Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Czy Cyma 028 jest jeszcze OK?

Recommended Posts

Hej,

Znowu wkręciłem się w ASG i doszedłem do wniosku że koniec zabawy na pożyczanym sprzęcie. Trzeba kupić coś swojego

Pamiętam że kiedyś w budżecie ~500 złotych mocno polecana była Cyma 028, teraz natomiast widzę że większość poleceń jest w kierunku "Double Eagle z serii 904".

Moje pytanie to: Co się stało z Cymą? Już nie opłaca się kupować modelu 028? Właśnie zastanawiam się nad pierwszą repliką w tym budżecie, i miałem już zaplanowane że kupię Cymę, a forum przejrze dla formalności żeby utwierdzić się w przekonaniu że to dobry wybór. Niestety przejrzałem 3 strony z pytaniami "Jaka replika na początek" i ani razu nie pojawiła się odpowiedź "Cyma 028". 

Czy warto jeszcze to kupować we wspomnianym przeze mnie budżecie?

Osobiście na upartego z tej linii to polecam cyme 031, (bardziej osobiście to już wolę choćby double bella) wygląda dużo ładniej, lepsza jakościowo, przynajmniej kiedyś tak było, nie wiem jak teraz z tym plastikiem i ma boczną szynę na jakółkę lub dedykowaną optykę, dość wytrzymałe, po mimo że jest znalowa. 028 wygląda tandetnie, bazarowo i o ile ten plastik imitujący drewno obleci to już te badziewne, kontrastujące body i reszta w tym kolorze udające stalowy jest i była dla mnie śmieszna. Nie jestem w stanie zrozumieć czym to się wszyscy podniecali i podniecają.

Chcąc coś z tym zrobić trzeba pamiętać że jest to standard TM, czyli dwie połówki skręcane na 4 śróbki, co za tym idzie za bardzo z koszernością wyglądu nie poszalejemy. Body można zmienić jedynie na znalowe, części stalowe z normalnych AK jak Double Bell/Boyi, CM040, E&L i itp zbytnio nie podejdą, a znal w 028 pamiętam był lipny. Nie wiem co chciałbyś na przyszłość z tym robić, co zmienić. Te badziewne plastiki drewnopochodne można na luzie zastapić prawdziwym drewnem czy tam sklejką oczywiście kolba z jakieś innej repliki, tu trzeba trochę ją papierem ściernym dopasować a łoże i nakładka wejdzie nawet od palnego, ewentualnie jak się Tobie podoba to można dopasować coś z risami lub całośćogólnie pomalować? Nie wiem. Gearbox typowe V3, więc części podejdą wszystkie od zębatek po lufy, oczywiście te mechaniczne w granicach rozsądku aby nie pękł szkielet, ale bez problemu da radę zrobić tak aby strzelało to zadowalająco. 

Edited by AK74sSVD