REMOV Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 tekst airsoftowy (receznzja SLRa z CA) z mnostwem bledow merytorycznychChoć w zasadzie to nie dotyczy tego działu forum (być może moderator to przeniesie, tylko niech da znać gdzie), to jakie błędy merytoryczne znalazłeś w tym tekście? Skoro jest ich "mnóstwo"? Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 Jak bede mial chwilke, to na zyczenie "Red Nacza" postaram sie dokladnie wytknac bledy w tym tekscie (przynajmniej te ewidentne, bo czepialski nie jestem)! :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted November 10, 2006 Author Report Share Posted November 10, 2006 Skoro jest ich - jak piszesz - mnóstwo, to chyba potrafisz ewidentne napisać z głowy, ot tak? A przynajmniej te "ewidentne"? Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 1.Podstawa szczerbinki/ osada lufy jest z tworzywa a nie jak sugeruje tekst - z metalu (nie ujeto tego elementu w spisie części wykonanych z tworzywa). 2.Low-capy w AK to raczej 70 niz 60 kulek. 3. Dla autora ciekawostką jest to, że dla (zasadniczo) repliki AK 74 bazą nie jest AK47 tylko SLR właśnie. 4. Producentem magazynka bębnowego reagującego na pusty strzał nie jest CA (chyba, że nie jestem na bieżąco) a bodajze King Arms (mam taki a nie pamiętam :) ) 5.Raz hi-cap jest opisywany pojemnością 300 (choc na upartego może chodziło o hi-cap niepełny :wink: raz 600 kulek a ma 500. Informacji o upgreadach nie podejmuję się oceniać. Generalnie nia ma dramatu, moim zdaniem. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 No pewnie, ze dramatu nie ma. Trzeba sie cieszyc, ze w ogole w jakims popularnym periodyku poswieconemu broni palnej jest staly kacik airsoftowy! Tym niemniej, milo by bylo gdyby pojawiajace sie tam teksty byly doskonalsze, czemu ma tez sluzyc maja skromna polemika dotyczaca tekstu Bartosza Szymika "AK z CA", z BiA 05/2006 Na wstepie autor po krotce wymienia dostepne wersje airsoftowe karabinkow Kalasznikowa. Trudno mi stwierdzic dlaczego uznaje model AK74M ICSa za najbardziej realistyczna wykonana replike, ale jako wlasciciel tego modelu moge stwierdzic, ze ICS ma wiele roznych zalet (oprocz tego ze rozklada sie jaka prawdziwy, jest naprawde solidnie zrobiony!), ale jesli idzie o realizm to ten model ma zbyt duzo bledow wymiarowych, z ktorych co prawda czesc mozna poprawic domowymi sposobami, ale nie wszystkie. Ale zostawmy ten temat, choc szkoda na marginesie, ze autor nie pokusil sie o tekst porownawczy typu "ICS vs CA"... Wracajac do modelu CA, to mozemy sie dowiedziec, ze pierwowzor SLR-105 jest produkowany przez bulgarski Arsenal. Uwazny czytelnik moze dostrzec na jednym ze zdjec wyrazny napis na komorze zamkowej "LAS VEGAS USA". Nie od rzeczy byloby wiec wspomniec, ze oryginal jest wytwarzany w USA! Co prawda faktycznie karabinek ma duzy udzial czesci klona AK74 wytwarzanego wlasnie w Bulgarii, ale jest skladany w USA jesli idzie o scislosc. Zreszta ktos spostrzegawczy zauwazy brak zamarkowania osi spustu samoczynnego na komorze zamkowej, co jest charakterystyczne dla wersji amerykanskich, pozbawionych opcji ognia ciaglego. CA wykazalo tu brak konsekwencji, bo replika seriami oczywiscie strzela. Co do samej repliki. Pomijajac fakt, ze autor w sposob niezbyt jasny sugeruje, ze pojemnosc hi-capa to 300 kulek (w dalczej czesci tekstu mozemy sie dowiedziec, ze jednak 600), to pojemnosc low-capow do AK wynosi 70, a nie 60 kulek. Jesli idzie o wykonanie, to jest pominieta informacja, ze podstawa szczerbinki/obsada lufy jest elementem z tworzywa. Jest to o tyle istotne, ze jest to element poniekad scalajacy caly karabinek, narazony na spore naprezania. Gdyby Bartosz Szymonik zagladal na nasze forum, to by sie dowiedzial, ze uzytkownicy skarza sie na pekanie tej czesci. Dla scislosci - repliki innych producentow oferuja te czesc wykonana z metalu. Urzadzenie wylotowe tez jest wykonane z tworzywa (przynajmniej takie bylo - u ciebie jest metalowe Fence?), a nie z metalu jak sugeruje tekst. Niezbyt zrozumiale jest odniesienie autora do Enfielda STARa w kontekscie zastosowania blachy stalowej w konstrukcji repliki. Nie trzeba szukac tak daleko - podobne rozwiazania zastosowalo wlasnie CA w wersji SLRa tzw "steel", o AKSU z VFC nie wspominajac. Troche mnie rozbawilo narzekanie autora na brak mozliwosci przeniesienia uchwytow paska na prawa strone. Widac, ze nie nosil nigdy Kalacha z wbijajaca sie w plecy raczka suwadla... :wink: Stwierdzenie, ze przyrzady celownicze sa koszmarne, bo brakuje im regulacji poziomej, jest po prostu nieprawdziwe. Regulacje pozioma dokonuje za pomoca podstawy muszki. Na koniec autor serwuje nam swoje mocno watpilwe przemyslenie, ze "SLR bedzie swietnym rozwiazaniem dla grup odtwarzajacych polskie jednostki wojskowe". Warto pamietac, ze AK74 ani tym bardziej SLR nie byl uzywany w Wojsku Polskim, a czarny kolor loza czy nakladki to zdecydowanie zbyt malo, aby ta replika byla choc zblizona wygladem do Beryla! Grupom odtwarzajacym polskie jednostki zdecydowanie juz bardziej polecam replike starego AK47, ktory przez prawie pol wieku sluzyl polskim zolnierzom, a i nadal mozna go spotkac w jednostkach szkoleniowych. Osobiscie w tekscie brakowalo mi porownania repliki CA z prawdziwym SLRem (badz z AK74) i wytkniecia sporej ilosci bledow w wygladzie zewnetrznym. Jest to bardzo wazny aapekt oceny jakosci repliki i szkoda, ze Bartosz w ogole zignorowal to zagadnienie. A moze i dobrze, ze zignorowal, bo dopiero mialbym uzywanie... :wink: Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted November 10, 2006 Report Share Posted November 10, 2006 Trudno mi stwierdzic dlaczego uznaje model AK74M ICSa za najbardziej realistyczna wykonana replike, No jak na replikę broni ze składaną kolbą to jest to kiepska replika bo kolbę ma stałą :D uzytkownicy skarza sie na pekanie tej czesci. Sama nie pęka - mnie rozwalił kolega :) Urzadzenie wylotowe tez jest wykonane z tworzywa (przynajmniej takie bylo - u ciebie jest metalowe Fence?), a nie z metalu jak sugeruje tekst No metalowe ale za to nie było w zestawie baterii o której to tutaj przeczytałem. Na koniec autor serwuje nam swoje mocno watpilwe przemyslenie, ze "SLR bedzie swietnym rozwiazaniem dla grup odtwarzajacych polskie jednostki wojskowe". Bazą do przeróbki na Beryla to i owszem, chociaż "stell version" ma lepszy kształt komory zamkowej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts