Pikace Posted January 28, 2006 Report Share Posted January 28, 2006 Mozna znalezc zdjecia wczesnej wersji Tantala z kolba drewniana, ale Tantale faktycznie byly produkowane tylko z kolba typu "pogrzebacz", wzorowanej na NRDowskiej z MPKiMSa. Ale zalozenie stalej kolby (np od AKM) do Tantala nie stanowi zadnego problemu technicznego, bo obsada kolby jest taka sama. Mig, kup sobie okularki, bo roznic jest dosc sporo. :wink: Z zewnetrznych roznic miedzy Tantalem a AK74: inne urzadzenie wylotowe (przystosowane do miotania granatow nasadkowych), zupelnie inny ksztalt dzwigni bezpiecznika po prawej stronie, selektor trybu ognia po lewej, inna komora gazowa (z takim kolnierzem dla dwojnoga), inna podstawa muszki, zmieniony pierscien oporowy loza (i nakladki), zupelnie inny ksztalt i mocowanie rury gazowej (brak lacznika rury gazowej w podstawie szczerbinki). Pare innych rzeczy by sie jeszcze zebralo i podziwiam Flachentego, ze podjal sie tego dosc wymagajacego zadania, jak przebudowa AK74 na Tantala. Z AKMem bede mial latwiej, a i o czesci do AKMa u nas zdecydowanie latwiej niz do Tantala... Quote Link to post Share on other sites
mig Posted January 28, 2006 Report Share Posted January 28, 2006 To ja może sie nie wypowiadam o rodzinie AK ;) Napisałem że nie jestem detalistą, i takie róznice to dla mnie pierdoły, z resztą nikt kto tak jak ty nie wkuł na pamięć detali wszystkich modyfikacji AK nie zwróciłby na to uwagi ;) Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted January 28, 2006 Author Report Share Posted January 28, 2006 Heh, dla jednych takie roznice to pierodly, ale dla innych to istotne detale, ktore decyduja, ze gun zasluguje na miano REPLIKI... Quote Link to post Share on other sites
Piciu Posted January 28, 2006 Report Share Posted January 28, 2006 Pik, a masz może dostęp do części do AKM? Potrzebuje dwa komplety przednich drewienek, najchętniej w tej samej kolorystyce, a przetrząsnąłem warszawskie bazarki i niestety zimno wywiało gości od militarii. Na allegro chwilowo nic nie widziałem... Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted January 28, 2006 Report Share Posted January 28, 2006 fakt, właśnie w drobiazgach jest cały urok sam się zdziwiłem jak już zacząłem, ale jak już się zaczęło to trzeba skończyć, a teraz mam już bliżej niż dalej, a brakujące części już niedługo będą w moim posiadaniu :D jak również części do beryla :D :D :D Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 28, 2006 Report Share Posted January 28, 2006 A są jeszcze takie wersje Tantala z okładzinami z drewnopodobnego bakelitu, chyba mają wiecej wspólnego z Ak 74 niż ta cała czarna wersja. Taką kolbe pogrzebacz własnie sobie kupiłem, sympatyczna - ale będzie mnóstwo roboty (przerabianie zatrzasku) żeby ją zamontować. Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 To właśnie jest podstawowa wersja Tantala wz.88, czarny to "Tantalo-Beryl" wz.91 przystosowany do amunicji 5.56 NATO , ale zrobiono go w niewielkich ilościach, bo zaraz po nim zrobiono Beryla. Z AK74 ma tak naprawdę niewiele wspólnego, bo Polska nie kupiła licencji, a mechanicznie znacznie bliżej mu do AKM niż do AK74. A mój Tantal na chwilę obecną wygląda tak Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 A co było "bazą" Tantala - SLR? A co to za camo pod Tantalem? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 Bazą było TM, ale teraz to zewnętrznie więcej ma z Piciowego SLR-a. Z TM zostało hmmmmm..... lufa zewnętrzna i przednia część body. :D Potem trochę gratów z ostrego, a kolba jak narazie to podukt własny, ale oryginał już w drodze. A camo......prawda, że ładne :wink: Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted January 29, 2006 Author Report Share Posted January 29, 2006 Co drewienek AKM, to Piciu musisz zerkac na allegro, bywaja dosc regularnie. Flachenty, camo piekne :wink: , ale za jasne i slabo widac szczegoly karabinka, bo za duzy kontrast... Kolbe zamontowales bez problemu? Bo nie ma tam zbyt duzo miejsca na obsade (gearbox). Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 Tak lepiej ? trochę cięcia i szlifowania i zawias trzyma się bez żadnych śrub czy kleju, niestety muszę poprawić kąt montażu kolby Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted January 29, 2006 Author Report Share Posted January 29, 2006 Lepiej. "First look" calkiem niezly, choc zostalo pare detali. Klopotliwe bedzie zamienienie skrzydelka bezpiecznika od Tantala, bo oś jest umocowana nizej, roznice dobrze widac na tych zdjeciach: Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 niestety detali zostało znacznie więcej niż parę, ale mam czas, z tym biezpiecznikiem to faktycznie jeszcze nie wiem jak sobie poradzę obawiam się , że jednak nie będzie idealny :cry: Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 Co do mocowania kolby - zatrzask jest dociskany przez dość długi mechanizm - nie wiem gdzie to się zmieśći w replice? Dlatego pisałem o przerabianiu. Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 dlatego napisałem o cięciu i szlifowaniu niestety większość elementów wewnątrz idzie do kosza Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 A to mój :) Troche go ulepszyłem :) http://img83.imageshack.us/my.php?image=ds...dsc036698sf.jpg http://img66.imageshack.us/my.php?image=ds...dsc036705qe.jpg http://img53.imageshack.us/my.php?image=ds...dsc036713xs.jpg Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted January 31, 2006 Author Report Share Posted January 31, 2006 Wyglada jak Yunker z zalozonymi drewnami od AKMa... Napisz na czym polega ulepszenie. Masz w srodku mechanizm AEGa? Quote Link to post Share on other sites
Piciu Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Może nie w temacie, ale blisko tematu - a ja po prostu muszy pokazać swój zachwyt... Jak ja kocham gearboxy typ 3!! po prostu, ładnie gładko i przyjemnie sie składają, nie to co moja stara dwójka... ile z nią było pieprzenia... a trójka? Trójka sie łatwo miło i przyjemnie rozkłada.... jestem jej nowym fanem :) Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted February 5, 2006 Author Report Share Posted February 5, 2006 Tez jestem fanem "trojki", tym bardziej ze przez 3 lata uzytkowania marujowskiego Kalacha, ANI RAZU nie musialem rozbierac gearboxa! :wink: Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted March 6, 2006 Report Share Posted March 6, 2006 wiecie gdzie mozna kupic ak-74 zeby przerobic go na kb wz.96 beryl ?pytam sie bo jestem jeszcze 'zielony' w tym temacie.... Quote Link to post Share on other sites
zydelek1990 Posted June 23, 2006 Report Share Posted June 23, 2006 Mam wielkie pytanie do kolegów. Skąd wzieliście tę kolbe od Tantala i gdzie sytuujecie baterie??????? Dziękuje [ Dodano: Fri 23 Jun, 2006 ] aedwae Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts