Okruch Posted January 28, 2007 Report Share Posted January 28, 2007 Za 39 zet kupisz największy, najbardziej nieporęczny, wyposażony w "komas" schowek na zapałki. To tyle, jeżeli chodzi o moje zdanie. qwmx, jeżeli chcesz - kup, nikt Ci nie broni. Opisz tylko potem rzetelnie swoje doświadczenia z tym nożem, ok? Quote Link to post Share on other sites
PrezesOi Posted January 29, 2007 Report Share Posted January 29, 2007 (edited) noże... pierwszy kupiłem pod koniec lat 80 gdy zostałem harcerzem ("Czerwone Berety" 8-) ), ostatni pol roku temu. to było zawsze moje hobby, ale bez jakiegos totalnego zboczenia. trzy spostrzeżenia: -bagnet to na tyle specyficzna broń biała, że słabo spełnia się jako nóż -i tu przechodzimy do najważniejszego-trzeba określić czego oczekujemy od noża. czy ma byc "ładny", "ciężki wiec dobry", "wyważony do rzucania", "niezniszczalny", "survivalowy" (rambo stajl z zapałką i igłą ala McGyver), czy tak jak ja uważam-przydatny i skuteczny w różnorodnych czynnościach (nie mam na mysli kopania rowow czy scinania dębow), poręczny (odróżnijmy noże od maczet ;) - ja rozumiem ze wielkośc ma znaczenie, ale bez przesady), i relatywnie tani-tak tani żeby po zgubieniu go (zdarza sie) nie pękło nam serce -a wszystkich miłosników noży którzy nie znają artykułów pana Sergiusza Mitina odsyłam do "Komandosa", gdzie od kupy lat super pisze o nożach, lub do jego książki o wszystko mówiącym tytule "Noże" . Edited January 29, 2007 by PrezesOi Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted January 30, 2007 Report Share Posted January 30, 2007 Kontynując temat noży "ekonomicznych"... w porównaniu do tego ostatniego co to http://www.allegro.pl/item159507470_noz_sk...jkr08_bcm_.html za cudo? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 30, 2007 Report Share Posted January 30, 2007 Popatrz na grubość linera... z mocniejszej blach robią puszki na Tyskie... ;-) A serio? Nóż z blokadą powinien być "pewny", bo ty w grę wchodzi całość Twoich palców. W pseudo-folderach mogą się zdarzyć niedoróbki uniemożliwiające bezpieczną pracę takim nożem. Tego, który pokazałeś, używałbym chyba tylko do odcinania grzybów. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 30, 2007 Report Share Posted January 30, 2007 Kurna QWMX. Daj sobie spokoj z nozykami niebezpiecznymi dla uzytkownika. Albo odloz kase i kup cos porzadnego (Benchmade'a Pika kupilem za 100PLN) albo jak nie masz za duzo gotowki to kup Victorinox'a za 40PLN. Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 (edited) Victorinox jak najbardziej ale z blokadą ostrza ( zamknął mi sie na palcu :cry: ) . Albo tak jak napisał Szaszłyk kup fiskarsa ze stałym ostrzem , jeden z nielicznych wyjątków gdzie nóż jest i tani i dobry. Glocka możesz przypiąć do szelek lub kamizelki , bo dobrze " wygląda" , to jedyne sensowne zastosowanie dla niego. A do rąbania siekiera :-P . Edited January 31, 2007 by Brenten Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 fiskars np. taki? http://www.narzedziowy.pl/product_info.php...mp;currency=PLN Quote Link to post Share on other sites
kufaj Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 http://www.bron.pl/bron_pl/survival/nowosc..._opinel_12_inox Polecam francuskie noże firmy opinel. Praktyczne, wygodne. A wygląd... to już kwestia gustu. A cena od 40 zł. Po co dawać 600zł za niewygodne kosy ;) ? Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted January 31, 2007 Report Share Posted January 31, 2007 legolas49: fiskars np. taki? Dokładnie ten , pierwszą partie jaka widziałem można było sobie wsadziać w... buty , ale teraz są co najmniej przyzwoite jak za te pieniądze. I wielkim plusem tego nożyka jest to że nie tonie ( sprawdzone) . Quote Link to post Share on other sites
Rafels2552 Posted October 17, 2007 Report Share Posted October 17, 2007 Witam. Mam nadzieję, że szanowni moderatorzy wybaczą mi, jeśli odgrzewam stary temat. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat szwedzkich noży takich jak S1 i F1(nie mylić z granatem). Pan Mitin opisywał je bodajże w MMS "Komandos" a ja pragnąłbym przeczytać opinię użytkowników takich noży. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Nie mam, bawiłem się, są zajebiste. Stal, ergonomia - wszystko. Po głowie chodzi mi kupienie blanka w US i dorobienie własnej rękojeści. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts