AWR_sowiet Posted July 19, 2003 Report Share Posted July 19, 2003 Witam. Mam pare pytan odnosnie metal body. Po zakupie MB "tylko" nalezy przelozyc reszte czesci ze starego do nowego i nic wiecej? Nie trzeba nic nowgo dokupowac? A przy przekladaniu do MB (m16a2) sa jekies problemy? Moze jakies wskazowki? I czy eliminuje to efekt drgajacej lufy? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted July 22, 2003 Report Share Posted July 22, 2003 Na wstepie - nie bedzie o M16 tylko o M4 (ale z tego co wiem nie jest to tak istotna roznica w tym przypadku) i nie, nie mam metal body (jeszcze) - tak wiec moja wiedza jest czysto teoretyczna ale poniewaz bylem i nadal jestem powaznie zainteresowany tym typem apgrejdu postaralem sie zdobyc tyle ile mozliwe informacji od innych uzytkownikow (glownie z forow amerykanskich - polecam strone www.airsoftplayers.com). Tak wiec odpowiadajac na Twoje pytania. po pierwsze primo - nie, nie trzeba dokupowac zadnych dodatkowych czesci ale... niektorzy producenci dolaczaja metalowy hopup unit, niektorzy nie, ale ogolnie uzytkownicy zalecaja posiadanie takowego w przypadku metalowego korpusu (jest to zalecane ale nie wymagane - z oryginalnym plastykowym tez bedzie dzialac). po drugie primo - moga sie pojawic problemy z wlozeniem oryginalnego gearbox'u do nowego korpusu (niektore egzemplarze korpusow sa nieco 'niewymiarowe' i w zwiazku z tym trzeba je tu i owdzie podszlifowac. To nie jest zasada, niektorzy sie na to skarzyli, niektorzy mowili ze nie mieli takich problemow (nie jestem w stanie sobie w tej chwili przypmniec czy odnosilo sie to do wszystkoch producentow czy tylko niektorych). po trzecie primo - sa trzej (na moj stan wiedzy) producenci korpusow: Classic Army, Systema, Hurricane. Najmniej polecany byl swego czasu CA. Hurricane pojawil sie na rynku stosunkowo niedawno ale ma na pewno w ofercie interesujacy Cie korpus (nie wiem czy pozostali oferuja A2 w chwili obecnej), ma metalowy hopup unit i zbieral jak na nowicjusza bardzo pochlebne opinie (moje informacje sa sprzed jakichs 3 miesiecy wiec sugerowalbym poczytanie podanego wyzej forum na okolicznosc jakichs nowych recenzji i uwag odnosnie uzytkowania), po czwarte primo - funkcja automatycznego otwierania pokrywy wyrzutnika lusek przy 'przeladowywaniu'. ktorys z producenow nie ma tej funkcji. pisze, jako ze mozna bez niej zyc ale niektorzy uwazaja to za duze niedociagniecie, po piate primo - zapomnij o dostepie do bebechow i lufy wewnetrznej przez 'zlamaniu' korpusu. znowu nie jestem pewien na 100% ale tak mi sie cos chybocze ze zadna wersja (mam na mysli wytworce nie wersje broni) nie ma tej mozliwosic a na pewno niektore. Dostep odbywa sie na zasadzie wsuniecia czesc gornej w dolna. po szoste primo i najwazniejsze - metalowy korpus nie jest lekarstwem na wszystko. W modelu M4 eliminuje na pewno 'barrel wobble' (przynajmniej w przypadku tych ktorzy ten problem przyjmuja do wiadomosci :) ale nie stanowi 100% zabezpieczenia Twojego guna np. przy upadku. To nie jest stal! Korpusy wszystkich producentow robione sa technika odlewu ze stopow jakichs metali lekkich (u jednych lepszych u innych gorszych). Z tego tez powodu zdazaja sie (wcale nie tak rzadko jak by sie moglo wydawac) przypadki pekniec tego elementu (szczegolnie przy nieco nizszych temperaturach). Na pewno jest to bardziej wytrzymale niz plastyk (a o ile ciezsze :) ale nie bedzie nigdy tak wytrzymale jak 'real steel'. Pamietaj o tym. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 22, 2003 Report Share Posted July 22, 2003 Bardzo piekny wywod Chochla, tylko zapomniales o najwazniejszym. Jak ktos chce miec M4/M16 z metalowym body to zakup takowego body jest (moim zdaniem) po prostu wyjatkowo malo korzystny ekonomicznie! A to z tego wzgledu, ze za rozsadna kwote mozna zakupic Classic Army z serii Armalite, ktore wygladaja naprawde swietnie, maja nie tylko metalowe body, ale takze metalowa lufe i praktycznie wszystkie elementy zewnetrzne (oprocz foregripu, raczki i suwanej czesci kolby jak pamietam). Maja stalowe zebatki i wzmocniona sprezyne. Co wiecej - te guny nawet dzialaja, a jak nie to maja roczna gwarancje! Choc jak juz sie ktos upiera, to wstawienie tutaj geraboxa z Marui bedzie na pewno tansze niz dodanie elementow metalowych do Marui! Jak ktos juz ma guna, to uwazam, ze lepiej i taniej bedzie na pewno sprzedac marujaka (nawet z drobnym upustem, heh) i kupic classika. A za zaoszczedzone pieniadze dolozyc sobie pare drobiazgow jak magazynki czy kolimator... Jesli uwazasz, ze dokupienie metalowego body do TM jest najlepszym rozwiazaniem, to twoja sprawa i szanuje to Chochla. Pozdro Pik P.S. Jak pamietam to do lufy classika mozna sie dostac wlasnie przez "lamanie", przynajmniej taki rysunek byl w instrukcji (nie robilem tego). Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 23, 2003 Report Share Posted July 23, 2003 Heh, OK Blob, masz racje! Jest kilku innych producentow i jak ktos ma awersje do CA i do tego sporo kasy do wydania, to faktycznie nie ma sprawy! Osobiscie ogladalem wykonanie tego nowego CA i wydaje mi sie, ze naprawde nie ma sie czego przyczepic, jesli idzie o wykonanie! Moze moja skala porownawcza jest dosc ograniczona, ale nawet na zachodnich forum dotyczacych ASG M15 Armalite ma opinie najlepiej wygladajacego guna AEG w wersji prosto z pudelka... Moim zdaniem dyskusja jest raczej bezcelowa, bo wystarczy wziac olowek i kartke papieru, aby policzyc ile wyjda dodatki, ktore trzeba dodac do TM aby osiagnac cos co dopiero bedzie przypominalo wytwor Classic Army. Kiedys to podliczalem, nawet chyba juz w ktoryms watku na tym forum i zapewniam ze wychodzi kwota zaiste bajonska... O ile opinia o mniejszej zawodnosci CA w stosunku do wczesniejszych wersji sie potwierdzi, to raczej nie prorokuje produktom M16/M4 Marui duzej sprzedawalnosci, chyba ze bedziemy raczeni promocjami, jak ta na XMa w military.pl, heh... Czego sobie i wam zycze! Pik Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts