Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G36 a celowanie w goglach i hełm M na dodatek

Recommended Posts

Trochę dałem się zaskoczyć faktom.

Kłopot w tym, że jak się przekonałem celowanie przy użyciu optyki G36 w goglach i do tego w hełmie (M) to całkiem interesujące przedsięwzięcie.

Hełm powoduje ze gogle nie mogą "leżeć" na twarzy zbyt wysoko, a to zaś sprawia, że oprawa gogli opiera się o kolbę i z celowania wychodzą jaja :|

Zamierzam kupić gogle Bolle Commander (czasem - nie wiem czy poprawnie zwane też holenderskimi) lub amerykańskie SWDG (oczwiście balistyczne).

Może ktoś podzieli się doświadczeniem w zakresie przylegania tych gogli (szczególnie chodzi mi o ich "grubość" - czyli możliwość częściowego wsunięcia pod hełm).

W najgorszym razie zmienię hełm na PASGT - tyle tylko, że nie wiem czy to poprawi sytuację? A do tego kłopot w tym, że nie udało mi się znaleźć pokrowca we flecktarnie do "Fritza".

Z rozwiązań nie najdroższych, ale dobrych - gogle Bolle X800. To jedne z najmniejszych gogli.

Może jeszcze X500 dały by radę, ale próbowałem osobiście w tych goglach i w hełmie (kontraktowy kevlar Bundeshwehry) z G36C, do którego dodano rączkę z lunetką (nie pamiętam jakiej firmy). Nie byłem w stanie dobrze się złożyć do strzału. Znalezienie "światła" było wyzwaniem i w praktyce nie mógłbym tej lunetki używać. Zresztą po prawdzie - taki problem w goglach jest z większością replik, na które założy się lunetę na niezbyt wysokim montażu.

Moim zdaniem gogle które wymieniłeś będą również za duże w tej sytuacji. Ich główną zaletą jest fakt, że są tanie.

A ten z Rangershop nie pasuje?

Wysłałem zapytanie do rangershop.pl - odpowiedzieli, że ten drugi pokrowieć "powinien" pasować - czyli dalej nie wiadomo - jak mi się uda dorwać w łapki fritza do założę na niego pokrowiec i sprawdzę.

Ten pasujehttp://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=81&products_id=504

Ano pasuje... tyłko... eee... łun cóś nie bałdzo przypomina flecktarn :evil:

hymmm jak są takie problemy to może tego warto kupic po to by miec odwzorowanie i uszyc nowy juz flecktarn :roll:

hymmm jak są takie problemy to może tego warto kupic po to by miec odwzorowanie i uszyc nowy juz flecktarn

Dobrze kombinujesz tylko to trochę podnosi koszty i wydłuza czas (który też ma swoją cenę). W razie czego nie będę miał wyjścia ale to ostateczność. 8)

• Create New...