replika HK lub M4, chociaż nie jara mnie to zbytnio. Coś bardziej oryginalnego? 

Elektryk czy gaz? 

Do tego jakiś pistolet. 

Zależy mi na dobrej jakości wykonania, więc plastikowy szajs odpada. 

3. Modyfikacje. Co z czym się je i czy jest potrzebne, jaki sprzęt musiałbym kupić? 

Myślę, że maksymalny koszt na początek to 2500-3500zl.

Edited by nikonem
18 godzin temu, nikonem napisał:

1. Forum jest dość martwe, może znacie jakieś grupy w okolicy granicy kraju na  dolnym śląsku/lubuskim? Nie chciałbym sam się w to bawić ani za daleko jeździć. No max 200km od granicy. 

Spytaj na https://www.facebook.com/groups/airsoftpl o lokalne grupy. Nie chodzi o jakieś konkretne drużyny, tylko o Grupy FB gdzie są ogłaszane strzelanki. Nie trzeba być w żadnej drużynie co by chodzić na strzelanki i dobrze się bawić.
Jak się wciągniesz i będziesz chciał coś więcej to się i drużynę znajdzie po Twoje zainteresowania.

2. Co na początek? Już nie mówię o BHP, bo ogarnę to sobie sam, ale o broń/przyrządy i dodatkowe wyposażenie. 

Interesowałaby mnie replika HK lub M4, chociaż nie jara mnie to zbytnio. Coś bardziej oryginalnego? 

Określ co rozumiesz przez "przyrządy i dodatkowe wyposażenie."
Czy wliczać do budżetu takie rzeczy jak buty czy mundur?
Wiesz czy to będzie bardziej replika pod CQB czy Las?

Elektryk czy gaz

Gazówki (nie pistolety) nie są polecane na pierwszą replikę, to są raczej repliki dla pasjonatów.

Do tego jakiś pistolet

Pistolet nie jest potrzebny na początek, później zresztą też nie. Lepiej wydać więcej na główną replikę.

3. Modyfikacje. Co z czym się je i czy jest potrzebne, jaki sprzęt musiałbym kupić?

Nic nie musisz. Można dobrze się bawić z repliką za 500 zł.
Można też mieć replikę za 4k, na niej termo za 10k i do tego inny sprzęt na sobie za kolejne 4k.

Cytat

Określ co rozumiesz przez "przyrządy i dodatkowe wyposażenie."

Czy wliczać do budżetu takie rzeczy jak buty czy mundur?

Wiesz czy to będzie bardziej replika pod CQB czy Las?

Cokolwiek będę musiał dokupić do repliki. Również jakie firmy polecacie. 

Celuję raczej w walki na otwartym terenie, choć CQB raz na jakiś czas nie zaszkodzi, choć myślę, że to już jak raczej zacznę ogarniać sam. 

Cytat

Pistolet nie jest potrzebny na początek, później zresztą też nie. Lepiej wydać więcej na główną replikę.

Mój budżet jest właśnie odnośnie głównej repliki i całej reszty nie wliczając pistoletu czego nie podkreśliłem. Myślę, że odliczając koszty jakiegokolwiek umundurowania, BHP i innych - na replikę i modyfikacje zostanie do 2000 złotych. 

Pistolet to dla mnie osobna sprawa, zawsze chciałem mieć - im lepszy i bardziej realistyczny tym lepiej. Więc nie muszę mówić, że materiały nie powinny być słabe jak i blow-back to podstawa. Oczywiście też nie chce na niego wydać nie wiadomo ile.

Cytat

3. Modyfikacje. Co z czym się je i czy jest potrzebne, jaki sprzęt musiałbym kupić?

Jeśli na początku nie muszę to spoko, ale jakieś tipy odnośnie poprawy choćby delikatnie osiągów czy ogólnie obsługi repliki, co do czego również by mi się przydały. 

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :3

W dniu 16.11.2021 o 14:10, nikonem napisał:

Edytować już nie mogę, ale poczytałem o BB w pistoletach elektrycznych i jest sredniawka. Zależy mi na mocnym pistolecie więc w kwestii wyjątku mogłaby być gazówka. 

Pisząc o tym że gazówki nie są polecane na początek, miałem namyśli karabiny/karabinki, nie pistolety.
Pistolet śmiało kupuj gazowy, ale wiedz że nie jest on do niczego potrzebny, zwłaszcza w lesie. A teraz zima idzie to i tak się nie postrzela z gazówek.
Z nie za drogich to mogę polecić KP13 od KJW ~400 zł.

Trochę myślałem jaką replikę HK416 można polecić za ~2000 zł i nic nie wymyśliłem.
VFC najtańsze chyba za 2,3k. A polecanie Specny czy Arcturusa przy takim budżecie wydaje mi się nie na miejscu.