Syn Plagi Posted July 29, 2023 Report Share Posted July 29, 2023 Siema! Posiadam replikę Specny, model SA-E02, czyli ciutke wyższa półka M4 z krótszą lufą (gdzieś koło 8-9"). Ostatnio naszło mnie, żeby zrobić z tej repliki karabin wyborowy lub SMG (no w sensie wielkościowo). O ile z pierwszym nie byłoby problemu, tak zrobienie repliki na krótszą jest nie małym problemem. Nigdzie w internecie nie ma dostępnych części, aby taką replikę zmodyfikować. Potrzebny mi jest front (RIS/keymod/m-lock), lufa wewnętrzna, i oczywiście lufa zewnętrzna. Wszystko długości max. 5". Teraz pytania: - Czy ktoś ma doświadczenie w skracaniu replik I potrafiłby doradzić skąd mogę wziąć wymagane części w dobrej cenie? - Czy w ogóle opłaca się skracać replikę, jeśli głównie gram w lesie, ale po prostu nie przepadam za dotychczasową długością repliki? Wiem, pytaniela trochę laickie; wiem, wystarczy poszukać dobrze w internecie. Zależy mi jednak na opinii osób, bardziej doświadczonych i przede wszystkim tych którzy podobne modyfikacje wykonywali. Być może to co wiem, to za mało aby podjąć odpowiednią decyzję. Z góry dziękuję za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted July 30, 2023 Report Share Posted July 30, 2023 W dniu 29.07.2023 o 21:45, Syn Plagi napisał: model SA-E02, czyli ciutke wyższa półka M4 Specna to jest raczej średnia półka z odchyłem na niższą. W dniu 29.07.2023 o 21:45, Syn Plagi napisał: z krótszą lufą (gdzieś koło 8-9") Lufa 27.5 cm to jest 10.8" W dniu 29.07.2023 o 21:45, Syn Plagi napisał: tak zrobienie repliki na krótszą jest nie małym problemem. Tak naprawdę skrócenie repliki to z 30 min roboty jak się ma odpowiednie narzędzia. Tniesz lufę wew i obrabiasz końcówkę, tniesz lufę zew i robisz gwint na tłumik ognia, wrzucasz inny typ cylindra albo i nie. Jak nie masz narzędzi to poszukaj tokarza który nie boi się nietypowych wyzwań, ale może to nie być tanie. Problemem może być front, ale jest to bardziej problem finansowy, poszukaj np. na Azteko. W dniu 29.07.2023 o 21:45, Syn Plagi napisał: - Czy w ogóle opłaca się skracać replikę, jeśli głównie gram w lesie, ale po prostu nie przepadam za dotychczasową długością repliki? Jeżeli ma to być replika do lasu to absolutnie nie opłaca się skracać. I tak masz bardzo krótką repljkę. Dłuższą lufą da trochę lepszą celności i łatwiej zrobić wyższe fpsy. Długa lufą rzadko przeszkadza w lesie. Ja na dzienne strzelanku chodzę z repliką z lufą +14" (klasyczna M4) lub nawet +23" (RPK). Na nocne, gdzie wiem że będzie więcej chodzenia i przedzierania się przez krzaki niż strzelania, a i strzelanie będzie na mniejsze odległości biorę lufę ok. 9" (krótką eMkę lub AKSU) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts