Dinus_ Posted June 17, 2006 Report Share Posted June 17, 2006 Oto link do scenariusza - pisałem go w Wrod'zie 2000. Miłej lektury. http://rapidshare.de/files/23307699/Operac...acerek.doc.html MAPE TERENU PRZYŚLE PÓŹNIEJ. (na razie musicie polegać na wyobraźni) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 17, 2006 Report Share Posted June 17, 2006 Jakie zasady trafień? Małe szanse znalezienia takiej kryjówki przez satelitę, od tego są działania agenturalne. Nałożone ograniczenia wydają mi się sztuczne. Skoro Agent jest przerzucany na miejsce śmigłowcem to dlaczego tak mały limit amunicji? Sądząc po scenariuszach targetem są ludzie początkujący. Ok, takie są jak najbardziej potrebne, tylko pytanie ilu z nich ma tyle dodatkowych magazynków? PS Żeby w Wordzie jeszcze zostawiać błędy ortograficzne... ech... Quote Link to post Share on other sites
Dinus_ Posted June 17, 2006 Author Report Share Posted June 17, 2006 Małe szanse znalezienia takiej kryjówki przez satelitę a słyszałeś kiedyś o "termo - wizji" (jakoś tak) Nałożone ograniczenia wydają mi się sztuczne. Skoro Agent jest przerzucany na miejsce śmigłowcem to dlaczego tak mały limit amunicji? Operacja polega na - "szybko zabij i jeszcze szybciej znikaj reszta to nie twoja sprawa", poza tym jeśli chodzi o mobilność - pamiętaj że cel się przemieszcza a ty razem z nim aż do dogodnego punktu...a jak wiemy...nie chcemy być zauważeni przez wystającą przepkowaną aminicją kamizelkę ani usłyszeni przez wykonywanie ciężkich kroków... Sądząc po scenariuszach targetem są ludzie początkujący. Ok, takie są jak najbardziej potrebne, tylko pytanie ilu z nich ma tyle dodatkowych magazynków? Tak. Poza tym w scenariuszu tym (jak i poprzednim) chodzi o to by móc to rozegrać jedną grupą i chyba każdy chciałby się wcielić w samotnego agenta wymiatacza co nie (mimo iż jest to naginanie zasad i obyczajów w ASG)? Jeśli chodzi o magazynki..to nie mów że ŻADEN z kumpli ci maga nie pożyczy na czas misji... Jakie zasady trafień? One shoot = One kill. Wyjątek stanowi trafiony agent (Jeśli dostanie w ręke nie może jej używać, dostanie w noge to pada i się czołga lub kuśtyka itp) PS Żeby w Wordzie jeszcze zostawiać błędy ortograficzne... ech... LOL ja zauważyłem jeden ort. i dalej same inter.(ortograficzny zaznaczony zresztą - poza tym polegam raczej na word'zie kiedy piszę) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 17, 2006 Report Share Posted June 17, 2006 a słyszałeś kiedyś o "termo - wizji" (jakoś tak)Jakoś tak powiadasz? Tak, słyszałem o termowizji, nadal twierdze, że znalezienie kogoś na obszarze kontynentu za pomocą satelity jest mniej prawdopodobne niż znalezienie igły w stogu siana. Muszą być informacje wywiadowcze mocno zawężające teren poszkiwań. Operacja polega na - "zabij i znikaj reszta to nie twoja sprawa", Czy to jest równosnaczne z "daj się zabić"? Kiedy żołnierz działa w lesie (nie w mieście) i ma wykonać zadanie w oderwaniu od własnych sił weźmie tak dużo sprzętu jak będzie w stanie unieść i walczyć. poza tym jeśli chodzi o mobilność - pamiętaj że cel się przemieszcza a ty razem z nim aż do dogodnego punktu...a jak wiemy...nie chcemy być zauważeni przez wystającą przepkowaną aminicją kamizelkę ani usłyszeni przez wykonywanie ciężkich kroków... Znowu za dużo filmów i gier. 10kg kamizelka nie powoduje głośniejszego marszu. A maskować się albo umiesz albo, niezależnie od sprzętu. 100l plecak mógłby stanowić problem, kamizelka nie. Poza tym w scenariuszu tym [...] chodzi o to by móc to rozegrać jedną grupąTak, ale nie o tym mówię. Mówię o możliwościach sprzętowych początkujących. i chyba każdy chciałby się wcielić w samotnego agenta wymiatacza co nie Niekoniecznie. One shoot = One kill. Wyjątek stanowi trafiony agent (Jeśli dostanie w ręke nie może jej używać, dostanie w noge to pada i się czołga lub kuśtyka itp)Czyli nie one shot, one kill. Zasady trafień i postępowania trafionych są PODSTAWOWĄ informacją jaka powinna znaleźć się w scenariuszu. Na prawdę polecam przeczytać najpierw kilkanaście, kilkadziesiąt scenariuszy napisanych przez bardziej doświadczonych. Można się dużo nauczyć. Polecam forum pomorskie i wątki oznaczone jaki [ARCH][iMPREZA]. LOL ja zaóważyłem jeden i dalej same inter.(zaznaczony zresztą - poza tym polegam raczej na word'zie kiedy piszę)To masz kiepskiego Worda, ale kiepski wzrok.Mój znalazł 2 błędy: insygni -> insygniów sprzedarzy -> sprzedaży Quote Link to post Share on other sites
Dinus_ Posted June 17, 2006 Author Report Share Posted June 17, 2006 Jakoś tak powiadasz? Tak, słyszałem o termowizji, nadal twierdze, że znalezienie kogoś na obszarze kontynentu za pomocą satelity jest mniej prawdopodobne niż znalezienie igły w stogu siana. Muszą być informacje wywiadowcze mocno zawężające teren poszkiwań kontynentu ? nie wiem czy wiesz ale przewiezienie oficjalnie walizek z plutonem przez granice jest nie możliwe...lot samolotem ? OK bardziej prawdopodobne ale samolot raczej duży nie będzie - bo po co. Pamiętaj że cały czas mówimy o PRZEMYCIE. Poza tym pamiętaj że Gen. mógł się zastosować do pewnego powiedzenia... "Przyjaciół trzymaj blisko, wrogów jeszcze bliżej" i "Najciemniej pod latarnią". Czy to jest równosnaczne z "daj się zabić"? Kiedy żołnierz działa w lesie (nie w mieście) i ma wykonać zadanie w oderwaniu od własnych sił weźmie tak dużo sprzętu jak będzie w stanie unieść i walczyć. Tą misje na pewno można wykonać z tymi wytycznymi które są podane. Głowy nie daje ale.... właśnie ALE Tak, ale nie o tym mówię. Mówię o możliwościach sprzętowych początkujących. A skąd wiesz że ten scenariusz będą odtwarzać TYLKO początkujący ? Albo ubodzy w sprzęt ludzie ? Niekoniecznie. Zakładałem że większość... Czyli nie one shot, one kill. Zasady trafień i postępowania trafionych są PODSTAWOWĄ informacją jaka powinna znaleźć się w scenariuszu. A może wygodnie by było zostawić wolne pole po to by każda grupa mogła zaplanować to wedle uznania? To masz kiepskiego Worda, ale kiepski wzrok. Mój znalazł 2 błędy: insygni -> insygniów sprzedarzy -> sprzedaży Tak też je teraz zuważyłem. Widocznie mi umknęły. (Zwykle pamiętam to co pisze więc nie przeglądam potem pracy) Quote Link to post Share on other sites
jos Posted June 17, 2006 Report Share Posted June 17, 2006 pluton sie skladuje i transportuje w walizkach? A może wygodnie by było zostawić wolne pole po to by każda grupa mogła zaplanować to wedle uznania? hmm.. podazajac ta zasada mozna powiedziec zeby dac pusty dokument i kazda grupa sama sobie wszystko zaplanuje. mozna by chociaz napisac ze obrazenia wedle wlasnego widzimisię. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 17, 2006 Report Share Posted June 17, 2006 kontynentu ? nie wiem czy wiesz ale przewiezienie oficjalnie walizek z plutonem przez granice jest nie możliwe...lot samolotem ? OK bardziej prawdopodobne ale samolot raczej duży nie będzie - bo po co. Pamiętaj że cały czas mówimy o PRZEMYCIE. Poza tym pamiętaj że Gen. mógł się zastosować do pewnego powiedzenia... "Przyjaciół trzymaj blisko, wrogów jeszcze bliżej" i "Najciemniej pod latarnią". Ale co to wszystko ma wspólnego ze sposobem wykrycia bazy? Napisałeś:Tą misje na pewno można wykonać z tymi wytycznymi które są podaneTak, są. Ale jakie jest realne wytłumaczenie takich założeń? Scenariusze są robione po to, żeby gra nie ograniczała się do wybicia przeciwnika ale miała jakieś tło, zadania i była zagnieżdżona w jakichś realiach. Ty swoją grę oparłeś na realnym świecie, więc trzymaj się tych realiów - żołnierz (skoro już musi iść sam,normalnie by nie poszedł) nie pójdzie na taką akcje z karabinem i 20 nabojami. A skąd wiesz że ten scenariusz będą odtwarzać TYLKO początkujący ?Nie mówię, że tylko, ale scenariusz w swoich założeniach jest skierowany do niedużej grupki osób co wskazuje na początkujących. Jak już mówiłem osoby z dłuższym doświadczeniem zwykle preferują walkę w większym gronie. I nie,nie oznacza to, że na pewno nikt taki się nie znajdzie, ale na pewno będzie o to trudno. A może wygodnie by było zostawić wolne pole po to by każda grupa mogła zaplanować to wedle uznania? Nie. Tworzysz scenariusz i powinien być on kompletny. Twórz go tak jakbyś go robił na konkretną imprezę jako gotowy produkt. Jeśli ktoś będzie go chciał zaadoptować to sobie zmieni co będzie chciał, ale Ty powinieneś dostarczyć scenariusz w pełni gotowy. Zwykle pamiętam to co pisze więc nie przeglądam potem pracyI to jest błąd. Czytaj zawsze i CAŁY tekst (bez nastawienia "pamiętam co tam napisałem"). Przyda Ci się w szkole, na studiach i w pracy. [ Dodano: 2006-06-17, 16:25 ] pluton sie skladuje i transportuje w walizkach?W filmach tak ;) PS A kompanie i pułki w plecakach :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Dinus_ Posted June 17, 2006 Author Report Share Posted June 17, 2006 :( Nie poddam się !!! :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts