Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Mecha-box Systemy do M16 VN TM bedzie paso. do M15A4 CA?

Recommended Posts

Ahahahahhaha To znaczy ze go na oczy nie widzieli, a co wiecej nie wiedza co w nim jest w srodku hehe. Ten tekst o innym mechanizmie spustowym tez jest niezly bo nie wiem co w standardowym GB v2 mialo by byc innego. Znaczy fachowcy

Właśnie wcale nie. Trik polega na tym, że dysze różnią się długością, czasami nawet o 1mm i kulek nie podaje, albo lecą dublety.

W praktyce dyszę często trzeba dobrać osobno i poskładać wszystko kilka razy, żeby w końcu zaczęło działać.

Druga rzecz to komora HU, która niestety w CA wcale nie jest tak świetnie wykonana (np. mi do lufy G&P się nie mieści, musiałem ją szlifować), a minimalne nawet przesunięcia komory HU w stosunku do GB powodują drastyczne spadki fps (nawet o 100-150fps) oraz dublety.

W praktyce przy dopasowywaniu cześci różnych firm jest ostra loteria. Kompatybilność gb v2 to trochę takie hasełko, które czasem się sprawdza, a czasem nie.

Podejrzewam, że ASGShopowi chodziło właśnie o cuda z długością dyszy przy różnych konfiguracjach.

Ale to nadal tylko dysza - to co Jack piszesz o niej sam sobie dopowiedziałem natomiast powiedz co do tego ma głowica cylindra bo mnie to cholernie ciekawi? Dysza jest jedynym elementem mogącym rodzic problemy i w rzeczywistości jest tak ze nawet dysza dedykowana się pi...li - u siebie musiałem ja minimalnie skrócić (o3machniecia pilnika :wink: ) żeby podawała kulki bo za dużo jej zostawało w komorze. Ale to dysza, dysza... a głowica?

Jack tak czy siak powyzsza wypowiedz wskazuje ze ASG shop nie widzial takiego GB i ferowanie wyrokow ze "na pewno" trzeba cos zmienic jest co najmniej nie na miejscu.

Z dysza faktycznie moze byc problem bo np. u mnie w SPR dysza ociera sie o gorna czesc komory HU CA i musialem obnizyc posadowienie GB w body. Ale nie znaczy ze trzeba ja wymieniac. Nawet stockowe komory CA ze stockowym GB CA potrafia nie podawac kulek.

A tak BTW co ma do rzeczy mechanizm spustowy? Czym one sie moga roznic? O glowicy juz stiff napisal...

Witam wszystkich !

Jako że wykorzystywane są tu moje wypowiedzi pozwolę się przyłączyć do tego tematu.

Speaker – M16V1 ma dłuższą dysze i po wsadzeniu jej do M15 nie będzie ci wpuszczała kulek do komory hop-up. Długość dyszy jest bardzo ważna ponieważ jeżeli dasz za długą to nie będzie Ci podawać kulek i czasami jest to kwestia nawet 1mm. A jak dasz za krótką to będzie strata fps. Jako że masz już długą lufę która jest na granicy cylindrów typu “0” i “1” to nie ma sensu wymieniać cylindra bo ten który jest w M16V1 będzie ok do Twojej długości lufy...

głowica cylindra nie zależy od niczego co rózni M15 i M16 więc też nie ma potrzeby jej zmieniać i jestem bardzo ciekaw jak ASGShop umotywuje ta "konieczność" bo jest ona niedorzeczna

Nie wiem dlaczego to interpretujesz jako “konieczność”.

Nigdzie nie napisałem' date=' że głowica cylindra będzie do wymiany na 100% a jedynie, że trzeba będzie to sprawdzić...

A dlaczego tak uważam?

Ponieważ jak napisał to już “szalony jakc pirat”

“[b']W praktyce przy dopasowywaniu cześci różnych firm jest ostra loteria. Kompatybilność gb v2 to trochę takie hasełko, które czasem się sprawdza, a czasem nie[/b]”

I jest to święta prawda – ten kto grzebie częściej w GB i ma doczynienia z większa ilością części wie, że gadki w stylu “niczym się to nie różni bo to wszystko V2 “ można sobie o kand d... rozbić.

Nie będę się gubił w domysłach, co ASGShop miał konkretnie na myśli, bo telepatą nie jestem. Z moich doświadczeń wynika jednak, że za dobrego upa trzeba zapłacić sporą ilością potu, nerwów, a giwerę rozkładać czasem kilka razy dziennie.

Zagadnienie dysz jest tego właśnie dobrym przykładem. Co do głowicy cylindra - nie mam pojęcia, niech się wypowie ASGShop :) . Napisali "być może", więc może chodziło oto, że dysza np. bore-up CA nie będzie pasować do dziubka głowicy bore-up Systemy. Jak dla mnie to jest zdrowy objaw myślenia, bo lepiej klientowi napisac, że może coś będzie potrzebne niż kręcić. I tak w końcu nie będzie wiadomo dopóki nie dostaną giwery do ręki i sami nie obejrzą nie? To co mają pisać? Że napewno będzie posować? No ja bym się na takie stwierdzenie nie zdobył. Upowanie jest sztuką i jeszcze długo nią pozostanie.

Co do mechanizmu spustowego, to M150 ma bodajże od razu FET, więc np. dziurki w body muszą uwzględniać dodatkowe kabelki. To tak strzelam z głowy :)

Ja bym cylinder też zostawił. Z dyszą bym kombinował dopiero jakby się okazało, że nie podaje, albo ma mniej niż 450-500fps zależnie od innych elementów jeszcze. A głowicę cylindra dobrał do dyszy. A z mechanizmem to nie wiem o co chodzi, ale jestem pewiem, że ASGShop napisze :)

[ Dodano: Wto Lip 25, 2006 3:32 pm ]

O popatrz, spóźniłem się z postem.

Jack tak czy siak powyzsza wypowiedz wskazuje ze ASG shop nie widzial takiego GB i ferowanie wyrokow ze "na pewno" trzeba cos zmienic jest co najmniej nie na miejscu.

Jezu ręce opadają - nie wiem czy masz jakieś problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu czy po prostu lubisz siać ferment?

Używałem słów “na pewno” tylko w kwestii dotyczącej dyszy...

Ponieważ ta dysza jest o wiele za długa! I zeszlifowanie jej nic nie da bo będziesz musiał zaszlifować uformowany wylot powietrza czyli “dziobek” dyszy który ma często różne kształty i te kształty są dość ważne...

Co do reszty to zawsze używałem słów trzeb sprawdzić i nie mam zamiaru pisać że na pewno będzie wszystko na 100% ok bo wiem z doświadczenia, że nie zawsze jest...

Co do mechanizmu spustowego to bardziej mi chodziło o wygląd samego spustu. Ponieważ nie mam zielonego pojęcia czy czasami w wersji A1 nie wygląda on nieco inaczej. Nie miałem nigdy w ręku M16A1 i dla tych którzy cenią sobie realizm ważne są takie szczegóły jak wygląd. Jednak również przy tym napisałem, że: cytuje “lecz powinien być taki sam jak w M15...”

Niestety uwazam ze w kwestii dyszy nie masz do konca racji ale nie ma co sie spierac nie majac twardych danych. Wieczorem przyloze dysze mojego mechaboxa M16 V1 do standardowej dyszy M15 systemy i porownam. Jesli miales racje, zwracam honor.

Dodam tylko ze mam w tej chwili tego mechaboxa w body G&P i nie ma problemow z wpuszczaniem kulek. Bez szlifowania, musialem go tylko obnizyc.

Niestety uwazam ze w kwestii dyszy nie masz do konca racji ale nie ma co sie spierac nie majac twardych danych. Wieczorem przyloze dysze mojego mechaboxa M16 V1 do standardowej dyszy M15 systemy i porownam. Jesli miales racje' date=' zwracam honor.

Dodam tylko ze mam w tej chwili tego mechaboxa w body G&P i nie ma problemow z wpuszczaniem kulek. Bez szlifowania, musialem go tylko obnizyc.[/quote']

Ale kolega nie ma GP tylko M15A4CA a to dwie różne bajki...

To ze pasowało Ci do GP nie znaczy e będzie pasować do CA...

Coz wiedzialem ze to napiszesz :) Ja o tym wiem ze on pytal o CA ale dalem to info po slowie "Dodam..." bo komus sie moze przydac w kwestii G&P. Tyle ze zalatwiles tym tylko 2 akapit mojej wypowiedzi, kwestia dyszy pozostaje aktualna i zostanie sprawdzona :)

Bede porownywal standardowa dysze w mechaboxie M16 V1 z systemowska dysza bore up ktora chodzi w tej chwili z duzym powodzeniem w moim M15 CA.

A ja powiem, że w moim M15 CQB musiałem wstawiać cieniutkie podkładki z gumy pod komorę HU (to zamiast szlifowania dyszy), żeby nie leciały dublety. Standardowo po wymianie sprężyny na M120 Systemy miałem 330 fps (z precką), co jest absurdem (próbowałem też na Guarder SP120). Krótko mówiąc w stockowej giwerze (i to teoretycznie z wyższej półki, z lepszymi flakami), muszę kombinować. Także CA to nie to samo co G&P w kwestiach jakości wykonania. G&P akurat z tego co mi wiadomo dość rygorystycznie trzyma się TM, a CA nie za bardzo.

[ Dodano: Wto Lip 25, 2006 4:17 pm ]

kwestia dyszy pozostaje aktualna i zostanie sprawdzona

Eee, bez sensu trochę rozmowa, ponieważ nikt z Was nie weźmie losowej próby 132 dysz i nie pomierzy ich suwmiarką elekroniczną. Więc jedyny efekt może być taki, że w egzemplarzu z Rudy Śląskiej jest inna dysza niż ma Holman u siebie w giwerze. Niewielka jest to wartość poznawacza, nie?

Dowodzi raczej tego, że do każdej repliki trzeba podchodzić indywidualnie.

Widze że przez przypadek rozpętałem ostrą dyskusje. Co do cytatów ASG-shopu nie chciałem was w jakikolwiek sposób stawiać w takich sytuacjach ale chcialem porównać poprostu wypowiedzi Wasze (asgshop-u) do wypowiedzi na forum żeby je porównać i ew omówić bo były rózne zdania i wypowiedzi na ten temat. Mam nadzieje ze nie masz do mnie żalu Marzan o te cytaty.

Co do Mechaboxa, jak tylko go dostane wymienie u was sprezyne na 210PDI i omawiana tu dysze na taka jaka bedzie najlepsza/jaka mi zaproponujecie. Co do hupa to nie wiem, moze wymienie gumke bo mam stockowa CA, na jakąs lepsza moze.

W kwestiach dlugosci dysz i wogole to średnio sie znam wiec chetnie wysłucham propozycji :)

Co do baterii, czy taka bateria bedzie dobrze spełniała swoje zadanie?

http://www.modele.sklep.pl/product_info.ph...products_id=594

Powyżej 400fps przydaje się wymienić gumkę na tardszą Prometeusza lub Guardera. Ten link co podałeś nie działa. Napisz po prostu jaki model ogniw i napięcie.

[ Dodano: Wto Lip 25, 2006 4:25 pm ]

informacja ktora moze sie do czegos przydac.

Dokładnie. Czym więcej fps, tym bardziej subtelne i trudne do zdiagnozowania problemy się objawiają. Przy okazji mało jest konkretnej wiedzy na forum na ten temat. Także same korzyści :)

głowica cylindra nie zależy od niczego co rózni M15 i M16 więc też nie ma potrzeby jej zmieniać i jestem bardzo ciekaw jak ASGShop umotywuje ta "konieczność" bo jest ona niedorzeczna

Nie wiem dlaczego to interpretujesz jako “konieczność”.

Nigdzie nie napisałem' date=' że głowica cylindra będzie do wymiany na 100% a jedynie, że trzeba będzie to sprawdzić...

A dlaczego tak uważam?

Ponieważ jak napisał to już “szalony jakc pirat”

“[b']W praktyce przy dopasowywaniu cześci różnych firm jest ostra loteria. Kompatybilność gb v2 to trochę takie hasełko, które czasem się sprawdza, a czasem nie[/b]”

I jest to święta prawda – ten kto grzebie częściej w GB i ma doczynienia z większa ilością części wie, że gadki w stylu “niczym się to nie różni bo to wszystko V2 “ można sobie o kand d... rozbić.

Jak dla mnie ta i następne wypowiedzi wyjasniają większość moich "ale" a na pewno daja jaśniejszy pogląd niż krótkie stwierdzenie cytowane przez speakera. Sam zrobiłem kilkanaście upów wiec jakieś porównanie mam (choc nie takie jak ty ale ja zajmuje się czym innym na codzień) i coś niecos moge powiedzieć. I tak jak wiele elementów miewałem różniących się znacznie i wymagających dopasowania tak z głowicą cylindra nigdy problemów nie miałem stad moje twierdzenie - rzuciłes wiecej informacji i jestem w stanie twoje zdanie przyjąć bez kłucenia się.

Chłopaki tu nie chodzi o kłócenie a wyjaśnienie pewnych rzeczy :D

Ogólnie musicie wiedzieć, że teoretycznie nie zawsze wszystko do wszystkiego pasuje choć pomimo, że to wszystko V2.

Tak to już jest w naszych kochanych AEG, że do każdej repliki trzeba podejść indywidualnie...

Speaker - Co do baterii to w zupełności Ci wystarczy 9,6V na ogniwach RC np. 1600, 2400mAh, 3300mAh itp mechabox będzie chodzić wyśmienicie...

Koncząc temat, jak kupie tego mecha do m16 VN to bede musial wymienic dysze tylko.

Co do dyszy - mam dysze ze stockowego M15 i zastanawiam sie nad wymiana jej na uszczelnioną ale przed kupnem jej chcialbym sie was zapytać czy jest miedzy nimi jakaś znacząca różnica.

W kwestii baterii pytalem sie x-razy ale chcialbym sie upewnic po raz 100 :D

http://www.modele.sklep.pl/product_info.ph...products_id=594

Tyle

Rożnica polega m.in w wygladzie tych dysz. Patrzac od przodu na stockowa dysze ma na koncu z tworzywa przerywaną "uszczelke". Jesli chodzi o uszczelnioną ta "uszczelka" jest pełna, co powoduje mniejsze straty powietrza co przekłada sie rowniez na osiągi. Nie jest to znacząca roznica ale jest.

Mam nadzieje ze dobrze wytłumaczyłem:P