cromat Posted July 15, 2006 Report Share Posted July 15, 2006 Zdzisiu proponujesz koledze koli za 230 zł. A on chce za koło 100... Co do wysokości, to tak jak mówiłem, lepiej mieć szynę niską i koli bez zintegrowanego montażu, i używać do niego pierścieni na tubus. A one nie są drogie i można sobie wybrać jako tako ich wysokość. G36 zostaw w spokoju, bo gadamy o mp5, a nie porównywaniu tego i tamtego ... :wink: Quote Link to post Share on other sites
the great Posted July 15, 2006 Report Share Posted July 15, 2006 Ja zamontowałem bez szyny kolimator tasco za 25 zł. No jak ktoś w niego uderzy to odpadnie, ale póki obchodzę się z nim ostrożnie, jest ok. Dużo lepiej mi się teraz celuje. Fotkę, jakby ktoś chciał, to dam na priva. Quote Link to post Share on other sites
cromat Posted July 15, 2006 Report Share Posted July 15, 2006 No jak ktoś w niego uderzy to odpadnie... Kolego i dlatego mamy tutaj taki temat... KOLIMATOR MUSI siedzieć mocno twardo i porządnie. Bo jak ma odpadać, albo pokazywać zupełnie inne miejsce strzału, to ja wole sobie takie coś w d... wsadzić, bo mi on wcale nie pomoże :wink: A tego tascowego malucha też miałem i wspominam go tragicznie w porównaniu z tym co teraz nosze... Tak jakby się przesiąść z trabanta na mercedesa... Quote Link to post Share on other sites
the great Posted July 15, 2006 Report Share Posted July 15, 2006 Wiesz, ale póki siedzi dobrze, to nie będę zmieniał. Tym bardziej, że to sprzęt za grosze ;) Lepsze jest wrogiem dobrego, zwłaszcza przy tej jakości produktach. Quote Link to post Share on other sites
mp5mp5 Posted July 15, 2006 Author Report Share Posted July 15, 2006 to jak jest z tym który kolimator jest lepszy do budynków a który do lasu ? i co to są te pierścienie ? Quote Link to post Share on other sites
cromat Posted July 16, 2006 Report Share Posted July 16, 2006 Do budynku otwarty Do lasu zamknięty A te pierścienie masz np. używane przy lunetach. Jest to taki pierścień zaciskowy na tubus lunety ("obudowe") z wejściem na szynę 20mm http://www.allegro.pl/item113606875_kolima...iem_do_asg.html W podanym wyżej linku masz kolimator właśnie z takim pierścieniem. A takie pierścienie kosztują koło 15 zł (ale nie cofnięte) i możesz sobie dobrać jaką tam wysokość potrzebujesz (niski, średni, wysoki, cofnięty i bóg wie co jeszcze...) Quote Link to post Share on other sites
mp5mp5 Posted July 16, 2006 Author Report Share Posted July 16, 2006 a są kolimatory z zoom`em? np. 2x35 ? i czy takie coś się przydaje ? Quote Link to post Share on other sites
Kinko Posted July 16, 2006 Report Share Posted July 16, 2006 Tania szyna do mp5/ ca33e/ g3 : http://allegro.pl/item115548668_szyna_r_i_...wy_montaz_.html Quote Link to post Share on other sites
mp5mp5 Posted July 16, 2006 Author Report Share Posted July 16, 2006 ale to wysoka.... :? dobra już postanowiłem ze biore kolimator zamknięty. jeszcze tylko jaki.... ? czy ze zintegrowanym montazem czy nie ? i czy jaki,.... :P wezme 1x30 albo 35... . bo 40 to za dużo Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 16, 2006 Report Share Posted July 16, 2006 Zdzisiu proponujesz koledze koli za 230 zł. A on chce za koło 100... Nie chodziło mi o to, żeby kupował ten kolimator, tylko, że mam go na wysokiej szynie i wcale mi się źle nie celuje. Ale, że kolega już postanowił co chce kupić, to nie widzę problemów. Każdy woli co innego. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 16, 2006 Report Share Posted July 16, 2006 Z otwartym kolimatorem (Rusak) miałem problem w zimie - śnieg, spadający z drzew, zasłonił diodę. Wypełnił otwór na amen, nic, tylko dłubać wykałaczką. Kolimator z powiększeniem to jak baba z trzema cyckami. Co za dużo, to niezdrowo. Czy ze zintegrowanym montażem... mając pierścienie, zawsze możesz dobrać wysokość montażu. Przy integralnym, jak Ci coś nie pasuje, to musisz się przyzwyczaić. Quote Link to post Share on other sites
mp5mp5 Posted July 17, 2006 Author Report Share Posted July 17, 2006 a jest jakiś do 100 z możliwością dodawanai pierścieni ? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 17, 2006 Report Share Posted July 17, 2006 http://www.cekaus.com.pl/index.php?idmenu=480 Quote Link to post Share on other sites
mp5mp5 Posted July 17, 2006 Author Report Share Posted July 17, 2006 po 1 jest na szyne montazowa 11mm a po 2 to tylko 1x25.. jakoś mało troche . wezme chyba ten - http://allegro.pl/item115398002_profesjona...amki_grati.html chyba ze doradzicie mi coś lepszego w tej cenie ;] Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 17, 2006 Report Share Posted July 17, 2006 Tak trudno jest dokupić pierścienie 25 mm na szynę 1913...? :roll: Quote Link to post Share on other sites
JURA Posted July 17, 2006 Report Share Posted July 17, 2006 I co powiete na taki kolimator? http://www.mojesbirka.wz.cz/kolimatorcompact/page.htm má dvojne sblizenie kture mozno odsrubovat jest fajny Quote Link to post Share on other sites
mp5mp5 Posted July 17, 2006 Author Report Share Posted July 17, 2006 ja tam biore tego co dałem linka wcześniej. :) najwyżej będe żałował.... (mam nadzieje że nie ) :P Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 17, 2006 Report Share Posted July 17, 2006 JURA, strona nie chce sie zaladowac. Masz moze inny link? Quote Link to post Share on other sites
mp5mp5 Posted July 17, 2006 Author Report Share Posted July 17, 2006 zamowione.... w czwartek zdam relacje :) Quote Link to post Share on other sites
vip3r Posted July 28, 2006 Report Share Posted July 28, 2006 Szkoda że tak późno zobaczyłem;-) - bo bym Ci doradził jednak wysoki:-) sam takiego używam od jakiś 4 lat z zamkniętym kolimatorem i uważam że wygodniejszej rzeczy nie ma 8) niską szynę też miałem ale wysoka jest wygodniejsza jak dużo czeszesz budynków i ogólnie lubisz całyczas patrzeć jednym okiem przez kolimator jak chodzisz :] mam dwa wysokie jeden szybko zdejmowalny TM drugi HurricanE Ten TM to rewelka i fajnie wygląda i super działa ale niestety czasami przypadkiem uda się go zdjąć niechcący (np. jak rzucasz broń na plecy i wdrapujesz się na dach) dlatego mam też ten drugi (jak przewiduję że się będę wspinać to go biorę;-) ) co do samych kolimatorów to otwarte fajniej wyglądają ale to tyle z ich zalet:-) - zdecydowanie praktyczniejsze są zamknięte. są oczywiście kolimatory z powiększeniem np. u ruskich bardzo tanie ale słabe 2x20 lub też orgnalny ACOG - ale to nie w tym przedziale cenowym ;-) podsumowując : po to są produkowane różne kolimatory i szyny żeby każdy mógł dobrać sobie co mu najlepiej leży - zakup to nie koniec świata - za miesiąc dwa przecież można zmienić 8) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts