Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Airsoft za wschodnią granicą

Recommended Posts

Znam ludzi którzy się bawią w airsoft na Ukrainie. Brak sklepów ze sprzętem ASG powoduje że ściągają guny z Rosji, Polski. Podchodzą do tematu poważnie. Wzorują się na SAS (ekipa z Kijowa). Wrozgrywkach urzywają wojskowe petardy, granaty błyskowe, dymne oraz inne przydatne reczy. Bywają na dużych zlotach w Moskwie. Airsoft w Rosji jest dosyć mocno rozwinięty. Rosjanie idą trochę inną drogą niż polacy, ekipy się wzorują na konkretnych jednostkach policji czy wojska. Tak na przykład istnieje ekipa MORSKAJA PIECHOTA, są umundurowani i uzbrojeni po zęby. Mają nawet prawdziwego CKMa przerobionego pod AirSofta (podobno zabójcza broń). Tak więc mam zamiar odwiedzić któryś ze wschodnich zlotów i poczuć to na własnej skórze. :twisted:

W Rosji na kraje byłego Związku Radzieckiego mają swój odpowiednik WMASG (bardzo ciekawa strona).

Mają tam też swoje forum (w ich slangu - konferencja) gdzie jest sporo ciekawych informacji, choć niektóre tematy (nawet z tymi samymi argumentami co u nas) powtarzają się z naszym forum.

Tutaj jest ich forum: http://www.airsoftgun.ru/phpBB/index.php

Mają trochę inne zasady od naszych, szczególnie jeśli chodzi o prędkość początkową kulek ale to już jest dokładnie opisane na ich stronie głównej.

Odnośnie imprez najważniejsze dwie w roku:

- otwarcie sezonu (święta majowe)

- zamknięcie sezonu (ostatni weekend września)

dodatkowo w weekend'y w sezonie co tydzień lub co dwa tygodnie

To oczywiście w Moskwie.

Najsilniejszy ośrodek poza Moskwą (gdzie podobno jest ponad 300 osób i dynamicznie się rozwija) to Petersburg.

Pozdrawiam

Medium

• 2 weeks later...

Na Ukrainie początek sezonu przypada równierz na Swięta majowe, a otwarcie odbywa się we Lwowie. Tam jest najsilniejszy ośrodek airsoftowy na Ukrainie. Oficjalna strona ukraińska www.airsoft.com.ua.

Pozdrawiam Specnaz.

P.S. Podobno ukraincy mają się pokazać na zlocie w Elblągu 14-15 czerwca.

• 2 weeks later...

Specnaz nadal jest Under Construction. Jak bedziesz jechal na Ukraine na zlot dowiedz sie jak jest z przewozeniem EAGow przez granice, kolega z Ukrainy mowil ze moga byc klopoty najbardziej przy powrocie z powrotem. Podobno zeby przywiezc Elektryka z powrotem potrzebne jest jakies poswiadczenie zakupu w polsce.

• 5 months later...

Cze wszystkim. :D

Jetem z Warszawy, studiuje na UW i mam wielu znajomych z za wschodniej granicy. 8) Mam teraz na uwadze Ukrainę, Białoruś i wiele innych państw. Czemu właśnie te państwa? Odpowiem, mam kilku znajomych których bardzo zaciekawiło ASG, i są bardzo zaciekawieni tą sprawą. Problem polega na tym, że nie wiedzą jak zacząć. :?

Jestem zalogowany na tej stronie od niedawna, ale spotkałem się z wieloma dobrymi radami i chcę zadać kolejne pytanie : Co Wy Maniacy ASG radzilibyście kolegom ze wschodu? :?:

Piszcie może uda nam się wspólnie pomuc im. :wink:

hym zaskoczył mnie twój post.. z tego co wiem to na wschodzie wiele osób sobie robi samemu ASG ze starych zdezaktywowanych brobni mają naprawde kupe fajnych rzeczy ale moze to nie ci ludzie :/ (nawet na zlot do KIJOWA mnie ciągneli) kiedys nawet zaglądało kilkui na czat WMASG i stad był kontakt z nimi.

od czego zacząć? od tego co im sie najbardziej podoba:) czyli pzrejżeć oferte najbliższego sklepu i kupić coś a potem bawić sie do upadłego :D:D

Najpierw posadź ich przed komputerem i połącz się z:

http://www.airsoftgun.ru/

następnie

http://www.airsoftclub.ru/

Jak przeczytają te dwie strony, ale tak od deski do deski, to mogą jeszcze szczegółów dowiedzieć się na ich forum: http://www.airsoftgun.ru/phpBB/ (to główne forum rosyjskojęzyczne na kraje byłego Związku Radzieckiego). Oczywiście są jeszcze inne fora zazwyczaj o zasięgu lokalnym, ale większość linków do serwisów i stron na Białorusi i Ukrainie też się tam znajduje.

Pozdrawiam

Medium

• 1 month later...
  • 10 months later...

heya.

A ciekawe jabkby nawiązać kontakt z takimi kolesiami z Moskwy na przykład to ile by chcieli PLNów za takiego na przykład SWD.... Wie ktoś coś o kimś gdzieś?? :lol:

Ma ktoś kontakt z takimi ludźmi? Jak tak to ja bym był chętny do biznesu...

pozdro, Rash

• 1 month later...

Cze wszystkim!

Teraz mieszkam w Kijowe, ale sam jestem z pod Polskiej granicy.

to Raszyd

Masz na uwadze dezaktowowana bron? Jesli tak - napish, powiem ci ile co kosztuje w Kijowie... duzo tu tego ot Tompsona do SWD i RPK.

to all

W Kijowie ASG jest nezle rozwinente, jesli kogos ciekawi:

www.airsoft.com.ua

www.militarist.com.ua (sklep)

Natomiast mnie ciekawi polski kamuflaz pantera! Kto powie za ile mozna go kupic? Nawet uzywany!

U nas jest bardzo duzo roznych wzorow kamuflazu, ale pantery niema.

Chce wyrozniac se z pozostalych :D .

Bylem w Warszawie w ubeglym roku, 1 Maja, akurat, kiedy Polska do unii wstapila. Bylem na stadione, ale przyjechalismy pozno, i prawie nikogo nie bylo!

Czy sa w Polsce Grupy ASG, ktorzy kopiuja polski GROM? Czytalem, ze oni wykorzystuja BDU Woodland oraz US Pantera.

Czy sa w Polsce Grupy ASG, ktorzy kopiuja polski GROM? Czytalem, ze oni wykorzystuja BDU Woodland oraz US Pantera.

Woodland wykorzystywali w wersji goretex, w mundurach BDU chyba nigdy nie lazili - z zachodniego sprzetu wykrzystywali kombinezony nomex flight-suit, rekawiczki nomexowe, oporzadenie taktyczne (z reguly Eagle)

natomiast co do wieronosci odtworzenia, to nie widzialem ani jednej DOBREJ KOPII (o ile wogole tak mozna powiedziec) airsoftowego GROMu

- jak to mowia - czyjes chwalicie, swojego nie znacie :D

Bylem na stronie internetowej GROMu, jest tam dostatnio informacji.

U nas ten sam problem - wszyscy zucilise "rekonstruowac" wojska zachodnie. Tylko niektore kopiuja odzialy ukrainske lub rosyjskie.

Jusz nawet jest ASG wersja PPSZ. Bron ZR czasow 2 wojny swiatowej. Pszerobiony z dezakywowanego.

Czy ktos kiedys myslal o imprezie ASG "miendzynarodowej"?

Nap. we Lwowie - jest badzo blizko od granicy.

Chociaż najlepiej byłoby, gdybyś przymierzył USa w sklepie, to przecież ktoś może Ci przysłać paczkę - nie będziesz się musiał fatygować ;-)

T-tex, nie przepraszaj za swój polski, posługujesz się nim dużo lepiej, niż niektórzy z użytkowników, którzy nigdy nie opuszczali terenów między Bugiem a Odrą ;-) ... i nie mówię o małych Wietnamczykach z okolic Pałacu Kultury :wink:

Jezeli będzie Ci wygodniej, to w tym temacie możnaby zrezygnować z używania polskich liter - moderatorzy chyba przymkną na to oko. Co Ty na to?

Pozdrawiam!

Rezygnacja z uzywania polskich liter nie jest konieczna! Glowne, zeby wszystcy rozumieli.

Natemat pantery - chy spszedajese ona w jakims sklepie internetowym?

I jeszcze - czy jest tu ktos z Chelma czy okolic, poniewasz moje rodzice mieszkaja kolo granicy i gdybym, nap. cos zamowil w sklepie, to ten ktos mogl by mi to praekazac autobusem.

Dzenkuje.

PS. Co myslice o grze mendzynarodowej? Planuje se bardzo duza impreza na wiosne.

• 4 months later...