krist Posted January 17, 2006 Report Share Posted January 17, 2006 Witam i pozdrawiam to mój pierwszy post na tym forum. (więc proszę o wyrozumiałość że czasem mogę zadawać lamerskie pytania) Ale do rzeczy... kilka dni temu kupiłem dla syna gana w/w na allegro (taniemilitaria) jako typowa zabawka dla dzieci jest ok. Ale miałem to samo co większość ludzi kupujących te repliki słaba siła przez co kulka zamiast zapowiadanych 35m leciała z 1 piętra max. 15 metrów, realny zasięg to max 10m przy czym kulkę widać jak leci i ktoś szybszy "potrafiłby ją złapać w locie" dobra żartuje.. dostanie kulką z 3 metrów powoduje co najwyżej śmiech na sali... :lol: Jako że uwielbiam tuningować wszystko co wpadnie mi w łapy rozebrałęm gana , GB i moim oczom ukazał się tłok którego uszczelka nijak ma trzymać ciśnienie (kompresja bardziej niż słaba. ) tłok+przykręcane dwa talerzyki plastikowe z gumowym "oringiem" w środku.. aby zwiększyć kompresję wymieniłem uszczelkę tłoczka (odkręciłem talerzyki i oring poszły w ..las) a na to miejsce przykręciłem uszczelkę plastikową z zwykłego pistoletu kupionego na odpuście (na naciąganie..większość większych pistoletów ma te same) jakaś replika badziewna... uzi.. Ta plastikowa uszczelka ( z takim kołnierzem) idealnie pasuje wystarczy tylko zrobić w środku małą dziurkę na śrubkę i przykręcić do tłoka.. Ba wysokość tłoka z uszczelką też opasuje jak ori, próba ciśnienia (kompresji) wypadła lepiej niż pomyślnie !!! tłok wszedł na 2/3 dł. i dalej się nie dało..(przy fabrycznym badziewiu nie było wogóle sprężania naciskając palcem!!) do tego dałem narazie 2 mm podkładkę pod sprężynę (kto wie na co ją wymienić aby plastikowy GB wytrzymał ? myślałem aby z w/w uzi bo dosyć twarda jest, a skrócić to nie problem :lol: ) Poskładałem wszystko do kupy i działa bez zarzutu duuużo lepiej niż fabryka dała! teraz z 10m spokojnie w puszkę można trafiać, celność się poprawiła szybkość i siła wylatującej kulki o niebo lepsza... 8) teraz z 4 metrów dostanie w dupę przez spodnie dosyć boli.. nie sprawdzałem na ile niesie (chyba max 30m bo strzelając z okna po ciemku trafiałem w blaszane garaże co było słychać..) ale kulka leci 10m po lini prostej i znacznie trudniej ją zobaczyć.... aha zrobiłem jeszcze długą lufę z rurki alu ale niestety okazała się zbyt precyzyjna i klinowały się badziewne kulki dołączone do gana... muszę zdeczko przeszlifować... moze zapodam jeszcze jedną podkładkę 2mm??? karabin strzela serią bez problemów tylko czasem po 2 kulki wylatują ale to już wina kulek napewno... wiem może to was śmieszy aby z części pistoletu kupionego na odpuście poprawić osiągi ale ten elektyk tak naprawdę też nadaje się na odpust z swoimi firmowymi osiągami... pozdrawiam i sorki że tak się rozpisałem... proszę mod. o usunięcie skonowanego tematu (przez przypadek chyba nacisnąłem 2xwyślij..) Quote Link to post Share on other sites
lup Posted January 17, 2006 Report Share Posted January 17, 2006 Z dużą ilością podkładek pod sprężynę to bym nie przesadzał. Myśmy przegieli i przy około 4 mm podkładek wytarły się ząbki na jednej z zębatek. Quote Link to post Share on other sites
krist Posted January 17, 2006 Author Report Share Posted January 17, 2006 a która to dokładnie zębatka? masz może jej fotkę? w sumie to faktycznie większa ilość podkładek nic nie da po za uszkodzeniem czegoś, ale czytałem iż ktoś na forum wymienił sprężynę na twardszą. Myslę nad tym aby zapodać skróconę sprężynę (o mniejszych ilościach zwojów ale ta sama dł. jak ori) z tego sprężynowca z którego wyjąłem uszczelkę tłoka tylko czy to ma sens i jak długo wytrzyma GB :evil: w końcu to jest zabawka.. Pokombinuję jeszcze z lufa (już wiem co i jak) i uszczelnieniem HU. Zobaczymy co wyjdzie... Podłączyłem pakiet 9.6V 750mAh, z autka na zdalne, oj zrobiła się tylko biała smuga z wylatujących kulek.. Quote Link to post Share on other sites
lup Posted January 18, 2006 Report Share Posted January 18, 2006 licząc że ta na ośce silnika ma nr 1 to kolejna czyli druga fotek mam kilka jak chcesz daj adres na PW to prześle Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts