cerber Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84198173 Co sądzicie o tej lunecie ?? bo chetnie bym ją kupil do rugera mk1c ale nie znalazlem nic o niej w internecie. A cena jak narazie jest ciekawa ;) Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 Tasco rewelacyjnej optyki nie robi, ale do naszych zastosowań wystarczy. Plus, że ten model ma duże swiatlo, bo aż 56. Daje to szerokie pole widzenia. Co do powiększenia, to pewnie najczęściej będziesz używał 3x, bo większe przy takich odległościach i powtarzalności z jakimi mamy do czynienia w Airsofcie nie przydaje się zbytnio. Za tą cenę to chyba całkiem przyzwoita lunetka. Quote Link to post Share on other sites
Eddie Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 w skrócie powiem tak...popieram słowa Inferna wszystko 100% racji dołoże od siebie coś gdyż posiadam tę lunete... jak na moje m24 to wymarzony sprzecik,wprawdzie takie powiekszenie za wiele nam niepomoże ale do obserwacji czasem bywa pomocne.Moim zdaniem podświetlany krzyż bywa pomocny przy słabym oświetleniu(strych budynku czy gęsty las) :wink: jak sobie jeszcze coś przypomne to napisze pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 Faktycznie, jest to całkiem neizła luneta, jeśli chodzi o zastosowanie w ASG, obawiam się tylko że jej cena moze troche podskoczyc (nowa- prawie 400zł)... Jeśli przekroczy 200zł a naadl będziesz taką chcial zapraszam na PRV- sprzedaje nówki "troche" taniej ;) Quote Link to post Share on other sites
Eddie Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 sprzedaje nówki "troche" taniej dlaczego niemówiłeś wczesniej dopiero co swoja odkupiłem od kumpla :wink: Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 Cały czas mam linka do mojego komisu i na okrągło ogłoszenia na WMASG ;) Jak by co zapraszam na PRV- przebije najnizszą z Allegro :) . Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84198173 Co sądzicie o tej lunecie ?? bo chetnie bym ją kupil do rugera mk1c ale nie znalazlem nic o niej w internecie. A cena jak narazie jest ciekawa ;) wszystkie Tasco oprócz SS (Super Sniper, nie pytajcie o ceny, made in. Japan) są z CHRL (Chiny dla niekumatych) niestety z jakością jest bardzo różnie, większość to gnioty nie wspominam ołówko x20, pomijam te cuda są teżdobre sztuki, ale wtedy chińczyk chyba dostał miche ryżu więcej :D ogólnie, szkoda kasy, szkoda nerwów ze skaczącym zerem, obrazem ostrym jak mleko :lol: , i sypiącymi sie mechanizmami, o miękkim tubusie i róznej pracy zoomu i klików w więżach nie wspominająć :D aha, zapomiałbym, traci sie na tych cudach oczy, na Nikko i AGS też kazda lunetka powoduje w większym lub mniejszym stopniu strate wzroku, w lepszych jest to prawie niezauważalne, niestety długie gapienie sie przez Tasco, Edenbergi i inne powoduje szybciej :| jest jeden +, do ASG nie jest potzrebna wytrzymała (brak odzrutu), ostra (nie trafiasz w cel wielkości 4cm na 50m) i nie nieszcząca oczu lunetka (celowanie w asg to kwestia sekund, w ft i hft dochodzi do minut, a o treningu nie wspominając) niestety jest duży -, mimo że są tanie to i tak są za drogie na to co oferują ps. tym którzy dobrneli do końca i nie zasneli - gratulacje :wink: Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 Chm... jeśli chodzi o te 3x20 to się zgadzam jak najbardziej- nic przez nie nie widać i wzrok można stracić. Miałem za to przez pół roku 3-9x40 i ostrość była całkiem przyzwoita- dało sie zarówno coś przez nią zobaczyć na strzelance, jak i w wolnej chwili pooglądać krajobraz :) Oczywiście nie porównuje jej do profesjonalnych lunet, za x kasy, ale kiedy nie ma się innego wyboru i tasco się nada (z tego przedziału >90zł oczywiscie :) ). Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 Oczywiście nie porównuje jej do profesjonalnych lunet, za x kasy, ale kiedy nie ma się innego wyboru i tasco się nada (z tego przedziału >90zł oczywiscie :) ). Tasco 6x40 -70-90zł Tasco 3x9x40 -90-120zł obie bez AO Nikko 6x40 -170-240zł Nikko 3-9x40 200-270zł obie z AO z Tasco nie zobaczysz ostro celu wielkości 4cm na 50m, a to ejst wielkośc killzona na zawodach ft i hft z Nikko zobaczysz i Nikko ma cieńszy krzyż i Nikko i Tasco to chińszczyzna tylko że zanim namalują napis Nikko lunetki przechodzą jakąś tam kotrole, z tego co widze to Tasco to odpady z tych serii :lol: Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 Chyba miałem farta, bo mi się niezłe to Tasco trafiło ;) ok, ale za 210zł można już kupić np. tasco 3-9x56 z podświetlaną kropką. Przy zastosowaniach asg, gdzie ludziom szkoda na to kasy, w zuełności to wystarcza :) Wiem- też jestem zwolennikiem żeby zainwestować raz a dobrze ;) PS. co to jest AO? :? Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 Chyba miałem farta, bo mi się niezłe to Tasco trafiło zobacze, uwierze :wink: za 210zł można już kupić np. tasco 3-9x56 z podświetlaną kropką. drogo, Edenberd 3-12x56 podś. AO za 200zł zwolennikiem żeby zainwestować raz a dobrze ;)PS. co to jest AO? :? http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=9280&h...table+objective Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted February 1, 2006 Report Share Posted February 1, 2006 Miałem, sprzedałem :) Nie było w tym sarkazmu- poprostu działała jak nalezy i dawała czysty obraz- raz na sto się żółtkowi coś uda dobrze złożyć ;) Musze jeszcze sprawdzić jakiej firmy są te lunety z podświetlaniem- nie sprzedaje ich teraz, więc nie mam na stanie ;) Jutro napisze co, za ile oraz czy mają AO 8) [ Dodano: Sro 01 Lut, 2006 ] Ok- troche się rypnołem. Z tymi droższymi lunetami chodziło o Edenbergi - tutaj cena faktycznie oscyluje, tak jak powiedziałeś w okolicach 200zł. W przypadku wypelnionych gazem, (Edenberg 3-12x56) mogę dla maniaków załatwić w okolicach 300zł :) Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted February 1, 2006 Report Share Posted February 1, 2006 Ja po godzinnym strzelaniu z edenberga 4-16x50 AOE, czuje pieczenie oczu i ogolnie slabiej widze. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted February 1, 2006 Report Share Posted February 1, 2006 Ja kupilem w zeszlym roku prosta lunetke 2-6X28 ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83381727 ) i bardzo sobie chwale. Niezbyt droga, lekka, dosc krotka i poreczna, i uwazam ze do airsoftu w sam raz (ma takze szklane oslony). Stosuje ja co prawda w karabinku szturmowym (G36C), ale pewnie i do snajperzenia by sie nadawala. Z minusow, to koniecznosc dokupienia pierscieni montazowych (w komplecie wiatrowkowe), oraz to, ze na malych zoomach (2x/3x) przy krawdziach lekko rozmywa. Ale w kazdym razie wole uzywac te chinska lunetke niz oryginalny wojskowy PSO-1 (ktory tez mam)! :D Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted February 1, 2006 Report Share Posted February 1, 2006 Tylko światlo x28 zabija... Dla mnie jest zamała- podobnie jak wszystko mniejsze od x40 i jako sprzedawca, mogę Cię zapewnić, że coś w tym jest ;) Teraz, po argumentach GZ i rozmowie z moim dostawcą, nie brałbym niczego, poniżej 200zł (a najlepiej dozbierałbym do 300, bo od tej kwoty zaczyna się pożądniejszy sprzęt)... A co do montażu- ja deje dowolny ;) Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted February 1, 2006 Report Share Posted February 1, 2006 Tylko światlo x28 zabija... Eeee, nie przesadzajmy. Wspomniany PSO-1 ma chyba swiatlo x24 i dobrze sluzy do zabijania na 800-1000 metrow... :wink: IMHO, duze swiatlo=duza luneta, a duza luneta to ciezka, nieporeczna luneta... :? Zeby strzelac w airsofcie na te kilkadziesiat metrow, to uwazam za przerost formy nad trescia. Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Tylko że w realu snajper, strzelając na te 800m. leży sobie spokojnie w krzakach, i czeka na dogodny momet. Ma też pomocnika, który wybiera mu cele. W asg trzeba się szybko składać, z małych odleglości i do tego samemu obserwować teren. Mówie tutaj oczywiście o swoich, subiektywnych odczuciach :) Dla mnie optimum to x40, ale przymierzam się (po zakupie M700- odwleczone- patrz "dla studentów") nabyć x56 :D Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Hej Small_Hunter co myslisz o Edenberg 4-16x50 AOE dla mnie osobiscie to kobyla Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Hej Small_Hunter co myslisz o Edenberg 4-16x50 AOE dla mnie osobiscie to kobyla ideał do asg przy mocnycj snajpach to 3-12x50 przy słabszych 3-9 ale też x50 T Dla mnie optimum to x40 dla mnie minimum i nic tego nei zmieni Tylko światlo x28 zabija... Eeee, nie przesadzajmy. Wspomniany PSO-1 ma chyba swiatlo x24 i dobrze sluzy do zabijania na 800-1000 metrow... :wink: IMHO, duze swiatlo=duza luneta, a duza luneta to ciezka, nieporeczna luneta... :? Zeby strzelac w airsofcie na te kilkadziesiat metrow, to uwazam za przerost formy nad trescia. przerost formy na treścią to pso 1 pso 1 i 800-1000m, powodzenia przeszkodą jest ogromny błąd paralaksy z jakiej słyną post-radizeckie konstrukcje optyczne ale kalinka optics i ukraińskie lunety do tej pory są uważane za czołgi wśród lunet, ze względu na wytrzymałość i... budowe :lol: Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Ja mam Tasco 3-9x40 i musze przyznac ze nie mam problemow z ostroscia czy swiatlem, mialem doczynienia z lunetami np Vomz czy innymi podobnej klasy i musze przyznac duza roznice, ale na potrzeby airsoftu w zupelnosci wystarczy. A co do PSO-1 CHETNIE KUPIE 4x24 Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Hej Small_Hunter co myslisz o Edenberg 4-16x50 AOE dla mnie osobiscie to kobyla Uważam że lepiej nabyć tasco 3-9x50 z regulacją ostrosci i podświetlanym krzyżem mildot. Dziś sprzedałęm taką za 210zł z montażem i klijent wyglądał na zadowolonego :) Do asg w zupełności wystarcza- nie ma co przepłacać, a ważne jest dla mnie minimalne przybliżenie- im mniej tym lepiej :) Jej zdjęcia są w moim komisie. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 przerost formy na treścią to pso 1 pso 1 i 800-1000m, powodzenia Jak duzo strzelales z SWD, GZ? Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 przerost formy na treścią to pso 1 pso 1 i 800-1000m, powodzenia Jak duzo strzelales z SWD, GZ? miałem okazje pomacać, nic więcej ale lunetke PSO 1 znam z autopsji na innym sprzęcie wiem że idzie zabić człowieka z otwartych na 300m ale prosze cie, 4x i taka odległość jak już napisałem, powodzenia, aha, rozumiem że tarcza francuz albo podobna Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 miałem okazje pomacać, nic więcej No, to nie mam wiecej pytan... Sprawdz sobie jaki swiatlo mialy lunety z II W.Ś. i na jakie dystanse z nich zabijano, pomijajac juz SWD.wiem że idzie zabić człowieka z otwartych na 300m No do tego wcale nie trzeba snajperki, byle Kalach na takim dystansie wystarczy... Ale dochodzimy tu do sedna sprawy, skoro na 300 metrow widzimy dosc dokladnie cel jak sylwetka ludzka, to po co komu luneta do giwery airsoftowej??? :wink: Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 2, 2006 Report Share Posted February 2, 2006 Ale dochodzimy tu do sedna sprawy, skoro na 300 metrow widzimy dosc dokladnie cel jak sylwetka ludzka, to po co komu luneta do giwery airsoftowej??? :wink: tylko dla klimatu nie ma innego wytłumaczenia No, to nie mam wiecej pytan... Sprawdz sobie jaki swiatlo mialy lunety z II W.Ś. i na jakie dystanse z nich zabijano, też miałem okazje pooglądać i są 2 ciekawe fakty, pomijając to że oko oku nierówne jakość tamtych lunet, robionych ręcznie z dokłądnośćią a jokość dzisiejszych taśmówek, nie oszukujmy sie PSO jest na poziomie produkcji z Kalinka Optics a tym Do IOR`óq, Tasco SS czy Leupoldów Premierów daleko światło nie najważniejsze, przy stzrelaniiu na 800m ważniejsza jest kwestia błędu paralaksy i głębi ostrości (2 powiązane rzeczy), potem światło i rozmywanie obrazu 2 sprawa, otóż jak sie jest nowym w tematyce optyki to oczy (jakby to napisać) lepiej sobie radzą z małymi powiększeniami, potem jest coraz gorzej, chcesz coraz iwęcej i na małych se nie dajesz rady, efekt psychologiczny też wchodzi w gre (na 2wś nie mieli wyboru i koniec ;) ), a dochodzi do tego fakt nieszczenia oczu przez lunetke jestem za tym że jak już ASG ma emulować broń, to niech lupka nie wykańcza, tak wykańcza, bo nie ma lupek nie nisczących, moich oczu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts