Ripek Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Temat troche off-topicowy, ale. Wymiencie wady i zalety swoich mudnurow. Moze uda się choc w teorii uszyc idealne wdzianko :) Moja polska panterka : *WADY - Tragicznie przyszyste guziki. Bardzo kiepska nić. Wiele z nich musiałem przeszyć własnoręcznie. - Wzór. Może nie wadliwy ale mógłby być troche bardziej "poszarpany" - Materiał - mógłby być cieńszy i bardziej przewiewny. - Biała metka pod kolnierzem - porazka - widać z 200 metrów jak postawimy kolnierzyk. Odprucie natychmiastowe ;) - Brak guzika gdy chcemy postawić kolnierz zeby ukryc szyję. *ZALETY - Otwory pod pachami - Szelki w standardzie - Gumki pod stopy co zapobiega wypadaniu nogawek z butów *ZYCZENIA - Zamek błyskawiczny zamiast guzików na przodzie bluzy i w spodniach. Link to post Share on other sites
Zjawa Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 o mundurach i ich krojach byla gadka nie raz. Ale i tak jak trafi tu kapral to nas poprostu zasypie informacjami :P . Boże ratuj :P Link to post Share on other sites
Foka Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Ripek to co przedstawiles to nie jest szycie idealnego munduru tylko przedstawienie wad i zalet jednego konkretnego modelu :( dla mnie idealny mundur na lato: - camo: tiger stripe - material: rip-stop bluza: - kieszenie jak w BDU ale na rzepy - ze 3 kieszenie na rekawach (nie "po" 3 ;)) - sciagacze na mankietach z guma, guziki ostatecznie - otwory wentylacyjne/odwodnieniowe w dnach kieszeni i pod pachami - bez pagonow - laty wzmacniajace na lokciach i ew. w okol pasa - wewnetrzna kieszen na mape/dokumenty - duza, plaska apinana na rzepa spodznie: - dwie kieszenie na bokach ud (jak BDU) - dwie kieszenie z przudu "normalne"... z tylu nie potrzebne - nogawki sciagane gumka, z rozcieciem zamykanym na rzepa (jak polskie policyjne) - otwory wentylacyjne hm... miedzy udami ;) - laty wzmacniajace na posladkach i kolanach - regulowane sciagacze w pasie (ale nie takie jak BDU i polskie policyjne, potrafia sie wpijac w cialo :() - szlufki takie jak w polskich policyjnych spodniach (na godzinie 5 i 7 szlufki maja ponad 5 cm szerokosci - bardzo dobrze trzymaja spodnie) - rozporek na guziki, najwyzsze zapiecie na dwa guziki (jak polskie policyjne) to wszystko co mi przyszlo do glowy :) Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Ze wszystkim sie zgadzam, ale kieszenie na rzepy? Otwierac taka kieszen na polu walki to halas nieziemski... Dla mnie lepiej jakis porzadny zamek blyskawiczny. A dlaczego brak pagonow? ze sie o galezie zahaczaja czy jak? Link to post Share on other sites
Foka Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 na rzepy bo guziki sie zle odpina w rekawicach a innego rozwiazania nie kojaze... moze taki jak w woreczkach prozniowych? :) pagony bo sa mi nie potrzebne wiec po co :) Link to post Share on other sites
GWNh_Kwintyn Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Ripek]- Biała metka pod kolnierzem - porazka - widać z 200 metrów jak postawimy kolnierzyk. Odprucie natychmiastowe ;) A widziałeś kiedyś taśmę na PASGT-a? Ma takie dwie "fosforyzujące naszywki", świecące w ciemności. A idea tego jest taka, że taśmę umieszcza się naszywkami właśnie z tyłu hełmu, na potylicy; widzą ją - a tym samym Ciebie - Twoi ludzie, a nie wróg. No chyba że uciekasz, ale w takim razie nie ma to już raczej znaczenia. Link to post Share on other sites
Foka Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 a nazywa sie to cat eyes :) Link to post Share on other sites
Zjawa Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 recon tez takie mają? :P Link to post Share on other sites
Ripek Posted July 17, 2003 Author Report Share Posted July 17, 2003 Mialem na mysli zeby kazdy napisal zalety i wady SWOJEGO munduru i moznaby z tego stworzyc idealne wdzianko. Co do wypowiedzi WITa: nie sądze zeby w polskiej panterce to coś spełniało funkcję informującą. Z tego jak to wygląda jest to metka na dane własciciela. Link to post Share on other sites
GWNh_Kwintyn Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 a nazywa sie to cat eyes :) Ha, obrazowo i nieskomplikowanie, jak to po amerykańsku. Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 Gdzie w tym temacie sie Wit wypowiedział ? Szukam i szukam .... Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted July 17, 2003 Report Share Posted July 17, 2003 na rzepy bo guziki sie zle odpina w rekawicach CADPAT ma na przyklad wszedzie guziki - DUZE guziki nie przyszyte tylko zamocowane slizgowo na tasiemmce - nie dosc ze doskonale sie sprawdza ( da sie to nawet otworzyc we wzmacnianych hatchach nie mowiac juz o hellstormach ). moze to wyglada oblesnie - ale pomyslowe i przede wszystkim mozesz otworzyc kieszen nad uchem kolesia i nikt nic nie uslyszy - na zamek tez slychac i to calkiem dobrze takie moje zdanie... wujka dobrej rady Link to post Share on other sites
Foka Posted July 18, 2003 Report Share Posted July 18, 2003 Ripek... nie obraz sie... ale sadze, ze ten temat jest conajmniej martwa dyskusja bez zadnego celu. jak 80% watkow na forum :) Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted July 18, 2003 Report Share Posted July 18, 2003 pomijajac fakt ze sa firmy co uszyja mundur customowy - tak jakby oglaszanie ze dyskusja nie ma sensu jest bez sensu, gdyz na przyklad mlody narybek jest w stanie poznac plusy lub minusy mundurow i w jakis sposob miec szanse na dokonanie wyboru - nie ma recek umundurowania w sieci - jest to co jest. przynajmniej powinny byc wystawione zarzuty dla wiekszosci typow umundurowania jakie jest dostepne. Link to post Share on other sites
Hargin Posted July 18, 2003 Report Share Posted July 18, 2003 mi for example przypasowal kombinezon :) i co to sie ma do wczesniejszych wywodow? :lol: Link to post Share on other sites
Reptile Posted July 18, 2003 Report Share Posted July 18, 2003 Ano ja też lubie kombinezony...ten lotniczy zielony NOMEX-owy US ARMY jest fajny :) Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted July 19, 2003 Report Share Posted July 19, 2003 Gunner do boju sie idzie z pustym żołądkiem :) . Nie trzeba kombinezonu, ja zeby zrobic kupe musze zdjac maske, bluze, pas, szelki, i dopiero wtedy mam dostep do spodni :) Jak mnie kiedys przyprze to nie zdaże. Link to post Share on other sites
Hargin Posted July 19, 2003 Report Share Posted July 19, 2003 Do Alex'a:Rozumiem, ze zglaszasz sie na porobienie zdjec swoich mundurow (a wiadomo mi, ze mazsz ich wiecej niz 2) i zrobienie opisow zeby ludzie mogli sobie poczytac i zobaczyc co jest good a co bad? Aha... chyba zapomniales podac linka do jakiejs firmy szyjacej mundury na zamowienie... Do zwolennikow kombinezonow jednoczesciowych... Osobiscie nie uznaje ich za "och ah" powodu: -jak sie bardziej uszkodza nogawki lub gora to caly do wymiany... nie tylko polowa... -Jak pusci suwak to sie robi smiesznie... no i powod "gwozdz": A wezcie sie szybko wysrajcie... zwlaszca jak macie na sobie ochraniacze, kabure udowa, ladownice na udzie a na gorze kamizelki... po prostu BOMBA :) (czlowiek sie zmienia w takiego malego Houdiniego ;p) heh - IMO przytoczyles malo adekwatne argumenty 1. kombinezon kosztuje ok 170zl (mowie o zielonym NOMEXie) - spodnie BDU to wydatek 140 zl - wiec gdzie tu problem jak sie kombinezon zwali 2. co do gwozdzia - to aby sie wysrac wcale nie trzeba sciagac ochraniaczy :) no chyba, za ekoniecznie chcesz miec spodnie na kostkach ;) - dyskusja bez sensu, a poza tym my rozpatrujemy przydatnosc munduru do ASG, a nie wypraw surviwalowych ;) mysle, ze kazdy ma na tyle mocne zwieracze, aby dowiezc do domu--- no chyba, ze nie wszyscy........ :twisted: Link to post Share on other sites
Hargin Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 eeee.... Hargin... wiesz... mozna i wogole nie zdejmowac. Jednak jesli masz dwa suwaki (jeden z dolu lewej nogawki pod szyje drugi z dolu prawej nogawki pod szyje) to musisz albo zdjac sprzet z tulowia i odpiac od gory albo z nog i odpiac od dolu... Drogi Gunnerze :) a kto pisal o takim wariancie kombinezonu? Flight suit NOMEX Olive Green ma jeden suwak od szyi do .... pachwin :) a co do tych suwakow co piszesz, to maja one duzo wieksza zalete! taki kombinezon mozna zdjac w przypadku rany postrzalowej lub oparzenia duzo latwiej i mniej bolesnie niz w przypadku jednego suwaka a nastepnie zalozyc opatrunek - dlatego tak to zostalo pomyslane. Aha ... w wiekszosci kombinezonow na dupie jest rozpiecie, ktore umozliwia zalatwienie potrzeby bez koniecznosci zdejmowania kombinezonu Link to post Share on other sites
Ripek Posted July 20, 2003 Author Report Share Posted July 20, 2003 Tak wiec należy dodać do wish-listy kolejny punkt: - spodnie mundurowe z odpinaną kieszenią na pośladkach tak aby nagłe zaparcie złagodzić w krzaczkach w pełnym oprzyrzadowaniu ;) hehe - ciekawe co na to ew. firma ktora zrobi mundur. W Tarnowie mamy jednego producenta wdzianek dla ochrony. "Supon". Mysle ze nie byloby problemow z kamuflarzem. Cena munduru (gora dol) to cos w okolicach 200zl - zalezy od bajerków. Link to post Share on other sites
Hargin Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 Ripek]Tak wiec należy dodać do wish-listy kolejny punkt:- spodnie mundurowe z odpinaną kieszenią na pośladkach tak aby nagłe zaparcie złagodzić w krzaczkach w pełnym oprzyrzadowaniu ;) hehe - ciekawe co na to ew. firma ktora zrobi mundur. W Tarnowie mamy jednego producenta wdzianek dla ochrony. "Supon". Mysle ze nie byloby problemow z kamuflarzem. Cena munduru (gora dol) to cos w okolicach 200zl - zalezy od bajerków. ludzie czy wy nie mozecie sie powstrzymac w lesie? :) proponuje zaprojektowac jeszcze na pasie kablak na papier toaletowy ! przeciez to moze sie przydac na nagle zaparcie :) ja mam propozycje :idea: trzeba cwiczyc: zwarcie - rozwarcie - po jakim czasie cwiczen jestescie w stanie kontrolowac nagle oblezenie spowodowane ruchem robaczkowym jelit :twisted: Link to post Share on other sites
Ripek Posted July 20, 2003 Author Report Share Posted July 20, 2003 hehe ;) rozni ludzie rozne upodobania :) w koncu "krzaczki" to codzienność zolnierza ;) Link to post Share on other sites
Zjawa Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 jakos nie wyobrazam sobie wymarzonego idealnego munduru z klapą na tyłku :wink: Link to post Share on other sites
Hargin Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 Ripek]hehe ;) rozni ludzie rozne upodobania :) w koncu "krzaczki" to codzienność zolnierza ;) spanie to tez codziennosc zolnierza... i picie wodki tez ;) czy pijesz wodke i spisz jak sie strzelasz? :) IMO nalezy rozgraniczyc gruga kreska to co robia zolnieze na codzien, a to co wyprawiaja ASGowcy :) Link to post Share on other sites
Muhaho Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 idealny mundur nie jest szyty... najnowrze mundury nie mogą mieć żadnych szwów! Link to post Share on other sites
Recommended Posts