wezyr007 Posted March 11, 2006 Report Share Posted March 11, 2006 Hej wlasnie przyszedl mi karabin M83 niestety po rozpakowaniiu i zlozeniu calego zestawu gdy szczelilem to kulki lecialy na max 5 m z tego co pisali to chyba mam uszczelnic tlok tylko ze niewiem jak ponizej zamieszczam moj GearBox i prosze o porade co zrobic aby zwiekszyc z nim zasieg bo to troche smiesze zeby kulki ledwo co lecialy co mam zmienic , przesmarowac , itp Wydaje mi sie ze caly gun lacznie z GB jest sprawny zasdnych zaciec itp a bateria jest naladowana Dziek z gory za wszystko. To moj GB Quote Link to post Share on other sites
JIN5 Posted March 12, 2006 Report Share Posted March 12, 2006 Za swojego czasu kiedy moja MP5A4 zyła miałem taki GB :lol: Pewnego dnia cos mnie wzielo i zaczelem tunnin :wink: Uszczelnilem tłok, dalem wieksza "uszczelke" od tloka( to takie czarne na tloku).Nadzedl czas prob:ściana: Po zlozeniu karabin strzelal blizej niz wczesniej (powod-zabardzo uszczelnilem tlok:roll: ) Troszeczke sie brzydko mowiac wkur...(wtajemniczeni wiedza o co chodzi :wink: )i Tlok przywrocilem do takiego stanu jaki byl :mrgreen: PS:Jezeli by Ci przyszlo podklada cos pod sprezyne to niemysl nawet o tym :wink:.Ja podlozylem pod sprezyne "podkladke". Fakt zasieg zwiekszyl sie o te 3 m ale po pewnym czasie starla sie zebatka( i tak zakonczyl sie zywot mojej MP5A4 :twisted: ) Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted March 12, 2006 Report Share Posted March 12, 2006 A może byś tak poszukał na forum? Jest tego dużo, ale niestety piszący mają taką dziwną manierę, że to czego szukasz piszą Ci na złość w różnych miejscach. Może wysil się trochę... Tak na przekór tym, co źle piszą... Quote Link to post Share on other sites
Wielo Posted April 27, 2006 Report Share Posted April 27, 2006 Mam tego samego guna, ten sam gb i tak samo jak ty niebardzo wiem co tam się dokładnie uszczelnia :P Jednakże wiem, że coś trzeba uszczelnić, bo kolega ma podobnego guna i przy strzale słychać aż taki świst, i całe powietrze wylatuje lufą, a u mnie to chyba gdzieś na bok ucieka, bo zasięg jest marny (ale napewno większy niż 5m) :P Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted April 27, 2006 Report Share Posted April 27, 2006 Miałem ten problem w M4. Raczej czepiłbym się do szczelności dyszszy i komory nabojowej. Szczelność tłoka sprawdza się bardzo latwo. Dmuchnij w duszę :). Jeżeli nie da rady dmuchnąć, jest sprawne. Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted April 27, 2006 Report Share Posted April 27, 2006 Jeśli chcesz uszczelnić tłok potrzebujesz nitki i super glue :D Rozkręcasz GB, zdejmujesz uszczelke z tłoka i w miejsce usczelki nawijasz nitke "niezadużo, niezamało"-sprawdź przed uszczelnianiem średnice tłoka i środka cylindra i z różnicy wyjdzie ci ile masz na oko zawinąć tej nitki. jak skończysz, ucinasz nitke, pryskasz kroplą magic gluta, nakładasz uszczelke, dobrze smarujesz tłok i gotowe. Jeśli tłok będzie jeszcze nieszczelny nawijasz jeszcze więcej nitki do efektu. Jeśli będzie stawiał zbyt duży opór zerwij nitke i najwij mniej i mniej do efektu... Możesz uszczelnić jeszcze polączenie tłoka z lufą owijając "bolec wystający z cylindra" małą ilością taśmy izolacyjnej. PS: Raczej jaśniej nieudało mi sie napisać :wink: Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted April 27, 2006 Report Share Posted April 27, 2006 bolec wystający z cylindra Dysza :). Możesz uszczelnić jeszcze polączenie tłoka z lufą owijając "bolec wystający z cylindra" małą ilością taśmy izolacyjnej. Zrobiłem tak, i posiekało uszczelkę. Myślę, że wystarczy uczszelnić tak, jak napisał vincenzo. Quote Link to post Share on other sites
Wielo Posted April 28, 2006 Report Share Posted April 28, 2006 Hmm... a mógłby ktoś oznaczyć na tym zdjęciu wezyr'a które to dokładnie elementy? Bo naprawdę straszny laik ze mnie w tych sprawach :| Bardzo bym prosił.. Poza tym mam jeszcze jedno pytanie, otóż czy wogóle opłaca się zakupić w obi precyzyjniejszą i dłuższą lufe do tego karabinku? :> Bo ta stockowa ma niecałe 15 cm :roll: :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Lufe lepiej kup, zwiększy Ci sie celność i mninimalnie zasięg. :wink: PS: Niedługo wrzuce zdjęcie z zaznaczonymi dysżą i uszczelką tłoka, narazie coś mi niechodzi imageshack. :roll: [ Dodano: Niedziela 30 Kwiecień 2006, 12:49.35 ] Oto te ów nieszczęsne części do tuningu. :wink: Quote Link to post Share on other sites
alias Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 mam ten sam gearbox z m,p5 a5 firmy cyma, i zasieg zwiekszylem do 20m(bez zadnej paraboli) w nastepujacy sposob lecz najpierw powiem czemu ten szajs za 2 banki nie dziala....Gearbox nie jest zly, uszczelka dosc dobrze trzyma a wnerwia(wnerwiala) mnie najbardziej komora nabojowa....Raz, ze ten niby regulowany hopsiup byl, ale tylko przesuwajace sie gowienko. Dwa, lufa nie byla szczelna z gumka hopsiup, gumka hopsiup z komora, a komora z dosunieta dysza. Teraz jak ten problem rozwiazalem...Zalalem wszystko silikonem bardzo starannie, tak by nie bylo zadnych nieszczelnosci, a dysze przerobilem tak, by byla lekko dluzzsza(dotopilem kwalek). I to bardzo pomoglo. Gdyby jeszcze lufa ktora bylaby na cala dlugosc karabinku a nie te przyslowiowe 15cm, to byloby bardzo dobrze. Przepraszam za pismo ale mam takie srodki, o ktorych lepiej nie wspominac. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Alias wstawiaj PrecLufe i opowiedz nam o osiągach. :D Może od preclufy zasięg sie jakoś zbyt widocznie niezwiększy ale za to celność będzie w miare dobra. 8) Quote Link to post Share on other sites
alias Posted April 30, 2006 Report Share Posted April 30, 2006 Vincenzo, mam na co pieniadze wydawac poza inwestowaniem w plastikowa zabaweczke z airsoftgunsKROPKApl :wink: I taka mala rada, jak cos robic z takim czyms, to nie placic naprawde bo efekt nie bedzie adekfatny do wydanych przez was pieniedzy...Jedyne co mozna jeszcze zrobic to zmniejszyc otwor dyszy(podwyzszajac cisnienie) i zalatwic uszczelke tloka tak jak mowiles(vincenzo) ewentualnie mocniejsza sprezynke zastosowac(nie o grubszym drucie tylko wiekszej liczbie zwojow bo na grubszej sie tnie nawet na full naladowanym akumulatorku) Kto by pomyslal ze ktos sie takim szajsem bawi...Ale to ma jeden plus, na takiej broni zbytnio nam nie zalezy i jestemy mniej podatni na brud, wode itd. i stac nas NA WIECEJ! hehe Pozdro :wink: Quote Link to post Share on other sites
Wielo Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Oto te ów nieszczęsne części do tuningu. :wink: Wielkie dzięki Vincenzo :wink: Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Alias wiesz fajna sprawa zajrzeć do repliki zobaczyć jak to działa.... ulepszyć... :D przy tanich "replikach" absolutnie nieboje sie rozkręcać ulepszać... :) zaś gdy sobie kupie coś naprawde drogiego to szkoda rozkręcać bo traci sie od razu gwarancje. :evil: a np. preclufa w obi kosztuje około 5zł. Więc to żaden wydatek. :mrgreen: A efekt czasem może być porażający. :lol: :F Quote Link to post Share on other sites
Wielo Posted May 7, 2006 Report Share Posted May 7, 2006 Ja jednak postanowiłem nie kombinować z rozkręcaniem gearboxa :P Boje się, że go potem nie skręce, albo coś uszkodze, i będzie strzelał gorzej niż teraz (teraz kulka leci celnie na jakieś 25m) :P Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted May 7, 2006 Report Share Posted May 7, 2006 No Wielo w twoim przypadku to i tak dobrze. :F Masz racje. :mrgreen: Nierozkręcaj jej. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Acredor Posted June 4, 2006 Report Share Posted June 4, 2006 Taaa... znam skąd ten gearbox'a :D Poważnie, jak chcecie poprawić celność to kupcie sobie lufę - ja kupiłem od gościa, który sprzedaje na allegro "lufy precyzyjne do tuningu ASG" i przyznam się że nie narzekam. Udało mi się wrzucić do środka 40 cm tego żelastwa, wziąłem lufę zewnętrzną od M16 (Double eagle) mojego brata (on chodzi z zamontowanym tłumikiem, a lufa standardowa była krzywa i sprawiała, że kulki "znosiło", więc spiłowałem przy niej gwint oraz gwint na lufę mojego body, a potem przykleiłem ją żeby zamaskować wystającą lufę wewnętrzną) i strzela duuuużo celniej. Nieduży wydatek, a celność wzrasta ^^ Teraz planuję sprężynę wymienić na PDI 120% - może ktoś z was wie, czy do tego gearbox'a będzie pasować? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts