Sniper28 Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 Witam wszystkich! Jestem tu nowy. Chce zakupic tak wychwalana przez wszystkich replike AK47s. Zalezy mi na tej wersji, poniewaz po zlozeniu kolby lepiej nadaje sie do walki w terenie zurbanizowanym :D Slyszalem jednak ze ta kolba jest bardzo awaryjna - psuje sie. W zwiazku z tym mam pytanie: Czy ktos sprawdzal czy kolba od prawdziwego AKMS pasuje do Repliki AK47s ? Czy jest mozliwe jej zamontowanie ? Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 Było już wałkowane, że w prawdziwym "Kałaszu" mocowanie kolby idzie w poprzek przez całe body, a w replice nie jest to możliwe ze względu na gearbox. Dlatego kolba sie łamie i nic na to nie poradzisz, nawet wsadzając kolbe od wersji real-steel. Quote Link to post Share on other sites
Sniper28 Posted November 3, 2006 Author Report Share Posted November 3, 2006 OK! Dzieki wielkie. Szukalem , szukalem ale widocznie sie nie doszukalem. :D Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 idzie dorobić zaczep. Quote Link to post Share on other sites
Sniper28 Posted November 3, 2006 Author Report Share Posted November 3, 2006 A masz moze zdjecie takiego zaczepu? Albo moglbys cos wiecej podpowiedziec ? Bylbym wdzieczny. Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 Ja mam AKs, faktycznie jest problem z kolbą. Niedawno odebrałem go z serwisu, właśnie z powodu zerwanej blokady kolby :(. Gdybym jeszcze nią szarpał, to nie byłoby pretensji. Jednakże moja kolba ustąpiła w walce, po prostu samoistnie, w pewnym momencie puściła i koniec. Teraz jest zrobiona porządnie, mam nadzieje że to się nie powtórzy :? Pozwolę sobie zacytować Czopera na poligonie: "Blokada kolby w Cymie psuje się pod wpływem grawitacji" :lol: . Zabawne i smutne zarazem... Quote Link to post Share on other sites
Sniper28 Posted November 3, 2006 Author Report Share Posted November 3, 2006 No wlasnie dlatego chce koniecznie na samym poczatku cos z tym zrobic. Tak sie zlozylo ze mam kolbe do AKMS i szukam jakiegos pomyslu zeby ja zamontowac do repliki. nie chce dopuscic do tego zeby rozleciala sie na strzelance. Jezeli ktos ma jakis pomysl to prosze o podpowiedz :D. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 Można też zamontować sobie kolbę składaną w bok jak w berylu. Kilka osób już takie coś wykonało z powodzeniem. W sumie wystarczy mieć taką kolbę (lub zrobić), nawiercić body, przykręcić zaczep i oto mamy AK ze składaną na bok kolbą. Coś takiego (z inną niż beryl kolbą) istniało gdzieś tam w świecie. Wiem, żę to może być uciążliwe, ale przeszukaj sobie temat o AK CYMY (tak, ten ~50. stronicowy) pod kątem zerwanych kolb, a znajdziesz te kilka postów. Quote Link to post Share on other sites
Sniper28 Posted November 3, 2006 Author Report Share Posted November 3, 2006 Moglby ktos podeslac mi linka do tego tematu??? Szukam juz jakis czas i nie moge narafic. Moze slepy jestem albo praca tak na mnie wplywa, ale na prawde nie moge znalezc :( Z gory dzieki :D Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 Dudi to chyba chodzi Ci o NRDowskie AK które miało kolbę jak tantal:) Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 nie chce dopuscic do tego zeby rozleciala sie na strzelance Rozlecieć się nie rozleci, ale może puścić blokada, tak że kolba będzie "latała" jak huśtawka na wietrze. Stopka jest stalowa, a ramię kolby stop alu, mocowanie też jest porządne, problem tylko z tą blokadą... Z tego powodu nie widzę sensu w wymianie kolby. Problem tkwi w mechaniźmie wewnętrzym, a ten jest niewymianialny z kolbą od wersji palnej... :? Quote Link to post Share on other sites
plair Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 ja np wykonałem sobie zaczep na frezarce ze stopu aluminium tz.duralu i jest zdecydowanie mocniejsze od tego "szajsu" z czego był zrobiony zaczep orginalnie :) , nawet gdzieś miałem rysunek techniczny tego elementu , wiec jak znajde to podeśle :) . pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 Dudi to chyba chodzi Ci o NRDowskie AK które miało kolbę jak tantal:) Chdzoi mi o AK z kolbą jak TA wiatrówka. W temacie o AK CYMY było zdjęcie "ostrej" wersji takiego właśnie mutanta. Quote Link to post Share on other sites
szamanak Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 mi poszedł ten zatrzask i bylem lekko podlamany jednak da sie z tym zyc sa 3 drogi nie uzywac kolby (uciazliwe) dac do frezera czesc (kosztowne) i wyjscie tymczasowe przy rozkladaniu kolby przechylic replike na lewa strone tak aby peknieta czesc mogla wpasc wna swoje miejsce kolba bedzie sie trzymala jednak jesli lekko ja uniesiemy do gory i przechylimy karabin na prwa strone zaczep sie zwolni i kolba bedzie sie "chustac" najlepiej jest gdy na kolbe caly czas bedzie dzialala sile skierowana w dol ktora bedzie wywierac nacisk na blokade z braku finansow strzelam tak od 4 misiecy i naprawde idzie sie przyzwyczaic Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 http://www.rusmilitary.com/images/aks74_deact.jpg Coś takiego? Tak jak w AKS 74? Nie wiem jak plastikowe body cymy zniesie takie obciążenie... Quote Link to post Share on other sites
Sniper28 Posted November 3, 2006 Author Report Share Posted November 3, 2006 Wiem co zrobie. Zdejme ten zatrzask zeby miec na wzor. W zw z tym ze mam dostep do frezarki i dobrego frezera to dorobie od razu kilka sztuk. Jak bedzie taka potrzeba to porozsylam po kosztach kolegom , ktorzy potrzebuja takiej czesci. Jak cos to za jakis czas mozna do mnie pisac. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 3, 2006 Report Share Posted November 3, 2006 http://wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=29203 Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 A może taką ? Gdzieś takie ostatnio widziałem, nie mogę sobie przypomnieć adresu - ta na obrazku jest akurat od galila, te, które widziałem to takie, jakie się montuje do M-ek - jak na zdjęciu poniżej : Strona miała w nazwie spec - cośtam. (Spec ops gear, specwar gear - jakoś tak, szukałem w googlach, są jakieś strony, ale to nie ta - ludzie w temacie raczej wiedzą o co chodzi) Zamontowanie takiej kolby rozwiązałoby raczej problem skracania broni, tylko pytanie jak zamocować zatrzask, w S-ce nie ma takich wystających jebadełek, jakie ma zwykły AK - te do których się przykręca kolbę stałą (a i te raczej na nic by się nie zdały - chyba konieczna byłaby interwencja wiertarki) Czy body z ABS-u wytrzymałoby taki zabieg ? Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 A może taką ?Masz pecha - to fotka prawdziwego kałacha. Takie kolby robi G&P, ale sprzedaje je razem z body i całą stertą zbędnych pseudotaktycznych śmieci. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 6, 2006 Report Share Posted November 6, 2006 TO zdjęcie i następne to CYMA z kolbą o której mówiłem. A TUTAJ wersja "ostra" z taką kolbą. Quote Link to post Share on other sites
mr-feta Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Witam Czy ktoś może wie z jakiego metalu wykonana jest składana kolba w ak od cymy? Quote Link to post Share on other sites
arch deluxe Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 TO zdjęcie i następne to CYMA z kolbą o której mówiłem. A TUTAJ wersja "ostra" z taką kolbą. Kolba jest poprostu genialna. Tutaj należą się podziękowania dla PolCh`a , który zrobił tą konwersje. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Arch wrzuć trochę dokładniejszych fotek z tą kolbą, bo te robione przez PolCha jakoś dziwnie zniknęły z jego serwera. Quote Link to post Share on other sites
arch deluxe Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 myślę ,że wystarczy ;] ta kolba jest wzięta razem z kawałkiem tyłu body wiatrówki (ponieważ z niej została ta kolba wyjęta) Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Gratulaje- wyglada swietnie Czy to jest ten sam typ kolby od wiatrowki, która wykorzystal jonboy2312 do budowy beryla? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts