Juby Posted June 19, 2006 Report Share Posted June 19, 2006 Naprawa silnika Classic Army Witam w związku z moimi kłopotami z silnikiem i naprawieniem problemu pragnę opisać jak to zrobić. Problem Silnik nie odpala po przekręceniu powiedzmy o „klask” startuje. Przekręcamy silnik o jeden o dwa silnik rusza. Powód pęknięte łączenie uzwojenia z komutatorem. Jak naprawić zacznijmy od zdjęcia sprężyny dociskającej szczotki delikatnie śrubokrętem wyjmujemy i przenosimy na górę. Znajdują się tutaj: Następnie rozbieramy silnik odkręcamy zębatkę zdejmujemy sprężynę z góry odkręcamy z tyłu śrubki zdejmujemy tył: I wyjmujemy ze środka okrągły kawałek, do którego wkręcane są śrubki taki z dwoma otworami. Wyjmujemy środek. I tutaj jest nasz winowajca. Teraz bardzo prosta czynność potrzebna lutownica dolutowujemy kawałek tam gdzie brakuje przy każdym powinny być dwa kable. Lutujemy silnik składamy trzeba dobrze zlutować żeby luty wytrzymały. Teraz już powinno być ok. silnik rusza za każdym razem. Pozdrawiam i czekam na komentarze jeżeli nie ten dział proszę przesunąć. Juby Quote Link to post Share on other sites
0W_Shadow Posted August 2, 2006 Report Share Posted August 2, 2006 Bardzo dobry opis przydał mi się przy rozbieraniu Silniczka . Miałem takie same objawy z tym że u mnie drut od uzwojenia nie był pękniety. :roll:. Był dosyć stablnie przymocowany . Przeczyściłem złącze ,poprawiłem lekko druty i działa poprwanie . :wink:. :P Temat powinien być w dziale elektrycznym . (bo to dotyczy tylko AEGów) Tu nawet nie przyszło mi na myśl aby szukać. :roll: Quote Link to post Share on other sites
Juby Posted August 2, 2006 Author Report Share Posted August 2, 2006 Budowa tego silnika nie jest skomplikowana mój solidnie zlutowany działa ale wolałem kupić używany ze zwojami w idealnym stanie. Co do tematu to ktoś się nie zainteresował :) Quote Link to post Share on other sites
0W_Shadow Posted August 2, 2006 Report Share Posted August 2, 2006 Jeszcze jednym rozwiązanie jest "przewiniecie "silnika" tj. uzwojenia. :wink: Ale to raczej samemu nie opłaca się robić . Lepiej zlecić to elektrykowi . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts