Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tantal (wydzielony z wątku o SLR )

Recommended Posts

Mozna znalezc zdjecia wczesnej wersji Tantala z kolba drewniana, ale Tantale faktycznie byly produkowane tylko z kolba typu "pogrzebacz", wzorowanej na NRDowskiej z MPKiMSa. Ale zalozenie stalej kolby (np od AKM) do Tantala nie stanowi zadnego problemu technicznego, bo obsada kolby jest taka sama.

Mig, kup sobie okularki, bo roznic jest dosc sporo. :wink: Z zewnetrznych roznic miedzy Tantalem a AK74: inne urzadzenie wylotowe (przystosowane do miotania granatow nasadkowych), zupelnie inny ksztalt dzwigni bezpiecznika po prawej stronie, selektor trybu ognia po lewej, inna komora gazowa (z takim kolnierzem dla dwojnoga), inna podstawa muszki, zmieniony pierscien oporowy loza (i nakladki), zupelnie inny ksztalt i mocowanie rury gazowej (brak lacznika rury gazowej w podstawie szczerbinki).

Pare innych rzeczy by sie jeszcze zebralo i podziwiam Flachentego, ze podjal sie tego dosc wymagajacego zadania, jak przebudowa AK74 na Tantala. Z AKMem bede mial latwiej, a i o czesci do AKMa u nas zdecydowanie latwiej niz do Tantala...

To ja może sie nie wypowiadam o rodzinie AK ;)

Napisałem że nie jestem detalistą, i takie róznice to dla mnie pierdoły, z resztą nikt kto tak jak ty nie wkuł na pamięć detali wszystkich modyfikacji AK nie zwróciłby na to uwagi ;)

Pik, a masz może dostęp do części do AKM?

Potrzebuje dwa komplety przednich drewienek, najchętniej w tej samej kolorystyce, a przetrząsnąłem warszawskie bazarki i niestety zimno wywiało gości od militarii. Na allegro chwilowo nic nie widziałem...

To właśnie jest podstawowa wersja Tantala wz.88, czarny to "Tantalo-Beryl" wz.91 przystosowany do amunicji 5.56 NATO , ale zrobiono go w niewielkich ilościach, bo zaraz po nim zrobiono Beryla.

Z AK74 ma tak naprawdę niewiele wspólnego, bo Polska nie kupiła licencji, a mechanicznie znacznie bliżej mu do AKM niż do AK74.

A mój Tantal na chwilę obecną wygląda tak

mini_1138494611.jpg

mini_1138494614.jpg

Co drewienek AKM, to Piciu musisz zerkac na allegro, bywaja dosc regularnie.

Flachenty, camo piekne :wink: , ale za jasne i slabo widac szczegoly karabinka, bo za duzy kontrast...

Kolbe zamontowales bez problemu? Bo nie ma tam zbyt duzo miejsca na obsade (gearbox).

Może nie w temacie, ale blisko tematu - a ja po prostu muszy pokazać swój zachwyt... Jak ja kocham gearboxy typ 3!! po prostu, ładnie gładko i przyjemnie sie składają, nie to co moja stara dwójka... ile z nią było pieprzenia... a trójka? Trójka sie łatwo miło i przyjemnie rozkłada.... jestem jej nowym fanem :)

• 1 month later...
  • 3 months later...